Σάββατο, 26 Απριλίου 2014

Για τον πατέρα μου.Τιμολόγιο Ένωσης Κουρέων και Κομμωτών 1981 και προγενέστερα,γράφει ο Τάσος Ορφανίδης


Δύο μαργαριτάρια, βρέθηκαν σήμερα πίσω από μία φωτογραφία τοίχου των παππούδων .Είχαν βάλει τους τιμοκαταλόγους, για να στηρίζουν την φωτογραφία στην κορνίζα. Παρατηρώντας το εύρημα, πολλές σκέψεις και θύμισες πέρασαν από το νου,σαν αστραπή .Πραγματικές εικόνες εμφανίσθηκαν μπροστά μου σαν σήμερα .

Ο πατέρας μου, Κωνσταντίνος Ορφανίδης ,με την κτένα και το ψαλίδι  μεγάλωσε 4 παιδιά .Από παιδί έχω την εικόνα του ,ωραίος ,να χαϊδεύει το μουστάκι του ,να έχει πηγαίο χιούμορ και να μη του ξεφεύγει κανένα νέο από την γειτονιά.Μέλος των προεστών της  μαζί με, τον μπακάλη,τον φούρναρη ,τον χασάπη,τον μανάβη  ,τον περιπτερά,τον ταβερνιάρη κ.α, είχαν λόγο για τα πάντα στην γειτονιά  .Ναι την γειτονιά ,τότε υπήρχε γειτονιά ,την χαιρόμασταν ,μεγαλώσαμε στις αλάνες του Επταπυργίου και στις κορφές του Σέιχ Σου. 
Τι να πω για εκείνο το ξυράφι ,ήταν καλλιτέχνης.Όχι μόνο , είχε και το φάρμακο για τον "τριχοφάγο ",μυστική συνταγή από τον θείο του.Ουρές για την θεραπεία Μη ξεχνάμε ότι, εκείνα τα χρόνια οι κουρείς πουλούσαν και μούρη ,ξέρανε τα πάντα.
Είχε ένα μαγαζί στην πλατεία των Αγίων Αναργύρων,στο Επταπύργιο , στην Θεσσαλονίκη .Ωραία γειτονιά ,δεν την εγκαταλείψαμε ποτέ,εκεί ζούμε και σήμερα,γερός να είναι ,87 χρονών.Έκανε πολλές εγχειρήσεις μέχρι  σήμερα,ρεκτιφιέ τις έλεγε .Κάθε φορά που πάει στο Νοσοκομείο λέει , άλλα δέκα χρόνια παράταση, μου έδωσε ο γιατρός .
Μεροδούλι ,μεροφάι ,με το τιμολόγιο αυτό που βρήκαμε στην φωτογραφία  ,πρόκοψε ,μας ανέθρεψε ,έκανε περιουσία .Είχε  3 κάλφες(βοηθούς) ,που έζησαν κι αυτοί από αυτό το μαγαζί .Σήμερα , το τιμολόγιο αντιστοιχεί περίπου σε 3.500 δραχμές για απλό κούρεμα. Σε 40 χρόνια είχαμε αλματώδη αύξηση στην παροχή υπηρεσιών .Θα μπορούσαμε να νοιώθουμε ευτυχείς όταν, σήμερα πληρώνουμε μόνο €10 για ένα απλό κούρεμα.Το 1981 ήταν 180 δραχμές και προγενέστερα αυτής της ημερομηνίας 90 δραχμές.

τιμοκατάλογος 1981

¨Ένα είναι βέβαιο ,σήμερα το εισόδημα του κουρέα η της κομμώτριας δεν επαρκεί για  να συντηρήσει την οικογένεια του.Είναι επίσης βέβαιο ότι , ποτέ δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει περιουσία για τα παιδιά του ,όπως οι γονείς μας είχαν σαν πρώτο μέλημα.

"κάθε πέρυσι και καλύτερα κάθε φέτος και  χειρότερα" λέει η λαϊκή παροιμία  

1 σχόλιο:

  1. Αχ αδελφούλη με συγκίνησες υπέροχο αφιέρωμα για τον αρχηγό τις οικογενείας μας για τον ηρώα μας για τν άνθρωπο που τόσα χρόνια είναι ο καπετάνιος μας στις φουρτούνες μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή