Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014

Παιδιά - πειραματόζωα για δοκιμές φαρμάκων από nooz.gr

Νέο σοκαριστικό σκάνδαλο για την κακοποίηση ανηλίκων στην Ιρλανδία είδε το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας αποστροφή. 

Όπως αποκαλύφθηκε από μελέτη ιστορικών ιατρικών αρχείων, περισσότερα από 2.000 παιδιά που ζούσαν σε ιδρύματα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, έγιναν πειραματόζωα από την ιατρική κοινότητα, στο πλαίσιο δοκιμών φαρμάκων.

Σύμφωνα με την Irish Daily Mail, τουλάχιστον 2.051 παιδιά και βρέφη εμβολιάστηκαν μυστικά με εμβόλιο διφθερίτιδας της εταιρείας Burroughs Wellcome (σημερινής GSK), στις αρχές της δεκαετίας του 1930.

Το ακόμα πιο σοκαριστικό στοιχείο είναι ότι οι εμβολιασμοί έγιναν μεταξύ άλλων και στο ίδρυμα, όπου πρόσφατα εντοπίστηκε μαζικός τάφος βρεφών και νηπίων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα του Michael Dwyer, από το Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Cork, οι εμβολιασμοί αυτοί έγιναν λίγο πριν το εμβόλιο διατεθεί στην αγορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

"Αυτό που ανακάλυψα είναι απλώς η κορυφή ενός μεγάλου παγόβουνου" δήλωσε ο Dwyer στην εφημερίδα.

Και πρόσθεσε: "Το γεγονός ότι αναφορές για αυτά τα πειράματα δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά σημαίνει ότι αυτού του είδους οι πειραματισμοί ήταν ευρέως αποδεκτοί από την ιατρική κοινότητα και προωθήθηκε από τις αρχές που είχαν υπό τον έλεγχό τους ιδρύματα φιλοξενίας παιδιών".

Ο καθηγητής βρήκε τα στοιχεία αυτά μετά από αναζήτηση σε δεκάδες χιλιάδες αρχεία και παλιές ιατρικές εκδόσεις. Αυτό που δεν βρήκε είναι αν είχε δοθεί οποιαδήποτε συγκατάθεση για τις παράνομες δοκιμές φαρμάκων ή κάποια στοιχεία για σχετικά με τις επιδράσεις του εμβολίου στα παιδιά.

Στα ιδρύματα που εμπλέκονταν, περιλαμβάνονται το Bessborough, στην περιφέρεια του Cork και το Seas Ross Abbey στη Roscrea.

"Τα χέρια σου ήταν γεμάτα με επιδέσμους"

Επιπλέον μία ραδιοφωνική εκπομπή στην Ιρλανδία, αποκάλυψε ότι περίπου 200 παιδιά που ζούσαν σε ιδρύματα τη δεκαετία του 1960 και του 1970 χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα σε δοκιμές φαρμάκων.

Στην εκπομπή μίλησε ένα από τα (τότε) παιδιά που φιλοξενούνταν στο ίδρυμα Bessborough στο Cork, ο Christy.

«Θυμάμαι όταν ρώτησα τη μητέρα που γιατί έχω τόσα σημάδια στο σώμα μου. “Δεν ξέρω” απάντησε, λέγοντας ότι “όταν ήρθες, τα χέρια σου ήταν τραυματισμένα και γεμάτα με επιδέσμους”» είπε.

Είχε οκτώ σημάδια εμβολίων, στα χέρια του και δύο στα πόδια του.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι της γενιάς μου έχουν ένα, αν όχι δύο, όχι τόσα όσα τα δικά μου», πρόσθεσε ο Christy.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου