Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2014

Μουσική και συζητήσεις στην Αρχαία Αγορά

Ζωντανεύει η Ρωμαϊκή Αγορά

Με μουσική και συζητήσεις σε θέματα πολιτισμού, κοινωνίας και πολιτικής θα ζωντανέψει η Ρωμαϊκή Αγορά, στο πλαίσιο κύκλου εκδηλώσεων που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Θεσσαλονίκης – Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014 σε συνεργασία με το γερμανικό προξενείο, την Ελληνογερμανική Συνέλευση και το Ινστιτούτο Goethe. 

Η πρωτοβουλία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού – ΙΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. 

Στο Ωδείο της Αρχαίας Αγοράς θα δώσει μία από τις τρεις προγραμματισμένες συναυλίες της στη Θεσσαλονίκη η Ορχήστρα Νέων από το Calw (Καλφ) της νότιας Γερμανίας. 

Η Ορχήστρα, που έρχεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Θ-ΕΠΝ 2014, εδρεύει στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και αποτελείται από 49 νέους μουσικούς, μαθητές και φοιτητές, ηλικίας 15 έως 26 ετών. 

Πρόκειται για μία πρωτότυπη μπάντα χάλκινων πνευστών που το ρεπερτόριο της χαρακτηρίζεται από το σύγχρονο και παράλληλα συμφωνικό μουσικό ύφος, μέσα από τον συνδυασμό της τρομπέτας, τούμπας, του γαλλικού κόρνο, τρομπονιού, φλάουτου, φαγκότο, κλαρινέτου και των κρουστών όπως των ντραμς και του ξυλόφωνου. Από το 2013 ο Marvin Stutz έχει αναλάβει τα ηνία της ορχήστρας.
Το πρόγραμμα των συναυλιών έχει ως εξής: 

Κυριακή, 8 Ιουνίου 

11.00: Συναυλία στο Ωδείο της Ρωμαϊκής Αγοράς

21.00: Συναυλία στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας (Κλεάνθους με Γρ. Λαμπράκη)

Σάββατο, 14 Ιουνίου 

19.00: Συναυλία της ΚJO Calw σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Θεσσαλονίκης και άλλους νέους μουσικούς της περιοχής στη Νέα Παραλία (κοντά στο Άγαλμα του Μ. Αλέξανδρου).

Και workshop
Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Θεσσαλονίκη, η Ορχήστρα Νέων από το Calw θα συμμετάσχει στο workshop «Τι θέλω να γίνω» που διοργανώνεται την Τετάρτη 11 Ιουνίου (17. 00, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, Δημαρχείο). Στο workshop θα πάρουν μέρος 20 έφηβοι από την Ελλάδα και 20 από τη Γερμανία, προκειμένου να συζητήσουν πάνω σε ζητήματα σπουδών και επαγγελματικής αποκατάστασης. Μέσα από τη θεατροπαιδαγωγική μέθοδο και τις τεχνικές του κοινωνικού θεάτρου οι εισηγητές Μάρθα Κατσαρίδου, Koldobika G. Vio και Χουάνχο Κοράλες θα δώσουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εκφράσουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους. Θα ακολουθήσει πάρτι που οργανώνεται από τους εθελοντές της Θ-ΕΠν 2014, στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου.

Την Πέμπτη 12 Ιουνίου (19.00) θα γίνει εκδήλωση με θέμα «Δρόμοι – Δυνατότητες της επαγγελματικής εκπαίδευσης» (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, Δημαρχείο).
Πληροφορίες:Gabriela Scheiner, υπεύθυνη Γραφείου Δημάρχων Β. Ελλάδας της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (6983-600446 gabriela.scheiner@grde.eu)

«AΓΟΡΑ» – 3rd Cultural Innovators Network Forum

Η λέξη Αγορά παράγεται ετυμολογικά από το ρήμα αγείρω, που σημαίνει συγκεντρώνω, συναθροίζω, και δήλωνε αρχικά τη συγκέντρωση των πολιτών των αρχαίων ελληνικών πόλεων σε κάποιο συγκεκριμένο τόπο με σκοπό να συζητηθούν δημόσια ή ιδιωτικά θέματα.

Μια τέτοια Αγορά διοργανώνουν το Goethe-Institut και η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 στον χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς το Σάββατο 7 Ιουνίου (10.00 – 21.30) με την ευκαιρία της διοργάνωσης του 3ου Cultural Innovators Network (ή CIN) Φόρουμ στην Θεσσαλονίκη, 6-10 Ιουνίου 2014. 

Στην Αγορά θα πάρουν μέρος περί τα 80 καινοτόμα μέλη του δικτύου CIN από 29 χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής που συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες μετασχηματισμού των κοινωνιών τους μετά την Αραβική Άνοιξη και την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, εκπροσωπώντας κινήματα και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στους τομείς του Πολιτισμού, της Κοινωνίας, της Πολιτικής, της Νεολαίας και των Μέσων Επικοινωνίας. 

Η Αγορά περιλαμβάνει συμπόσιο, δραστηριότητες δικτύωσης και ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Cultural Experimentation & Social Innovation». Γλώσσα εργασίας είναι τα αγγλικά.

πηγή:gothess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου