Κυριακή, 27 Απριλίου 2014

«Ελάτε να καθαρίσουμε την Ευρώπη» στις 10 Μαΐου
«Ελάτε να καθαρίσουμε την Ευρώπη» στις 10 Μαΐου
Κάθε χρόνο εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν στους δρόμους, τους ωκεανούς, τις παραλίες, τα δάση και τις φυσικές περιοχές της Ευρώπης. Και κάθε χρόνο, εκατομμύρια Ευρωπαίοι βγαίνουν στις γειτονιές τους και συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις καθαρισμού. Στόχος της πρωτοβουλίας «Ελάτε να καθαρίσουμε την Ευρώπη!» είναι να προωθήσει ακόμη περισσότερο τέτοιου είδους δράσεις, να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τον όγκο των απορριμμάτων και των αποβλήτων και να ενθαρρύνει την αλλαγή συμπεριφοράς. Τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή εβδομάδα περιορισμού των απορριμμάτων.

Ο επίτροπος Περιβάλλοντος Janez Potočnik δήλωσε σχετικά: «Οι κινήσεις πολιτών με στόχο τον καθαρισμό περιοχών αυξάνονται σ’ ολόκληρη την Ευρώπη και θέλουμε να τις εντάξουμε στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής εκδήλωσης. Δημιουργήσαμε ένα δίκτυο εθνικών σημείων επαφής σε 21 χώρες, ώστε να ενημερώσουμε τους πολίτες γι’ αυτά που συμβαίνουν στη γειτονιά τους και για το πώς μπορούν εκείνοι να βοηθήσουν. Πρόκειται για πρωτοβουλία που απαιτεί ενεργό συμμετοχή, οπότε ας βάλουμε τις γαλότσες και τα γάντια μας. Όλοι θέλουμε να ζούμε σε καθαρές γειτονιές, γι’ αυτό ελάτε να καθαρίσουμε την Ευρώπη.»

Η πρωτοβουλία «Ελάτε να καθαρίσουμε την Ευρώπη!» είναι πραγματικά μια κίνηση απ’ τη βάση προς την κορυφή, που έχει στόχο να ενημερώσει και να κινητοποιήσει τους πολίτες να αναλάβουν οι ίδιοι τον καθαρισμό του περιβάλλοντός τους. Η πείρα δείχνει ότι ο κόσμος συχνά εκπλήσσεται όταν συνειδητοποιεί πόσα απορρίμματα παράγονται και πετιούνται στις γειτονιές. Και, μάλιστα, τα απορρίμματα μπορεί να είναι πολύτιμα. Το χαρτί, το γυαλί, το μέταλλο και το πλαστικό, αν συλλεχθούν, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο αντίκτυπος στο περιβάλλον, δημιουργούνται οικονομικές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας, κάτι που ωθεί την Ευρώπη προς μια πιο κυκλική οικονομία.
πηγή:sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου