Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2014

η γιαγιά Λουκία ,γράφει ο Τάσος Ορφανίδης(video)

Οι Ελληνικές οικογένειες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό ,είναι δεμένες ,αγκαλιασμένες.
Συνήθως την φροντίδα των  γερόντων αναλαμβάνουν το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον ,τα παιδιά τους κυρίως .Ιδιαίτερα τα χρόνια αυτά, είναι και επιβεβλημένο .
Άλλοτε γέμιζαν τα γηροκομεία,είχαμε γεμάτες τσέπες αλλά λιγοστή καρδιά.Ο γέροντας συντροφιά θέλει, αγάπη χρειάζεται.¨Όπου τα βρίσκει, εκεί είναι το σπίτι του. 

Η γιαγιά μας ,η δικιά μας γιαγιά 93 χρονών ,γερή να ναι, απέκτησε 6 παιδιά ,14 εγγόνια και 23 δισέγγονα. Η αγάπη που εισπράττει από όλους είναι ζηλευτή κι αυτή μας το ανταποδίδει με το χαμόγελο  και το τραγούδι της .
Οι ιστορίες που μας περιγράφει συχνά είναι ανεξάντλητες,γεμάτες πόνο ,κούραση,λύπη, αγάπη και ευτυχία .
Η μεγαλύτερη της λύπη και αβάσταχτος  πόνος ήταν, όταν έχασε την αγαπημένη της εγγόνα "Ζωή".
Η  κούραση της ήταν, τα χρόνια που έμεινε μόνη, όταν ο άντρας της έκανε 7 χρόνια εξορία.
Στα μικρά χωριά, η κακία μετριέται πολλαπλάσια .
Η ευτυχία της ,είναι η αγάπη και η φροντίδα που εισπράττει από την οικογένεια της,όταν δεν νοιώθει μόνη στην μοναξιά της.

Τις μέρες του καλοκαιριού ,μας τίμησε με την παρουσία της ,μας αγκάλιασε με το χαμόγελο της ,μας χάρισε την συντροφιά της με την εικόνα και το τραγούδι της.Το γλυκό της πρόσωπο και η μελωδική  φωνή της έστω και κουρασμένη από τα χρόνια της ηλικίας της ,μας συντρόφευε .

Δεν είναι βάρος κανένας γέροντας ,όσο δύσκολο κι αν είναι .Μπορεί να έχει τις ανασφάλειες του ,αλλά όταν το μυαλό είναι στην θέση του ,φροντίζει να μη γίνεται βάρος.Κουβαλάει μια ευγένεια,έχει ντροπή .
Η επικοινωνία είναι προσφορά για τους οικείους  και δώρο για τους ίδιους .
Το 15 Αύγουστο γιόρταζε η κόρη μου Δέσποινα, η εγγόνα της, πολλές φορές την μνημονεύει, συχνά την αναφέρει,της λείπει ,είναι μακρυά ,δεν μπόρεσε να ανέβει  .Στη μικρή γιορτή μας ,παρέα μας, ανεξάρτητα της περασμένης ώρας ,της αφιέρωσε τα τραγούδια της .
Πόσο μπορείς να το προσπεράσεις αυτό ,χωρίς ένα δάκρυ;

Ας χαρούμε την παρουσία τους κοντά μας, δίπλα μας, όπως μας δίνεται, όσο γίνεται .

Τα χρόνια δεν επιστρέφουν πίσω ,αν μπορούμε να  το θυμόμαστε .    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου