Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014

Κοινωνική υποστήριξη στα παιδιά των φαναριών enet.gr

Περισσότερα από 400 παιδιά εντοπίστηκαν να δουλεύουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, μόνο την περασμένη χρονιά. Αυτά τα παιδιά, μάζευαν ανακυκλώσιμα είδη και ρούχα από τα σκουπίδια, πουλούσαν λουλούδια και χαρτομάντιλα. Παγκοσμίως, υπολογίζονται σε εκατομμύρια τα παιδιά που πέφτουν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης, κάθε χρόνο.

Η 12η Ιουνίου έχει ορισθεί από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, με στόχο την καταπολέμησή της. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις «PRAKSIS» και «ΑΡΣΙΣ» αφιερώνουν κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη μέρα στην ενημέρωση των πολιτών κατά του φαινομένου.

Φέτος, διοργανώνουν ολοήμερη δράση στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Διότι ειδικά στη Θεσσαλονίκη, την περασμένη χρονιά, διαπιστώθηκε ότι περισσότερα από 400 παιδιά βρίσκονται στο δρόμο και ζητιανεύουν μόνα τους ή με συνοδεία, πουλούν χαρτομάντιλα, λουλούδια κ.ά. Αρκετά από αυτά τα παιδιά παίζουν μουσικά όργανα στους δρόμους, μαζεύουν μέταλλα ή ρούχα και ανακυκλώσιμα είδη από τα σκουπίδια. Κι άλλα, καθαρίζουν τζάμια αυτοκινήτων στα φανάρια.

Για την προστασία αυτών των παιδιών, οι δύο οργανώσεις προτείνουν, σε περίπτωση εντοπισμού κάποιου ανηλίκου, να ενημερώνουμε τις υπηρεσίες, τις αρχές και τις οργανώσεις που εργάζονται για τα παιδιά, όπως είναι η Εισαγγελία Ανηλίκων. Εάν κάποιος θέλει να βοηθήσει, μπορεί να προσφέρει τρόφιμα, νερό, καπέλα, γάντια, ρούχα, παιχνίδια και σχολικά είδη, αλλά όχι χρήματα.

Οι οργανώσεις διευκρινίζουν ότι οι καταγγελίες, χωρίς κοινωνική υποστήριξη των παιδιών και οι αστυνομικές διώξεις οδηγούν σε συλλήψεις και ποινική καταδίκη των συνοδών αλλά και των ίδιων των παιδιών για επαιτεία, στην εκ νέου επιστροφή των παιδιών στο δρόμο ή τη διακίνησή τους σε άλλες περιοχές ή χώρες, ακόμα και στην παραμονή των παιδιών για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κάποιο νοσοκομείο μέχρι να βρεθεί κατάλληλος χώρος για τη μεταφορά και φιλοξενία τους.

Το σύνηθες αποτέλεσμα είναι ο βίαιος ξεριζωμός των ανηλίκων από τα αδέλφια και τα οικεία τους πρόσωπα. Κι όπως τονίζεται από μέρους των οργανώσεων (PRAKSIS, ΑΡΣΙΣ) «η καταστολή, τα αποσπασματικά μέτρα και η φιλανθρωπία δεν μπορεί να αποτελούν το υποκατάστατο του κράτους πρόνοιας και δεν συνάδουν με το σεβασμό των παιδιών».

Στην εκδήλωση που θα γίνει στις 12 Ιουνίου, στον Κήπο των Γλυπτών, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθούν δρώμενα, δημιουργικά εργαστήρια, δραστηριότητες κινητού σχολείου, ζωγραφική, έκθεση φωτογραφίας, ζωντανή μουσική και εκπαιδευτικά εργαστήρια με θέμα τα δικαιώματα των παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου