Πέμπτη, 22 Μαΐου 2014

Φεστιβάλ Καννών: Φως στα ανθρώπινα δικαιώματα

Φεστιβάλ Καννών: Φως στα ανθρώπινα δικαιώματα

07:25 | 22 Μάιος. 2014
Φιλοξενώντας σκηνοθέτες που υπερπήδησαν οικονομικές δυσκολίες και λογοκρισία ώστε να αφηγηθούν ιστορίες εξτρεμισμού, αδικίας και καταπίεσης, το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ Καννών αφήνει στο περιθώριο ταινίες σαν τη «Grace of Monaco» και προωθεί αξιοσημείωτες δουλειές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Tύπου. Επιμέλεια: Μικαέλα Κόλλια. 
Μία από τις 18 ταινίες που διαγωνίζονται για το Χρυσό Φοίνικα, το «Timbuktu» του Μαυριτανού σκηνοθέτη Αμπντεραχμάν Σισάκο, σύμφωνα με το Inter Press Service, έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον κοινού και κριτών, στρέφοντας το βλέμμα της κοινής γνώμης στις κοινωνικές συγκρούσεις στο Μάλι.
Συγκεκριμένα, το φίλμ γυρίστηκε με φόντο το θρησκευτικό εξτρεμισμό στο Βόρειο Μάλι αφότου μαχητές της Τζιχάντ  πήραν την εξουσία το 2012 και εξανάγκασαν τις γυναίκες να αλλάξουν το τρόπο που ντύνονταν, απαγόρευσαν τη μουσική, το κάπνισμα και το ποδόσφαιρο. Όπως αναφέρει ο Σισάκο, βασικό κίνητρο και πυρήνας της ταινίας του είναι η ιστορία δύο νέων ανθρώπων που έκαναν το «σφάλμα» να τεκνοποιήσουν χωρίς να είναι παντρεμένοι και καταδικάστηκαν σε θάνατο δια λιθοβολισμού. Και ενώ τα διεθνή μίντια αγνόησαν το γεγονός, ο Σισάκο καταφέρνει με τη ταινία του να φωτίσει όχι μόνο το συγκεκριμένο έγκλημα αλλά και τη γενικότερη βαρβαρότητα που κυριαρχεί στο περιοχή.
«Το βίντεο του λιθοβολισμού τους, που είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο από τους εκτελεστές τους, είναι φρικαλέο. Η γυναίκα πεθαίνει από την πρώτη πέτρα καθώς ο άνδρας αφήνει ένα λυγμό πόνου και απελπισίας,» δηλώνει ο σκηνοθέτης προσθέτοντας: «Αυτό που παρουσιάζω είναι αβάσταχτο, το ξέρω αλλά σε καμία περίπτωση δε χρησιμοποιώ το σοκ ως εφέ για να προωθήσω τη ταινία. Δε μπορούσα να γυρίσω την πλάτη στην αδικία και ελπίζω ότι από δω και πέρα κανένα παιδί δε θα μάθει ότι οι γονείς του πέθαναν επειδή αγαπιούνταν»
Το «Timbuktu» χρησιμοποιεί ποιητικές τεχνικές για να κατακρίνει την καταστολή και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Φωτίζοντας την ανθρώπινη πλευρά των χαρακτήρων του, ο Σισάκο προβάλει γυναίκες που αντιστέκονται με αξιοπρέπεια στην τυραννία κερδίζοντας όλο και περισσότερους υποστηρικτές στο δωδεκαήμερο φεστιβάλ στη γαλλική πόλη του νότου.
Τα βραβεία θα ανακοινωθούν στις 24 Μαΐου, και πολλοί, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Inter Press Service, αναμένουν ότι το θάρρος του σκηνοθέτη να μεταφέρει την ιστορία στη μεγάλη οθόνη θα ανταμειφθεί με Χρυσό Φοίνικα.
Παράλληλα, ένας από τους πιο σημαντικούς Αφρικανούς σκηνοθέτες, ο Σουλεϊμάν Σισέ, που το 1987 κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα για τη ταινία του «Yeelen» ταξίδεψε στις Κάννες για να υποστηρίξει τον Σισάκο. Μαλιστα, δήλωσε ότι στην Αφρική οι σκηνοθέτες αντιμετωπίζουν τεράστια εμπόδια στη διανομή των ταινιών τους στη διεθνή βιομηχανία κινηματογράφου.
«Εκτός από συγκρουσιακά θέματα, αντιμετωπίζουμε και δυσκολίες χρηματοδότησης», δήλωσε ο Σισέ που είναι και διευθυντής της Ένωσης Δημιουργών και Επιχειρηματιών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Τεχνών της Δυτικής Αφρικής (UCECAO). «Ακόμα και low budget ταινίες δυσκολεύονται να βρουν χρηματοδότηση καθώς  δεν υπάρχει καθόλου πολιτική στήριξη επειδή στην Αφρική το σινεμά δε θεωρείται μορφή τέχνης ή σοβαρή βιομηχανία.»
Μία από τις 1.700 ταινίες που κατάφερε να ενταχθεί στην κατηγορία των ειδικών προβολών είναι το ντοκιμαντέρ«Caricaturistes – Fantassins de la Democratie» (Cartoonists – Foot Soldiers of Democracy) που πραγματεύεται θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και συγκεκριμένα την ελευθερία του τύπου.
Από τη Γαλλία, το Ισραήλ και τη Τυνησία έως τη Μπουρκίνα Φάσο και τη Βενεζουέλα και υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Γαλλίδας Στεφανί Βαλοάτο, η ταινία ακολουθεί 12 σκιτσογράφους που με όπλο το χιούμορ μάχονται ενάντια στην αδικία και την υποκρισία. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές ιστορίες είναι αυτή του Σύριου Αλί Φερζάτ o οποίος χτυπήθηκε άγρια το 2011 από ένοπλες δυνάμεις, που προσπάθησαν να καταστρέψουν τα χέρια του ώστε να μη ξαναζωγραφίσει, επειδή είχε ασκήσει κριτική στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Η σκηνοθέτης, που αποτελεί ειδική επιλογή της ένωσης Cartooning for Peace, περιγράφει τους χαρακτήρες του ντοκιμαντέρ ως «12 αξιαγάπητους τρελούς που εκφράζουν τα κωμικά και τραγικά στοιχεία του κόσμου και με μόνο όπλο το μολύβι τους ρισκάρουν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία. Ελπίζω ότι η ταινία θα εμπνεύσει τον κόσμο που θα τη δει ώστε να παλέψει για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι το «Caricaturistes» απορρίφθηκε από το Γάλλο εκδότη της επειδή περιείχε σκίτσα που θεωρήθηκαν προσβλητικά για την καθολική εκκλησία. Τελικά, την προβολή ανέλαβε η εταιρία Actes Sud και τη δρομολόγησε για τις 28 Μαΐου.
Άλλες ταινίες του φεστιβάλ που εστιάζουν σε παγκόσμια, ανθρωπιστικά θέματα είναι το θαρραλέο και βαθύ«Winter Sleep» που ξεδιπλώνει το ρόλο της θρησκείας σε θέματα κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας. Από το Τούρκο σκηνοθέτη, Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν, το φιλμ γεννά ερωτήματα για το τι μπορεί να κάνει καθένας από μας ώστε να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο.
Το «Winter Sleep», όπως σημειώνει το Inter Press Service, έλαβε διθυραμβικές κριτικές, σε αντίθεση με τα απογοητευτικά σχόλια για το «Grace of Monaco» που θεωρήθηκε άστοχο θεματολογικά και δεν κατάφερε να συγκινήσει ούτε το κοινό ούτε την κριτική επιτροπή.  
πηγή:πρώτη ανάρτηση /tvxs
http://tvkosmos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου