Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014

Πηνελόπη Βολτέρρα / Ατομική έκθεση ζωγραφικής στην Galerry Myro από 3 Απριλίου μέχρι 3 Μαΐου 2014Πηνελόπη Βολτέρρα
H Πηνελόπη Βολτέρρα ,γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα .Απόφοιτος του Α.Τ.Ι
( Αθηναϊκό -Τεχνολογικό Ινστιτούτο ).
Ξεκίνησε την καλλιτεχνική της δραστηριότητα στην Αθήνα και αργότερα εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα .Γνωρίζεται με τους Κερκυραίους καλλιτέχνες και γίνεται ιδρυτικό μέλος της Αίθουσας τέχνης Κέρκυρας .

Η παρουσία της στον καλλιτεχνικό χώρο αριθμεί : 

18 ατομικές εκθέσεις ( Κέρκυρα –Αθήνα –Ιθάκη –Δ.Γερμανία ).

Συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις :
(Κέρκυρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη –Λευκάδα ,Ρόδος –Λήμνος –Πάρος –Παξούς –Πάτρα).

Από το 1992 γίνεται μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας ART STUDIO EST Αθήνα όπου δραστηριοποιήθηκε έως το 2004.

Το 2004 παρουσιάζει στην Πινακοθήκη της Κέρκυρας και της Ιθάκης το έργο της με τίτλο ΟΔΥΣΣΕΙΑ αποτελούμενο από 26 πίνακες καθώς και το βιβλίο της ΟΔΥΣΣΕΙΑ Η ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ .(Σε συνεργασία με το Κέντρο Οδυσσειακών Σπουδών ).

Τον Ιούλιο του 2009: Εικαστική και Ποιοτική παρουσία υπό την οργάνωση του Βιβλιοπωλείου Κίνητρο .Παρουσίαση από τον Επ.Καθ.Παν/μίου Ιωαννίνων της Ιστορίας της Τέχνης Θάνο Χρήστου.

Διεθνείς συμμετοχές :Λιθουανία –Ρουμανία –Βουλγαρία –Πορτογαλία και NEVERS Γαλλίας –Μεξικό 2009-2011 συμμετοχή –Σε Διεθνή έκθεση Χαρακτικής –Ιταλία (Galleria La Talaccia –Torino).-(Ρουμανία .:FLOREAN MUSEUM .Συνεχή συνεργασία από 2003-2012 σε Διεθνείς Συμμετοχές :Ζωγραφικής –χαρακτικής –σχεδίου .

NEVERS ΓΑΛΛΙΑΣ : Διεθνής Διαγωνισμός
2005: 2ο βραβείο -2006: 1ο βραβείο -2007 :1ο βραβείο
Στην σύνθεση και την χρωματική της παλέτα .

Έργα της βρίσκονται : Σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό .
Δημαρχείο της Λήμνου ,στο τμήμα ιστορίας και αρχαιολογίας της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ,στην  ιδιωτική συλλογή του Γαλλικού Ινστιτούτου, στην ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟ βιβλιοθήκη Ληξουρίου ,στη Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας , στην Δημοτική Πινακοθήκη Ιθάκης ,στην Κερκυριακή Πινακοθήκη του Μιχαήλ Αγγέλου Βραδή, στην Πινακοθήκη Πατρών , στο FLOREAN MUSEUM Ρουμανίας ,Grabados por Lapaz Mexico .

Επιπλέον μέσα στις καλλιτεχνικές ανησυχίες της Πηνελόπης Βολτέρρα ,εντάσσεται και η συγγραφή   ποιητικού λόγου .Έχει εκδώσει  το 2013 την ποιητική συλλογή "οδοιπορικό "

Κριτική:
                 Ζωγραφική της Πηνελόπης  Βολτέρρα.
Συνδυασμός   εσωτερικών ανησυχιών, συμβολικών τύπων και    χρωματικού πλούτου.
Με το έργο της Πηνελόπης Βολτέρρα έχουμε μια προσπάθεια που διακρίνεται  για την ένταση των διατυπώσεων την αγάπη  για το χρωματικό και την έμφαση στο συμβολικό. Κινούμενη στα όρια των σουρεαλιστικών κατευθύνσεων η ζωγράφος μετασχηματίζει οράματα και εικόνες του υποσυνειδήτου σε συνθέσεις  γεμάτες δυναμισμό και εσωτερικότητα. Θεματογραφικά   το  ενδιαφέρον της συγκεντρώνεται στο συμβολικό θέμα και τη θρησκευτική σκηνή  χωρίς ωστόσο να μένει αδιάφορη για άλλες περιοχές. Κύριο σημείο αναφοράς της η ανθρώπινη μορφή που άλλοτε εξαϋλώνεται και άλλοτε κυριαρχεί με την σωματικότητά της στη ζωγραφική επιφάνεια. Είναι γεγονός ότι η ζωγράφος ξεκινά σχεδόν πάντα από την οπτική πραγματικότητα  και δίνει έργα στο πλαίσιο των παραστατικών τάσεων. Μένοντας πιστή τις περισσότερες φορές στη ρεαλιστική περιγραφή των επιμέρους στοιχείων, φθάνει σε σύνολα που διακρίνονται για την ένταση και τη βιαιότητα της διατύπωσης και κατακτούν έτσι έναν αντιρεαλιστικό χαρακτήρα. Ωστόσο  συχνά χρησιμοποιεί και αφηρημένους τύπους που δίνουν έμφαση σ’ αυτόν τον αντιρεαλισμό του συνόλου.
Έχοντας ως αφετηρία τη δύναμη του σχεδίου της και την αμεσότητα του χρώματός της η Βολτέρρα προχωρεί στην αποκάλυψη κοσμικών δυνάμεων και μορφών που ξεπηδούν από το υποσυνείδητο σε μια σύνθεση φόβων και αμφιβολιών εσωτερικής έντασης και μυστηριακού περιεχομένου, συναισθηματικής έκρηξης και υπαινικτικής  διάθεσης. Γιατί στο έργο της Βολτέρρα φαίνεται να κυριαρχούν μορφές και να μορφοποιούνται αγωνίες με ιδιαίτερο τρόπο, στοιχεία που συμπληρώνονται με την προσωπική χρησιμοποίηση του χρώματος, άλλοτε ρεαλιστικού και άλλοτε καθαρά συμβολικού.
Xρώμα και σχέδιο συνεργάζονται σε μια αδιάσπαστη ενότητα με μοναδικό στόχο να αποκαλύψουν εσωτερικά βιώματα, κρυφές επιθυμίες και ανομολόγητους φόβους. Το χρώμα από την μια πλευρά, έντονο και πολλές φορές συμβολικό, επενδύεται ως κύρια αξία στις μορφές της δίνοντας άλλοτε τραγικό και άλλοτε λυρικό περιεχόμενο. Αυτό το έντονο χρώμα, που ενεργοποιείται σε μεγάλο βαθμό από την ιδιαίτερη χρησιμοποίηση του φωτός, κάνει τις μορφές στη ζωγραφική επιφάνεια να λάμπουν και υποβάλει τα μυστηριακά στοιχεία. Με τον τρόπο αυτό ο χώρος γίνεται ενεργό μέρος του συνόλου παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή του. Πατώντας γερά από την άλλη μεριά στην οξύτητα του σχεδίου της και ξεκινώντας από τα φανταστικά οράματά της δίνει συνθέσεις γεμάτες εκφραστική δύναμη. Έντονες αντιθέσεις και συγκρατημένες κινήσεις, μνημειακές μορφές και υποβλητική ατμόσφαιρα, ανεπτυγμένα τοπία και λυρική διάθεση, ασκητικά πρόσωπα και φλογερά μάτια δίνουν στο έργο της τις όψεις μιας απόκοσμης αλλά τόσο κοντινής πραγματικότητας.
Με ιδιαίτερη αγάπη σε συμβολικά στοιχεία και σε υπερκόσμιες δυνάμεις εκφράζει με τη ζωγραφική της έναν πανθεϊστικό κόσμο, όπου όλα συγκρούονται και όλα συνεργάζονται. Πηγαίο στη σύλληψη και ενεργητικό στην απόδοσή του πρόκειται για έργο που αποδεικνύει, δίχως άλλο, τη συνέπεια των μορφοπλαστικών επιδιώξεων της ζωγράφου.

ΘΑΝΟΣ  ΧΡΗΣΤΟΥ

Επ. Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
http://www.e-kinitro.gr/


Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 3 Απριλίου μέχρι τις 3 Μαΐου 2014. Η Myro  Gallery είναι επισκέψιμη από το κοινό Πέμπτη ,Παρασκευή (11.00-14.00 & 17.00-21.00 και Σάββατο (11.00 -15.00 ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου