Πέμπτη, 29 Μαΐου 2014

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου: Είσαστε έτοιμοι;

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου: Είσαστε έτοιμοι;

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ανακοινώθηκε, τα ταμεία στη στοά Πεσμαζόγλου άνοιξαν τις πόρτες τους, η διαθεσιμότητα των εισιτηρίων για τις πρώτες παραστάσεις ξεκίνησε και είμαστε πλέον έτοιμοι να υποδεχτούμε, ένα θερμό από ότι φαίνεται καλοκαίρι, συντροφιά με ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ τεχνών της χώρας μας.
Με έμφαση στους νέους δημιουργούς και με το βλέμμα στραμμένο, φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, στην εγχώρια καλλιτεχνική σκηνή, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Γ. Λούκος έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, χορευτικά δρώμενα, μουσικές βραδιές και εικαστικά δρώμενα σε διάφορους χώρους της Αθήνας. Ήδη από τις πρώτες ημέρες ανακοίνωσης του φετινού προγράμματος ξεχωρίσαμε κάποιες παραστάσεις που δεν έχουμε σκοπό να χάσουμε (μπορείτε να τις θυμηθείτεεδώ), ξεφυλλίζοντας εκ νέου όμως το πρόγραμμα εντοπίσαμε κάποιες επιπλέον, που έχουν όλες τις προδιαγραφές να μας εξασφαλίσουν μοναδικές καλλιτεχνικές εμπειρίες.

Αδελφοί Καραμάζοφ – Η εμπειρία μίας ανάγνωσης

Τι δουλειά έχουν πέντε ηθοποιοί και ένας σκηνοθέτης στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Ραγκαβά στην Πλάκα; Οι Στέλιος Ανδρονίκου, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Κλεοπάτρα Μάρκου,  Βασίλης Σοφός,  Μαρίνα Συμεού και ο σκηνοθέτης που έχει και ρόλο ηθοποιού, Ηλίας Κουνέλας, αφού διάβασαν μαζί, για οκτώ μήνες, τους αδελφούς Καραμάζοφ θα μοιραστούν δημόσια την εμπειρία της συνάντησης με το τελευταίο ντοστογιεφσκικό αριστούργημα  και τα μεγάλα ζητήματα που θίγονται μέσα από το θέμα της πατροκτονίας: την αξία της προσωπικής ελευθερίας, την ανάγκη μίας ηθικής δύναμης, την πάλη μεταξύ καλού και κακού, την πίστη.
Μετά από την περσινή συγκινητική εμπειρία που μας χάρισε σε ένα νεοκλασικό σπίτι του Κολωνού, φέτος στον προαύλιο χώρου ενός ναού μας προ(σ)καλεί να αναρωτηθούμε: Πόσο μπορεί ένα μυθιστόρημα να μεταστρέψει τη ζωή μας;

Η Λίμνη των Κύκνων – Έργο για 12 χορευτές

Η νεαρή νοτιοαφρικανή χορογράφος Dada Masilo έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να δείξει με έναν εντυπωσιακό τρόπο πώς μπορεί το “αέρινο” μπαλέτο να συνδυαστεί με τους -πατάω γερά στη γη- αφρικάνικους χορούς, κάτω από τις μουσικές συνθέσεις του Τσαϊκόφσκι. 12 χορευτές, άνδρες και γυναίκες, εμφανίζονται στη σκηνή στη Πειραιώς 260, ξυπόλητοι και φορώντας tutus, για να διηγηθούν με γλώσσα κατανοητή μία ιστορία του σήμερα.
Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου: Είσαστε έτοιμοι;Κεντρικό θέμα στο τρίτο αυτό έργο της είναι η ομοφυλοφιλία, προσπαθώντας να σπάσει τις ομοφοβικές προκαταλήψεις του κοινού, μέσα από μία παράσταση που διακρίνεται από δυναμική, ένταση, αστείρευτη ενέργεια και πολύ χιούμορ.  Η ίδια η χορογράφος έχει πει: “όταν ανεβαίνω στη σκηνή με ενδιαφέρει να πω μία ιστορία, με ενδιαφέρει το κοινό να μπορεί να καταλάβει τι κάνω, τι έχω να πω. Δεν με ενδιαφέρει ο αφηρημένος χορός”.

Η οδύνη των ανέργων και το δικαίωμα στην τεμπελιά

Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης (Οδός Πολυδούρη) στηρίζεται στη διακήρυξη του Πωλ Λαφάργκ για το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο ως αντίδοτο στην κακοπληρωμένη εξαντλητική εργασία που οδηγεί στη δυστυχία και στους μονολόγους ανθρώπων οι οποίοι βιώνουν σήμερα την οδύνη της ανεργίας όπως αποτυπώθηκαν από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, προκειμένου να αποκαλύψει την αληθινή εικόνα της αθλιότητας που ζούμε σήμερα και να προτείνει μία εκκεντρική λύση.
Αν κρίνουμε από την ευρηματική σκηνοθεσία στην τελευταία του δουλειά, όπου η Ιωάννα Παππά δίνει μία από καλύτερες ερμηνείες της, τότε μπορούμε με ασφάλεια να συμπεράνουμε ότι η παράσταση με τον μακρόσυρτο τίτλο θα αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Αρκαδία – Ξυπνώντας μνήμες και φαντάσματα του παρελθόντος

Με αγωνία περιμένουμε τη νέα δουλειά του αμφιλεγόμενου χορογράφου Κωνσταντίνου Ρήγου, ο οποίος με την χοροθεατρική του ομάδα Οκτάνα, δημιουργεί μία παράσταση για την μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας.
Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου: Είσαστε έτοιμοι;Στη σκηνή ανεβαίνουν δώδεκα χορευτές για να αναπαραστήσουν στιγμιότυπα μίας περασμένης ζωής, εκφράζοντας την αγωνία τους για μία εποχή που έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η αναπόληση της Αρκαδίας ως τόπου μακαριότητας και ευδαιμονίας διατρέχει την παράσταση, αν και το όνειρο της αρκαδικής ουτοπίας δεν εκπληρώνεται ποτέ.

Καταστρούπολη

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Φεστιβάλ, το θέατρο Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου, ανοίγει τις πόρτες του και υποδέχεται με χαρά την παράσταση του Μανώλη Μαυροματάκη, με τον ίδιο στον ρόλο του σκηνοθέτη και την Ξένια Καλογεροπούλου σε ένα γοητευτικά παράδοξο ρόλο. Μαζί τους ο εξίσου ταλαντούχος και νικητής του φετινού Βραβείου Δημήτρης Χορν, Γιώργος Χρυσοστόμου, σε μία παράσταση όπου οι πρωταγωνιστές ως παιδιά προσπαθούν να φτιάξουν τον κόσμο από την αρχή με την καθοδήγηση μίας γριάς μάγισσας.

Jerusalem – Choreography for Greece

Ο Michael Klein, ο εικαστικός συνεργάτης ενός από τους σπουδαιότερους χορογράφους διεθνώς, του Ουίλλιαμ Φόρσαϊθ, στήνει ένα διαδραστικό παιχνίδι στο οποίο οκτώ πολίτες της Αθήνας με διαφορετικά χαρακτηριστικά θα συμπράττουν επί τρεις μέρες σε έναν ανοιχτό χώρο του Φεστιβάλ. Το δρώμενο θα φέρνει στην επιφάνεια τις μυστικές συνδέσεις αυτού του ξεχωριστού αστερισμού σωμάτων ενώ οι θεατές θα κινούνται ελεύθερα ανάμεσά τους.
Ο Klein είναι ένας πολίτης του κόσμου που έχει μοιράσει τον χρόνο του ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιρλανδία. Ο Ουίλλιαμ Φόρσαϊθ είναι ο χορογράφος εκείνος που κατάφερει να δοκιμαστεί με τη φόρμα του μπαλέτου, να το αποσυνδέσει από το κλασικό ρεπερτόριο που το συνόδευε για χρόνια και τελικά να το μεταμορφώσει σε μία δυναμική καλλιτεχνική φόρμα του αιώνα μας.

Ματωμένος Γάμος

“Ζωή είναι το γέλιο σε ένα κομποσκοίνι θανάτου”
Τη Λένα Κιτσοπούλου ή την αγαπάς ή τη μισείς. Δεν υπάρχει ενδιάμεσο. Μετά την εξαιρετικά εμπμνευσμένη και επιτυχημένη εκδοχή της Κοκκινοσκουφίτσας που παρουσιάζει αυτόν τον καιρό στη Στέγη Γραμμάτων και τεχνών, έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών με τον Ματωμένο Γάμο του Φερδερίκου Γκαρθία Λόρκα και παρουσιάζει τη δική της, πολύ προσωπική εκδοχή.
Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου: Είσαστε έτοιμοι;Με τη σκέψη ότι σκηνοθέτης και ηθοποιοί τολμούν να εκτίθενται, η Κιτσοπούλου ζωντανεύει με ευαισθησία την άνευ όρων υπεράσπιση της ερωτικής επιθυμίας από τον ισπανό ποιητή, σαρκάζοντας την υποκρισία και τα ταμπού. Ο Νίκος Καραθάνος, η Έμιλη Κολιανδρή, η Μαρία Καλλιμάνη, η Βίκη Κολιώτη κ.α. θα βρεθούν στην Περαιώς 260 και θα πυροδοτήσουν ατέρμονες συζητήσεις.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ μπορείτε να το αναζητήσετε στον επίσημο ιστότοπο, ενώ σας υπενθυμίζουμε ότι η προπώληση αρχίζει τρεις εβδομάδες πριν από κάθε εκδήλωση. Έχετε το νου σας γιατί κάποιες παραστάσεις θα γίνουν sold out από τις πρώτες κιόλας ώρες διάθεσης των εισιτηρίων.


Το διαβάσαμε στο: http://www.pathfinder.gr/stories/3673161
http://tvkosmos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου