Κυριακή, 4 Μαΐου 2014

Όντρεϊ Χέπμπορν ( Audrey Hepburn, 4 Μαΐου 1929 – 20 Ιανουαρίου 1993)





Η Όντρεϊ Χέπμπορν (αγγλ. Audrey Hepburn, 4 Μαΐου 1929 – 20 Ιανουαρίου 1993) ήταν ηθοποιός αγγλικής και ολλανδικής καταγωγής, μια από τις πλέον φημισμένες παγκοσμίως τον 20ό αιώνα. Βραβευμένη με Όσκαρ, Τόνυ, Έμμυ και Γκράμι εμφανίστηκε σε πολυάριθμες παραγωγές του θεάτρου, του κινηματογράφου και σε παραστάσεις του Μπρόντγουεϊ, ενώ παραμένει ένα από τα λιγοστά άτομα που έχουν κερδίσει και τα τέσσερα βραβεία. Το 1989 κατετάγη στην τρίτη θέση της λίστας των μεγαλύτερων γυναικών σταρ όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Επίσης αποτέλεσε για πολλά χρόνια σύμβολο της μόδας, καθώς το στιλ της ήταν παροιμιώδους κομψότητας, ενώ αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής της σε ανθρωπιστικά έργα. Από το 1986 μέχρι και το θάνατό της υπηρέτησε ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF και τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας για το έργο της.
Η ηθοποιός Όντρεϊ Χέπμπορν

Ο μύθος που συνεχίζεται
Η Όντρεϊ Χέπμπορν μέχρι τις μέρες μας παραμένει ένα πρότυπο ομορφιάς και στιλ. Συχνά την αποκαλούσαν μια από τις ομορφότερες γυναίκες όλων των εποχών. Ο τρόπος ντυσίματός της παραμένει δημοφιλής ανάμεσα στο γυναικείο πληθυσμό. Αντίθετα με την εικόνα αυτή, και παρόλο που στη Χέπμπορν άρεσε η μόδα, δεν έδινε και τόση σημασία στο θέμα. Συχνά προτιμούσε απλό και άνετο ντύσιμο. Επίσης, ποτέ δεν θεώρησε τον εαυτό της ιδιαίτερα ελκυστικό. Σε μια συνέντευξη το 1959 είπε: «Μπορείς ακόμη και να πεις πως μισούσα τον εαυτό μου για κάποιες περιόδους. Ήμουν πολύ χοντρή, ή ίσως πολύ ψηλή, ή απλά πολύ άσχημη...»

Μέχρι σήμερα, μόνο μια βιογραφική ταινία που βασίστηκε στη ζωή της έχει γυριστεί. Η αμερικανική τηλεταινία του 2000 «The Audrey Hepburn Story», παρουσίασε στο ρόλο της ηθοποιού την Τζένιφερ Λαβ Χιούιτ. Η τελευταία ήταν επίσης συμπαραγωγός. Έλαβε κακές κριτικές εξαιτίας πολλών λαθών στα γεγονότα και της κακής ερμηνείας της Χίουιτ. Η ταινία τελείωνε με υλικό της πραγματικής Όντρεϊ Χέπμπορν, γυρισμένο κατά τη διάρκεια των τελευταίων αποστολών της για τη UNICEF. Η Έμμυ Ρόσουμ, σε έναν από τους πρώτους της κινηματογραφικούς ρόλους, υποδύθηκε τη Χέπμπορν σε προεφηβική ηλικία.

Το 2003, τα Ταχυδρομεία των ΗΠΑ εξέδωσαν ένα γραμματόσημο που την τιμούσε ως θρύλο του Χόλλυγουντ και ανθρωπιστή. Απεικονίζει ένα σκίτσο της βασισμένο σε διαφημιστική φωτογραφία για την ταινία «Σαμπρίνα». Η Χέπμπορν είναι από τους λίγους μη-Αμερικανούς που τιμήθηκαν με αυτόν τον τρόπο.

Η εικόνα της Χέπμπορν χρησιμοποιείται ακόμη ευρέως σε διαφημιστικές εκστρατείες σε όλο τον κόσμο. Στην Ιαπωνία, μια σειρά από διαφημίσεις χρησιμοποίησαν μια συλλογή από χρωματισμένα και ψηφιακά επεξεργασμένα κλιπς της Χέπμπορν από το «Roman Holiday» για την προώθηση μιας μάρκας τσαγιού. Στις ΗΠΑ, η Χέπμπορν εμφανίστηκε σε διαφημιστικό της εταιρίας Gap που προβαλλόταν από τις 7 Σεπτεμβρίου 2006 μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 2006. Περιελάμβανε αποσπάσματα από χορευτικά της στο «Funny Face».

Το «μικρό μαύρο φόρεμα» από την ταινία «Breakfast at Tiffany's», σχεδιασμένο από τον Ζιβενσύ, πωλήθηκε σε πλειστηριασμό του Οίκου Christie’s στις 5 Δεκεμβρίου 2006 για £467,200 (περίπου $920,000), περίπου εφτά φορές πάνω από την αρχική του τιμή. Αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή που έχει ποτέ δοθεί για φόρεμα από ταινία. Τα έσοδα πήγαν σε φιλανθρωπικό ίδρυμα που βοηθά μη προνομιούχα παιδιά στην Ινδία.
Η ηθοποιός στην ταινία "Charade" (1963).

Φιλμογραφία
Έτος Τίτλος Ελληνικός Τίτλος
1948 Nederlands in 7 lessen Ολλανδικά σε 7 μαθήματα
1951 Monte Carlo Baby
1951 One Wild Oat
1951 Laughter in Paradise
1951 The Lavender Hill Mob
1951 Young Wives' Tale
1951 Nous irons à Monte Carlo
1952 The Secret People
1953 Roman Holiday Διακοπές στη Ρώμη
1954 Sabrina Γλυκειά μου Σαμπρίνα
1956 War and Peace Πόλεμος και Ειρήνη
1957 Funny Face Έξυπνο Μουτράκι
1957 Love in the Afternoon Αριάν
1959 Green Mansions Βασίλισσα του Παρθένου Δάσους
1959 The Nun's Story Η Ιστορία μιας Μοναχής
1960 The Unforgiven Οι Ασυγχώρητοι
1961 Breakfast at Tiffany's Πρόγευμα στο Τίφανις
1961 The Children's Hour Οι Ψίθυροι
1963 Charade Ραντεβού στο Παρίσι
1964 Paris - When It Sizzles Καυτό Παρίσι
1964 My Fair Lady Ωραία μου Κυρία
1966 How to Steal a Million Πως Να Κλέψετε Ένα Εκατομμύριο Δολλάρια
1967 Two for the Road Δύο για το Δρόμο
1967 Wait Until Dark Περίμενε Μέχρι Να Νυχτώσει
1976 Robin and Marian Το Ρόδο Και το Βέλος
1979 Bloodline Γραμμή Αίματος
1981 They All Laughed Όλοι έσκασαν στα γέλια
1989 Always Για Πάντα

Βραβεύσεις & Υποψηφιότητες
Κέρδισε το 1953 το Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου για την ταινία «Διακοπές στη Ρώμη». Ήταν υποψήφια για το ίδιο βραβείο τέσσερις ακόμη φορές, για τις ταινίες «Γλυκειά μου Σαμπρίνα», «Η Ιστορία μιας Μοναχής», «Πρόγευμα στου Τίφαννυς» και «Περίμενε Μέχρι Να Νυχτώσει». Δεν έλαβε υποψηφιότητα για την ερμηνεία της ως Ελίζα Ντούλιτλ στο «Ωραία μου Κυρία», μια από τις πιο αναγνωρισμένες της ηθοποιού. Είναι από τους λίγους καλλιτέχνες που έχουν κερδίσει Έμμυ, Γκράμι, Όσκαρ και Βραβείο Τόνυ.

Βραβείο Όσκαρ: Καλύτερης ηθοποιού για την ταινία «Διακοπές στη Ρώμη» (1954)
Χρυσή Σφαίρα: Καλύτερη κινηματογραφική ηθοποιός για το «Διακοπές στη Ρώμη» (1954)
Βραβείο Τόνυ: Καλύτερη ηθοποιός για την Οντίν (1954) και Special Achievement award (1968).
Βραβείο Γκράμι: Καλύτερο Αφηγηματικό Άλμπουμ για Παιδιά (1993) για το Audrey Hepburn's Enchanted Tales.
Βραβεία Έμμυ: Outstanding Individual Achievement - Informational Programming (1993) για το επεισόδιο "Flower Gardens" της σειράς της ντοκιμαντέρ, Gardens of the World.
Ακόμη, η Χέπμπορν βραβεύτηκε με το Henrietta Award το 1955 για την παγκοσμίως αγαπημένη ηθοποιό, το Βραβείο Σεσίλ ΝτεΜιλ το 1990 και Βραβείο του Σωματείου Ηθοποιών Κινηματογράφου για τη συνολική προσφορά της το 1992. Η Χέπμπορν βραβεύτηκε μετά θάνατον με το Jean Hersholt Humanitarian Award το 1993.

Το Δεκέμβριο του 1992, ένα μήνα πριν το θάνατό της, η Χέπμπορν έλαβε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας για το έργο της με τη UNICEF. Αυτό αποτελεί μία από τις δύο μεγαλύτερες τιμές που μπορεί να λάβει ένας πολίτης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Με τον ηθοποιό Γκρέγκορι Πεκ στην ταινία "Διακοπές στη Ρώμη (Roman Holiday)" το 1953.

Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου

Βράβευση:

1993: Jean Hersholt Humanitarian Award
1954: Α' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Διακοπές στη Ρώμη
Υποψηφιότητα:

1955: Α' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Γλυκειά μου Σαμπρίνα
1960: Α' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Η Ιστορία μιας Μοναχής
1962: Α' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Πρόγευμα στου Τίφαννυς
1968: Α' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Περίμενε μέχρι να νυχτώσει


Βραβεία BAFTA

Βράβευση:

1954: Καλύτερης Βρετανίδας Ηθοποιού για την ταινία Διακοπές στη Ρώμη
1960: Καλύτερης Βρετανίδας Ηθοποιού για την ταινία Η Ιστορία μις Μοναχής
1965: Καλύτερης Βρετανίδας Ηθοποιού για την ταινία Ραντεβού στο Παρίσι
Υποψηφιότητα:

1955: Καλύτερης Βρετανίδας Ηθοποιού για την ταινία Γλυκειά μου Σαμπρίνα
1957: Καλύτερης Βρετανίδας Ηθοποιού για την ταινία Πόλεμος και Ειρήνη


Χρυσές Σφαίρες

Βράβευση:

1954: Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Δράμα για την ταινία Διακοπές στη Ρώμη
1955: Henrietta Award
1990: Βραβείο Σεσίλ Μπ. ΝτεΜιλ
Υποψηφιότητα:

1957: Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Δράμα για την ταινία Πόλεμος και Ειρήνη
1958: Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Μιούζικαλ ή Κωμωδία για την ταινία Αριάν
1960: Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Δράμα για την ταινία Η Ιστορία μιας Μοναχής
1962: Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Μιούζικαλ ή Κωμωδία για την ταινία Πρόγευμα στου Τίφαννυς
1964: Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Μιούζικαλ ή Κωμωδία για την ταινία Ραντεβού στο Παρίσι
1965: Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Μιούζικαλ ή Κωμωδία για την ταινία Ωραία μου Κυρία
1968: Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Μιούζικαλ ή Κωμωδία για την ταινία Δύο για το Δρόμο
1968: Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Δράμα για την ταινία Περίμενε Μέχρι να Νυχτώσει
Η Σίρλεϊ Μακ Λέιν και η Όντρει Χέπμπορν στην ταινία “Οι Ψίθυροι” (1961)


Βραβεία Κύκλου Κριτικών Κινηματογράφου Νέας Υόρκης

Βράβευση:

1953: Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για την ταινία Διακοπές στη Ρώμη
1959: Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για την ταινία Η Ιστορία μιας Μοναχής


Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν

Βράβευση:

1959: Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για την ταινία Η Ιστορία μιας Μοναχής

Η Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ηθοποιό Κάρι Γκραντ στην ταινία "Charade" (1963).

Βραβεία Σωματείου Ηθοποιών Κινηματογράφου

Βράβευση:

1993: Βραβείο Συνολικής Προσφοράς
πηγή: Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου