Σάββατο, 10 Μαΐου 2014

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου


Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου

23:00 | 08 Μάιος. 2014
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του συμμετέχει και φέτος στην 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, μ' ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθούν τρεις χαρακτηριστικές ταινίες που αναπτύσσουν με διαφορετικό τρόπο τη σχέση των Ελλήνων με την Ευρώπη. Το συγκεκριμένο αφιέρωμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του θεματικού αφιερώματος «Ευρώπη: ταυτότητα και ετερότητα» και θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 9 έως και την Κυριακή 11 Μαΐου, στην Αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον. Του Γιώργου Ρούσσου.
Οι τρεις ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο της ετήσιας  δραστηριότητάς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στην 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου είναι οι:
  • Μασσαλία, Μακρινή Κόρη του Μάρκου Γκαστίν
  • Soul kitchen του Φατίχ Ακίν
  • Ελληνική Κοινότητα Χαϊδελβέργης του Λευτέρη Ξανθόπουλου
Το πρόγραμμα προβολών του σχετικού Αφιερώματος έχει διαμορφωθεί ως εξής:
Παρασκευή 9 Μαΐου
18:00 Μασσαλία, Μακρινή Κόρη
Σάββατο 10 Μαΐου
18:00 Soul kitchen
Κυριακή 11 Μαΐου
18:00 Ελληνική Κοινότητα Χαϊδελβέργης
Λίγα λόγια για τις ταινίες του Αφιερώματος:
Μασσαλία, Μακρινή Κόρη
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Μάρκος Γκαστίν 
Παραγωγή: Ελλάδα - Γαλλία, 2003 / Έγχρωμη, 87 λεπτά
Γετού / Henriette, Σταύρος / Gustave, Αμφιλόχιος / Frédéric... Δύο ονόματα, δύο ταυτότητες. Γάλλοι με ελληνική καταγωγή που ζουν στη Μασσαλία. Άνθρωποι με διττή ταυτότητα που γεννά μέσα τους ερωτηματικά. Καθένας δίνει τη δική του απάντηση. Κάποιοι τολμούν να πάρουν ακόμα και το δρόμο της «επιστροφής»...
Όλοι όμως έχουν μία ακλόνητη βεβαιότητα, τη δική τους ιστορία, αυτό το οικογενειακό έπος που τους συμφιλιώνει με τον εαυτό τους, με τις ρίζες τους. Η Γετού, η ηρωίδα μας, μας βοηθάει να συγκεντρώσουμε αυτές τις ιστορίες, οδηγώντας μας από το ένα πρόσωπο στο άλλο. Η δική της ιστορία σηματοδοτεί όλες τις άλλες. Γιατί είναι η ίδια, όπως η Μασσαλία για την Ελλάδα, μια κόρη μακρινή...
Soul kitchen
Σκηνοθεσία: Φατίχ Ακίν
Με τους: Αδάμ Μπουσδούκος, Μόριτς Μπλάιμπτροϊ, Φελίν Ρόγκαν, Άννα Μπέντερκε, Μπιρόλ Ουνέλ
Παραγωγή: Γερμανία, 2009 / Έγχρωμη, 99 λεπτά
Για τον ελληνογερμανό Ζήνο Καζαντζάκη, όλα πάνε στραβά.  Το εστιατόριο που διατηρεί σε υποβαθμισμένη συνοικία στο Αμβούργο πάει από το κακό στο χειρότερο, παραμελημένο και με κίνδυνο οριστικού λουκέτου από τις υγειονομικές υπηρεσίες. Οι παλιοί του πελάτες τον εγκαταλείπουν, υποφέρει από δισκοπάθεια και δεν μπορεί να κουνηθεί, ενώ η κοπέλα του Ναντίν, τον παρατάει για να πάει στη Σαγκάη όπου βρήκε δουλειά.
Στην απελπισία του, αλλάζει το ύφος του μαγαζιού, φέρνοντας νέο κόσμο και αποφασίζει να πάει στην Κίνα να βρει τη Ναντίν. Μόνο που για να φύγει, θα πρέπει να αφήσει τη δουλειά στα χέρια του μικρότερου αδελφού του. Μία επιλογή όχι και τόσο σοφή, αφού ο εν λόγω αδελφός Ηλίας, έχει μόλις αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους, ενώ η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, γιατί ο νέος σεφ είναι κάπως παράξενος και ιδιόρρυθμος...
Μια έξοχη «πολυεθνική» κωμωδία με αστείρευτη ενέργεια, ξέφρενο ρυθμό και θέμα, το φαγητό, την αντρική φιλία, τα οικονομικά προβλήματα, το real estate, τον έρωτα και την ανεκτικότητα απέναντι στο διαφορετικό, που αντανακλά το κλίμα και την ατμόσφαιρα του πολυφυλετικού και πολυπολιτισμικού Αμβούργου.
Ο πολυβραβευμένος τουρκογερμανός Φατίχ Ακίν, πάντα ευαίσθητος απέναντι στα προβλήματα των εθνικών μειονοτήτων και ο παιδικός του φίλος, συν-σεναριογράφος και πρωταγωνιστής στον ρόλο του Ζήνου, ελληνογερμανός Αδάμ Μπουσδούκος, δημιουργούν ένα έργο για την πόλη τους, για την γειτονιά τους, για τους φίλους τους, μα πάνω απ' όλα, γι’ αυτούς τους ίδιους. Δεν έχει μονάχα η κουζίνα τους ψυχή, αλλά και η ταινία τους. Κορυφαία η σκηνή του οργίου, αίσθηση ευφορίας κι ένα θαυμάσιο σάουντρακ.
Ελληνική Κοινότητα Χαϊδελβέργης
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Λευτέρης Ξανθόπουλος
Παραγωγή: Ελλάδα, 1976 / Έγχρωμη, 30 λεπτά
Η ταινία, που αποτελεί το πρώτο μέρος της «Τριλογίας της Ρωμιοσύνης» (τριλογία του ξεριζωμού και της προσφυγιάς - Το δεύτερο μέρος, «Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα» γυρίστηκε το 1978 και η τριλογία κλείνει το 1982 με την ταινία «Στα Τουρκοβούνια»), ερευνά και ανατέμνει το μεταναστευτικό ζήτημα από τη θέση ενός συλλογικού οργάνου, της Κοινότητας των Ελλήνων εργατών της Χαϊδελβέργης. Το φιλμ, αναφέρεται στα κοινωνικά προβλήματα της κοινότητας, τις σκληρές συνθήκες δουλειάς και τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία των μεταναστών οι δυσκολίες διαβίωσης.
Την άνοιξη του 1976 η Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας της Χαϊδελβέργης αποφασίζει τη δημιουργία μιας ταινίας, με στόχο τη μεγαλύτερη δημοσιότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ξένοι εργάτες στη Γερμανία. Έτσι «γεννήθηκε» το ντοκιμαντέρ «Η Ελληνική Κοινότητα της Χαϊδελβέργης», του σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλου, η παραγωγή του οποίου χρηματοδοτήθηκε από τους Έλληνες της περιοχής, ενώ το συνεργείο εργάστηκε χωρίς αμοιβή.
Εκτός όμως από το κινηματογραφικό αφιέρωμα, οι φίλοι του βιβλίου που θα επισκεφθούν την 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την εκδοτική δραστηριότητα τουΦεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο περίπτερο 13 (stand 80). Μέσα από μονογραφίες καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών, αλλά και εκδόσεις που αφορούν σε θεματικά αφιερώματα και εθνικές κινηματογραφίες, όπως του Μεξικού, της Βραζιλίας και της Κίνας. 
Διαθέσιμα στο stand του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα είναι και άλλα αντικείμενα, όπως t-shirts, κονκάρδες, σελιδοδείκτες και τσάντες προηγούμενων διοργανώσεων αλλά και του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ θα υπάρχουν προσφορές σε επιλεγμένες τσάντες, μπλουζάκια κ.ά.
Το Αφιέρωμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του θεματικού αφιερώματος «Ευρώπη: ταυτότητα και ετερότητα», και θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 9 έως και την Κυριακή 11 Μαΐουστην Αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον (πλ. Αριστοτέλους 10).


Το διαβάσαμε στο: http://tvxs.gr/news/sinema/festibal-kinimatografoy-thessalonikis-stin-11i-diethni-ekthesi-biblioy
πηγή:http://tvkosmos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου