Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014

Αρχίζει η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής!

 Σε 36 πόλεις πανελλαδικά. Μόνο στην Αττική θα υπάρξουν 65 διαφορετικές σκηνές!

«Τι είναι για ‘σένα η μουσική;» Αυτό είναι το σλόγκαν της φετινής ευρωπαϊκής γιορτής της μουσικής, που εδώ και 15 χρόνια προωθεί τη ζωντανή μουσική σε πεζόδρομους, πλατείες, μουσεία, πάρκα, bars και παραλίες, υποστηρίζει νέους δημιουργούς και δίνει στο κοινό την ευκαιρία να απολαύσει ανερχόμενους και καταξιωμένους καλλιτέχνες με δωρεάν πρόσβαση.

Από το Διδυμότειχο μέχρι τα Χανιά και από το Αγρίνιο μέχρι τη Δονούσα –και φέτος για πρώτη φορά στην Κω, την Ιτέα, στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και την Κεφαλονιά- 4.500 υποστηρικτές, μουσικοί, συντονιστές, συν-διοργανωτές, εθελοντές από όλες τις γωνιές της χώρας, θα συμβάλλουν στη γιορτή αυτή σε 36 πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Μόνο στην Αττική, από ταράτσες στο κέντρο της Αθήνας ως το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και από το Θέατρο Βράχων μέχρι το Θωρηκτό Αβέρωφ, θα παρουσιαστούν 65 διαφορετικές σκηνές.

Ονόματα όπως οι RSN & Esterina, DUSK, Koza Mostra, CAST-A-BLAST, Μιχάλης Δέλτα, Mikro, οι D3STΛB1LIZED, Μarsheaux και αλλά 30 σχήματα και DJs θα λάβουν μέρος.

Ο θεσμός της ευρωπαϊκής γιορτής της μουσικής ήρθε στην Αθήνα για πρώτη φορά το 1999 και έκτοτε, χρόνο με το χρόνο, οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής καθιερώνονται Πανελλαδικά με ολοένα και περισσότερες πόλεις να οργανώνουν εορταστικές εκδηλώσεις (29 το 2013).

Το 1982, την 21η Ιουνίου –στο Θερινό Ηλιοστάσιο– με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού πολιτισμού της Γαλλίας,  Ζακ Λανγκ και την υποστήριξη του γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού, γιορτάστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά η γιορτή της μουσικής, με σκοπό να βγούνε «όλοι οι μουσικοί στους δρόμους».

Την επόμενη χρονιά, η Γιορτή της Μουσικής συσπείρωσε 200.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς κάθε είδους, όπου με την υποστήριξη των τοπικών αρχών κατέκλυσαν δημόσιους χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.ά. και παρουσίασαν χιλιάδες συναυλίες, από κλασσική, τζαζ, ροκ, ηλεκτρονική μέχρι και παραδοσιακή μουσική, πάντα δωρεάν για το κοινό, με το κόστος να καλύπτεται  από τους υποστηρικτές της Γιορτής.

Γρήγορα ο θεσμός πέρασε τα γαλλικά σύνορα και με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, η Αθήνα, ως πρώτη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ήταν επίσης η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η γιορτή.
πηγή:sofokleousin.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου