Σάββατο, 26 Απριλίου 2014

Μουσική της Κρήτης αύριο στο Μέγαρο Μουσικής


Ώρα έναρξης: 20.30

Ένα εντυπωσιακό «πανόραμα» της κρητικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης, με μια μεγάλη ομάδα από εξαιρετικούς δεξιοτέχνες οργανοπαίκτες, τραγουδιστές και χορευτές που διακρίνονται για την πιστότητα στο ύφος και το ήθος του τοπικού ρεπερτορίου, παρουσιάζεται στις 26 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας

Οι μουσικές και οι χοροί της Ανατολικής και της Δυτικής Κρήτης και οι τοπικές παραλλαγές τους (Κίσσαμος, Ιεράπετρα, Ανώγεια κ.ά.). Μαντινάδες, ριζίτικα και ταμπαχανιώτικα τραγούδια. Ο πλούτος των κρητικών χορών: συρτά, πεντοζάλια, σούστα, ανωγειανός πηδηχτός, καστρινός-μαλεβιζιώτης και οι ιδιότυποι χοροί της Ανατολικής Κρήτης. Τα μουσικά όργανα: λύρες, βιολιά, λαγούτα, μαντολίνο, μπουλγαρί, θιαμπόλι και ασκομαντούρα. Η κληρονομιά των μεγάλων δεξιοτεχνών της κρητικής μουσικής: Καλογερίδη, Φουσταλιέρη, Κουτσουρέλη, Μουντάκη, Σκορδαλού και Ν. Ξυλούρη.

Γιάννης Ξυλούρης «Ψαρογιάννης» (λαγούτο, τραγούδι), Αστρινός Ζαχαριουδάκης (λύρα), Στέλιος & Λεωνίδας Λαϊνάκης (λαγούτο, μπουλγαρί), Βαγγέλης Βαρδάκης (βιολί), Δημήτρης Σγουρός (λύρα), Αλέξανδρος Παπαδάκης (λύρα, ασκομαντούρα), Κάρολος Κουκλάκης & Ειρήνη Δερέμπεη (τραγούδι, μπουλγαρί, θιαμπόλι), Ηλίας Ζούτσος (λύρα)
Ανωγειανή Παρέα: Γιώργης Βρέντζος (μαντολίνο), Γιώργης Φασουλάς (λύρα), Κώστας Καλλέργης (λαγούτο) κ.ά.

Χορευτική Ομάδα Ιεράπετρας (επιμέλεια Νίκος Μεταξάκης)
Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Κρήτες» (επιμέλεια Γιώργος Πετράκης)

Σκηνοθετική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου
Έρευνα, μουσική επιμέλεια, κείμενα, παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Μέγαρο Μουσικής Αθήνας
26 Απριλίου στις 20:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου