Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2014

Oι Κυρίες με τα τατού * { σόουγουμεν με ολόσωμα τατουάζ στις αρχές του 20ου αιώνα }

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΜΠΑΣΔΕΚΗ
Η πρώτη διδάξασα ήταν μια τροφαντή Λονδρέζα νοικοκυρά, η Νora Hildebrandt ,που μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. Με ολόσωμο τατουάζ, ταφταδένια φουφούλα και ρομαντικές πόζες εμφανίστηκε to 1886 ως έκθεμα στο Μουσείο Βunell ξεσηκώνοντας αντιδράσεις και ενθουσιασμό. Τη δόξα της Νora έκλεψε λίγο μετά άλλη μια ευειδής Κυρία, η Ιrene Woodward (γνωστή ως La Belle Irene ), η οποία εκτιθέμενη ως tattooed lady στο ίδιο μουσείο, κατάφερε να γίνει πρωτοσέλιδο στους NY Times και να ξεκινήσει μια άκρως πετυχημένη καριέρα ως καλλιτέχνιδα τσίρκου.

Ο κυρίες με τα τατουάζ, δεν επιδείκνυαν στο κοινό μόνο τα περίπλοκα σχέδια στο σώμα τους, αλλά ήταν περφόμερ- παραμυθούδες του καιρού τους. Για να δικαιολογήσουν τα ''κεντημένα με μελάνι'' σώματα, επινοούσαν ιστορίες με δράκους και (κυρίως) με Ινδιάνους... Η Νora κλαίγοντας συνάρπαζε το κοινό κάθε φορά που (με μικρές ή μεγάλες παραλλαγές) περιέγραφε την απαγωγή της από τους άγριους Λακότα της φυλής των Σιού-ο ίδιος ο αρχηγός τους, ο περίφημος Καθιστός Ταύρος της χάραξε το λευκό, παρθενικό της κορμάκι με τα 365 τατουάζ της ντροπής...


Τα ίδια περίπου έλεγε και η Ωραία Ιρέν, τα ίδια και η Emma de Burgh –άλλη μια διάσημη πρωτοπόρος Κυρία με τατού. Η Emma (χαραγμένη από τον επαγγελματία tattoo artist σύζυγό της) διέθετε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πλάτες, αυτή του Μυστικού Δείπνου... Το κορμί της πατριώτισσας και θεοσεβούμενης Emma ήταν γεμάτο αστερόεσσες, σκηνές απ' τη Βίβλο και εθνικιστικές παραινέσεις.


Η αλήθεια, βέβαια, ήταν άλλη. Οι Κυρίες με τα τατού ήταν συνήθως νεαρές καλλιτέχνιδες του τσίρκου, φίλες ή σύζυγοι ναυτικών ή επαγγελματιών της δερματοστιξίας, άνεργες και απελπισμένες νοικοκυρές, καμαριέρες, στενογράφοι που έψαχναν για μια καλοπληρωμένη μπίζνα. Στο τέλος της δεκαετίας του '20 υπήρχαν πάνω από τριακόσιες επαγγελματίες με ολόσωμα τατουάζ που κέρδιζαν το αστρονομικό για την εποχή ποσό των διακοσίων δολλαρίων την εβδομάδα. Το κραχ του 1929 θα υπερδιπλασιάσει το νούμερο, μια που η απασχόληση ως tattoed lady εξακολουθούσε να παραμένει μια από τις ελάχιστες καλά αμοιβόμενες και σταθερές θέσεις εργασίας.

Τα σχέδια στα σώματα των κοριτσιών ήταν κυρίως μοτίβα με λουλούδια, ζώα της ζούγκλας ή διακοσμητικοί μαίανδροι. Μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο τα πιο δημοφιλή αφορούν σε σκηνές μαχών,αποτυπώνοντας τη γενναιότητα των στρατιωτών. Η Αrtoria Gibbons, μια από τις ομορφότερες νεαρές κυρίες με τατού, ως πιστό μέλος της Επισκοπικής εκκλησίας προτιμούσε τα θρησκευτικά μοτίβα. Έμεινε περίφημη για την καλλονή της, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου του Μποτιτσέλι στην πλάτη της και το πορτραίτο του Τζωρτζ Ουάσιγκτον στο στήθος της.

Η Βetty Broadbent (η πρώτη υποψήφια με τατού στα αμερικανικά καλλιστεία του 1939 ) καμάρωνε τη Βασίλισσα Βικτώρια στη γάμπα της και δούλευε σε περιοδεύοντες θιάσους μέχρι τα βαθιά της γεράματα. Φωτογραφήθηκε ως περήφανη υπέργηρη λίγο πριν το θάνατό της (στα 1983) και στην ερώτηση του νεαρού φωτογράφου για το τι της λείπει πιο πολύ απάντησε το περίφημο ''...oh boy..i do miss the people and the travel.."
Iδιαίτερη, εξαιρετικά δημοφιλής και η πρώτη επαγγελματίας tattoo artist στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπήρξε η Maud Wagner, μια πρώην ακροβάτιδα που η ζωή της άλλαξε όταν γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγό της τον Gus, έναν από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες του τατουάζ. Η κόρη τους Lovetta, έγινε επίσης επαγγελματίας, αρνούμενη όμως να χαράξει το ελάχιστο σχέδιο πάνω στο δικό της σώμα. ''Mου φτάνουν τα τατουάζ του μπαμπά και της μαμάς για εκατό ζωές'', συνήθιζε να λέει.

more & hot

* Οι tattooed ladies συνεχίζουν την προυπάρχουσα παράδοση των tattooed men, ξεπερνώντας τους όμως, σε δημοφιλία και απολαβές. Ο διασημότερος άνδρας με τατού, ήταν ο ελληνοαλβανικής καταγωγής, γεννημένος το 1836, Κing Constentenus.

* Το 1862, ο πρίγκιπας της Ουαλίας και μετέπειτα βασιλιάς Edward VII, χάραξε έναν σταυρό της Ιερουσαλήμ στο μπράτσο του, ξεκινώντας τη μόδα με τατουάζ στους αριστοκρατικούς κύκλους.

* Η Elizabeth Weinzirl, μια ευυπόληπτη σύζυγος γιατρού, ξεκίνησε να χαράζει το σώμα της στα τέλη της δεκαετίας του'50, σαρανταεπτά ετών και γιαγιά ήδη. Δεν έγινε ποτέ επαγγελματίας, αλλά της άρεσε να διοργανώνει μικρά ιδιωτικά σώου επίδειξης.

* Ο Grouchο Marx συνήθιζε να υπογράφει ως "Lydia the Tattooed Lady".

* Η πρώτη Αμερικανίδα με τατού ήταν η Olive Oatman. Τα 1956 απήχθη από Ινδιάνους Yavapais μαζί με την οικογένειά της. Οι γονείς της δολοφονήθηκαν, η ίδια ανταλλάχθηκε και βρέθηκε στην φυλή των Μοχάβ, οι οποίοι της έκαναν τατουάζ στο σαγόνι, σαν ένδειξη συγνώμης και βεβαίωση εισόδου της στον Παράδεισο.
Η Οlive απελευθερώθηκε στα 1858, επέστρεψε στην κανονική ζωή, παντρεύτηκε και δε θέλησε ποτέ να μιλήσει για τα δυο αυτά χρόνια.

 πηγή:/m.lifo.gr/


  

1 σχόλιο: