Τρίτη, 3 Ιουνίου 2014

Με έναν «Ουρανό Κατακόκκινο» στις πρώην φυλακές Επταπυργίου

H Ρένη Πιττακή θα ερμηνεύσει το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο Ουρανός Κατακόκκινος» στις πρώην φυλακές Επταπυργίου στη Θεσσαλονίκη, στις 5, 6 και 7 Ιουλίου, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Προυσαλίδη..(ethnos.gr)Η σημασία της παράστασης έγκειται στην αλληλεπίδραση μεταξύ του κειμένου και του ιστορικά και πολιτικά φορτισμένου χώρου.
Το Επταπύργιο, εκεί όπου προαυλίζονταν οι πολιτικοί κρατούμενοι την περίοδο 1946-1951 -εις εκ των οποίων και ο αδελφός της συγγραφέως, ο ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκης-, γίνεται τόπος παράστασης του εμβληματικού μονολόγου. Η αρχετυπική ηρωίδα της Λούλας Αναγνωστάκη, Σοφία Αποστόλου, ξεδιπλώνει τη ζωή της μπροστά από τα παράθυρα των κελιών του Επταπυργίου.
Η άγρια ατμόσφαιρα των γυμνών τοίχων της φυλακής υπό τους φωτισμούς της Κατερίνας Μαραγκουδάκη αποτελεί το φυσικό σκηνικό του μονολόγου, όπου το Επταπύργιο ως μνημειακός, θα λέγαμε, πλέον χώρος -έτσι όπως καθορίστηκε από τη νεότερη ελληνική Ιστορία- θα μπορούσε να αναδείξει τη σκηνική του αποτελεσματικότητα (και δύναμη) ως θεατρικός τόπος μέσα από τις έμμεσες και άμεσες αναγωγές που προσφέρει το αιρετικό -πάντα- έργο της Αναγνωστάκη.
Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των γιορτών ανοιχτού θεάτρου που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Μια παράσταση-φόρος τιμής στη μεγάλη συγγραφέα που γέννησε η πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου