Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2014

ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΑ/ Τα παιδιά έγραψαν πριν από χρόνια


Η περιπέτεια μιας ηλιαχτίδαςΜια ηλιόλουστη μέρα ,στον ήλιο ,εκεί που χιλιάδες ηλιαχτίδες γεννιούνται κάθε δευτερόλεπτο ,γεννήθηκε και η Σμαραγδένια .
Η μικρή μας Σμαραγδένια ήταν γεμάτη ζωντάνια ,καλοσύνη και αγάπη .
Κάποια μέρα την φωνάζει ο πατέρας της ήλιος και της δίνει μια συμβουλή για την ζωή της :
"Σμαραγδένια παιδί μου ,είσαι μικρή και άτακτη ,όταν μεγαλώσεις και ωριμάσει το μυαλό σου και είσαι πια έτοιμη να φύγεις ,όπως και οι άλλες αδελφές σου να προσέχεις και να σκέφτεσαι που θα πηγαίνεις,τι θα ακουμπάς και που θα μένεις το βράδυ που θα χαμηλώνεις το λαμπερό σου φως ,για να μπορέσεις να τελειώσεις όλον αυτόν τον κύκλο της ζωής σου ,όταν θα έχεις πια κουραστεί από την ζωή σου και θα έχεις περάσει καλές αλλά και κακές στιγμές ".
"Ευχαριστώ πατέρα " ανταποκρίθηκε εκείνη .
Ο καιρός κύλαγε γρήγορα ,όπως κυλάει και το δροσερό νεράκι στο ποτάμι .Η Σμαραγδένια μεγάλωσε και ήρθε πια η ώρα να εγκαταλείψει το σπίτι και τον πατέρα της .Πήγε να τον αποχαιρετήσει και να τον σιγουρέψει πως τα λόγια του δεν πήγαν χαμένα και πως στο  μεγάλο της ταξίδι στην πανέμορφη γη ,θα θυμόταν τα λόγια του και ότι θα έβρισκε έναν τρόπο να πάει να τους ξαναδεί .
Όταν έφυγε χαρούμενη ,με μια καρδιά που ήταν έτοιμη να σπάσει από χαρά και αγωνία για το άγνωστο ,σκεφτόταν πως θα έβλεπε πια από κοντά αυτό το μεγάλο τόπι ,την ξακουσμένη γη και θα την φώτιζε με όλο το ζωογόνο φως της .

Η ώρα έφτανε και Σμαραγδένια σιγά -σιγά άρχισε να διακρίνει τα πρώτα μεγάλα δέντρα .Κατάλαβε πως ήταν μόνη της αλλά αυτό δεν την τρόμαξε καθόλου.
Η μικρή μας Σμαραγδένια έφτασε στην πανέμορφη γη.

Τα κόκκινα χείλη της και τα ροζ μάγουλα της αρχίζουν να χλωμιάζουν .Η Σμαραγδένια έμεινε σκεφτική .
"Καλημέρα "ακούστηκε να της λέει μια φωνή
"Αχ με τρόμαξες "είπε ξαφνιασμένη η Σμαραγδένια
"Τι σκεφτόσουν "
"Τη γη "
"Φοβάσαι;"
"Όχι ,δηλαδή ναι"
"Ναι η όχι"
"Νια ,εσύ;"
"Πολύ!
Σιωπή παντού .Η Σμαραγδένια πετάγεται και λέει:
"Θες να κάνουμε μαζί το μεγάλο αυτό ταξίδι ";
"Ναι.Αν βέβαια μου πεις το όνομα σου".
"Σμαραγδένια .Το δικό σου"
"Φωτεινός ".
"Σμαραγδένια πάμε γρήγορα να βρούμε ένα σπίτι ,αρχίζει να νυχτώνει " της λέει ο Φωτεινός .
"Πάμε πιο γρήγορα να προλάβουμε "
Νύχτωσε και οι δύο αγαπημένες μας ηλιαχτίδες δεν βρήκαν σπίτι .Τότε κοιμήθηκαν σε ένα κλαρί ,σκεπασμένες με λίγα φύλλα .
Ο φωτεινός ,απερίσκεπτα πήγε να παίξει στο νερό .Η Σμαραγδένια τον είδε και του φώναξε για να τον σταματήσει .Ήταν πλέον αργά !!Ο Φωτεινός χάθηκε στο κρυσταλλένιο νερό !!
Σκέφτηκε όμως ότι εδώ είχε τελειώσει την αποστολή της και ότι μπορούσε να ακολουθήσει τον αγαπημένο της φίλο και να ξαναδεί τον αγαπημένο της πατέρα ,το σπίτι της και τα αγαπημένα της αδέλφια ,γυρίζοντας πίσω όπως τους είχε υποσχεθεί .

Χριστίνα Γ.Χατζή 
Άνοιξη 1998Ένα κρεμμύδι εξομολογείται 
Μια φορά και κανέναν καιρό ζούσε σ'ένα κρεμμυδόσπιτο ένα κρεμμύδι που το έλεγαν κουφιοκρέμμυδο επειδή ήταν χαζό !!Του άρεσε πολύ να τρώει κι έτσι κάθε Τρίτη πήγαινε στη λαϊκή αγορά και έκλεβε τρόφιμα .Έπειτα πήγαινε στο κρεμμυδόσπιτο του και απολάμβανε το κρεμμυδογεύμα του.
Όμως οι διαμαρτυρίες των παντοπώληδων ξεσήκωσαν την αστυνομία .Μετά αποκάλυψαν πως όλα αυτά ήταν εξαιτίας ενός κρεμμυδιού.Έτσι η κρεμμυδοαστυνομία έψαχνε αυτό το κρεμμύδι .Εν τω μεταξύ ,αυτό το άτιμο ,είχε κατακλέψει τους πάντες !
Σε δύο βδομάδες περίπου τον έπιασαν το κουφιοκρέμμυδο και τον πήγαν στο κρεμμυδοτμήμα να εξομολογηθεί .Τα είπε όλα και έπειτα τον έκλεισαν στην κρεμμυδοφυλακή με έναν κρεμμυδοφύλακα να τον φυλάει .Σε μια ώρα ο κρεμμυδοφύλακας δάκρυσε και έπεσε κάτω.Ο κουφιοκρέμμυδος παραξενεύτηκε διότι ο φύλακας ήταν κρεμμύδι και δεν γινόταν να δακρύζει !
Ύστερα α' αυτό ο κουφιοκρέμμυδος τόσκασε .Για κακή του τύχη όμως κουτούλησε σε μια κρεμμυδοκολόνα και λιποθύμησε !Τον έπιασαν ξανά και τους υποσχέθηκε να μην το ξανακάνει και τον βάλανε μαζί με τα άλλα κρεμμύδια να αποκτήσει φίλους .
Τελικά η επιθυμία του κουφιοκρέμμυδου έγινε πραγματικότητα .Όταν πια βγήκε από την κρεμμυδοφυλακή παντρεύτηκε ,έκανε κρεμμυδάκια και έζησε αυτός καλά κι εμείς χειρότερα ....

Ελένη Αλεξοπούλου -Δραγώση 
Ιούνιος !998 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου