Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014

Γιορτή Με μουσική, λογοτεχνία και άλλα


Σε πείσμα των εκλογών, τα μουσεία της χώρας γιορτάζουν, αφού με διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις τους συμμετέχουν στη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων, που έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) στις 18/5. Για φέτος το θέμα που έχει οριστεί είναι “Οι συλλογές των μουσείων μάς ενώνουν”.


Οι δημοτικές εκλογές, που συμπίπτουν με τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων, δεν αδρανοποιούν αυτούς τους χώρους. Εξάλλου, το μήνυμα της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία “φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών” με σκοπό την ανάπτυξη “της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”, όπως τονίζεται από το ICOM. Έτσι, με την ευκαιρία του εορτασμού αυτού, σε όλα τα μουσεία της χώρας η είσοδος στις 18/5 θα είναι ελεύθερη. Στη Θεσσαλονίκη οι φορείς που έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις και δράσεις είναι:

Αρχαιολογικό Μουσείο
Εκθέτει τις αναμνήσεις του από τη μακρά ιστορία του μέσα από “Μουσικές & Μουσειακές Περιπλανήσεις”. Ανήμερα της γιορτής στον χώρο θα δοθεί μια συναυλία με κλασικό πιάνο, βιολί, κανονάκι και ούτι. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν και να ξεναγηθούν στις εκθέσεις του μουσείου. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στο site του ΑΜΘ, όπου μπορούν να διασφαλίσουν και τις κρατήσεις τους για την ξενάγηση: www.amth.gr.

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Με μια σειρά ξεναγήσεων από τους επιμελητές στις τρέχουσες εκθέσεις, με εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήριο για παιδιά και γονείς, με δωρεάν είσοδο και έκπτωση έως 50% στις εκδόσεις τους, περιμένουν τους επισκέπτες τους και φέτος το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στη Μονή Λαζαριστών και την Αποθήκη Β1 του λιμανιού αντίστοιχα.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Εναλλακτική ξενάγηση στα εκθέματα μέσα από τη ματιά επτά λογοτεχνών της πόλης προγραμματίζεται στις 17/5 (8 μ.μ.-10 μ.μ.) και στις 18/5 (12 μ.-2 μ.μ.). Με κύριο στόχο τη σύνδεση των συλλογών του μουσείου και της λογοτεχνίας, σύγχρονοι λογοτέχνες της πόλης, έχοντας εμπνευστεί από ένα έκθεμα, μία αίθουσα ή γενικότερα τον βυζαντινό πολιτισμό, διαβάζουν ένα κείμενό τους στο κοινό. Η εκδήλωση πλαισιώνεται από κλασική οργανική μουσική ρωμιών συνθετών της Κωνσταντινούπολης (17ος-20ός αιώνας), με ούτι και κόντρα μπάσο. Οι λογοτέχνες που συμμετέχουν στη δράση στις 17/5 είναι οι Σοφία Νικολαΐδου, Σάκης Σερέφας και Πέτρος Μαρτινίδης και στις 18/5 οι Πασχάλης Λαμπαρδής, Δημήτρης Δημητριάδης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης και Θωμάς Κοροβίνης. Μουσική παίζει το σχήμα “Ολιγόχορδα”, με τον Βασίλη Κασούρα στο ούτι και τον Γιάννη Κολοβό στο κόντρα μπάσο.

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Οι χώροι του, που βρίσκονται εντός της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, θα έχουν στις 17/5 και 18/5 ελεύθερη είσοδο για το κοινό (την πρώτη μέρα από τις 10 π.μ. έως τις 11 μ.μ. και τη δεύτερη μέρα από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ.). Το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι η θεατρική ομάδα “Εν Δυνάμει” θα παρουσιάσει παράστασή της, στις 6 μ.μ. θα ακολουθήσει διαδραστική ξενάγηση στα γλυπτά της μόνιμης συλλογής του μουσείου και στις 9 μ.μ. θα πάρουν τη σκυτάλη οι “Υπνοβάτες” του Σταύρου Παναγιωτάκη. Την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι θα γίνει διαδραστική ξενάγηση στα γλυπτά της μόνιμης συλλογής του μουσείου.

9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Στο πλαίσιο του εορτασμού ο φορέας προσκαλεί αύριο 16/5 στις 12 το μεσημέρι το κοινό στη μόνιμη έκθεση της Κρύπτης του Αγίου Δημητρίου, με σκοπό τη γνωριμία και εξοικείωση με μια συλλογή αρχαιολογικής, θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας, αλλά και την άμεση επικοινωνία με το επιστημονικό προσωπικό της υπηρεσίας. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους όχι μόνο για τον χώρο της Κρύπτης, αλλά και για τα ευρήματα από τον Άγιο Δημήτριο και την ευρύτερη περιοχή που συγκροτούν την εκτιθέμενη συλλογή.
πηγή: makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου