Πέμπτη, 29 Μαΐου 2014

Για παιδιά και γονείς...


Νικόλαος Γύζης
Της ΜΑΡΙΑΣ ΡΟΥΣΟΧΑΤΖΑΚΗ λογοπαθολόγου Μ.S., C.C.C. - συγγραφέως παιδικών βιβλίων

Αρχίζουμε λοιπόν και πάλι φέτος! Τα τελευταία χρόνια, θαρρείς ο χρόνος της κάθε οικογένειας που έχει παιδί στο γυμνάσιο, ή στο λύκειο πολύ περισσότερο, κυλά, μήνες και μήνες (για να μην πούμε χρόνια...) με τη συχνά εξουθενωτική προσπάθεια της οικογένειας να προετοιμαστεί γι' αυτές τις μέρες. Τις μέρες των εξετάσεων και δη των Πανελληνίων ή Πανελλαδικών ή όπως αυτές λέγονται κάθε φορά....
Δεν θα μιλήσουμε σήμερα για το «πρόβλημα» και τους προβληματισμούς που δημιουργεί.

Σήμερα, που έφτασε η πιο μεγάλη ώρα (που είναι τώρα!), αφήνουμε όλους τους σκεπτικισμούς, για το τι πρέπει να γίνει, τι έπρεπε να 'χε γίνει, για τις σκοπιμότητες, και τα αποτελέσματα ΚΑΙ είμαστε κοντά στα παιδιά μας!

Που σημαίνει:

ψυχραιμία, χιούμορ, γλύκα, τρυφερότητα, σχετική απόσταση (μην τα πρήζετε και δείτε τα πράγματα σ' ένα ευρύτερο πλαίσιο ζωής), κουράγιο, χαμόγελο... Τώρα, ό,τι προετοιμασία ήταν να έχει γίνει, έχει ΗΔΗ ολοκληρωθεί. Τις τελευταίες μέρες, για παιδιά και γονείς, πιο πολύ από επαναλήψεις και κλείσιμο κενών, σημαντικά είναι:

σωστό φαγητό, αρκετός ύπνος, καλή ενυδάτωση (πίνουμε νεράκι), κάνουμε διαλείμματα κατά το διάβασμά μας. Δεν διαβάζουμε τελευταία στιγμή (ο εγκέφαλος θέλει λίγο χρόνο για να καθαρίσει...). Αν δεν γράφουμε κάπου καλά, συνεχίζουμε στο επόμενο, ξεχνώντας την προηγούμενη «αποτυχία» μας. Κάνουμε παρέα άλλους, λίγο λιγότερο αγχωμένους από εμάς (όχι και αναίσθητους!).

Μέσα στην αίθουσα των εξετάσεων, παιδιά μου, θυμηθείτε:

1. Κάντε καλή διαχείριση του χρόνου σας. Ψύχραιμα, αξιοποιήστε τον.

2. Αν με το που θα σας δώσουν τα θέματα σκοτεινιάσουν όλα γύρω σας, κενό, «δεν θυμάμαι τίποτα», μην ανησυχείτε. Συμβαίνει. Και τότε, απλώς περιμένουμε λίγο. Θα περάσει!

3. Αν κολλήσετε κάπου, απλώς προχωρήστε παρακάτω. Αργότερα ξαναγυρίστε στο σημείο που μπλοκάρατε.

4. Διαβάστε καλά τι σας ζητά το κάθε θέμα.

5. Δώστε απαντήσεις με πληρότητα. Δεν εννοείται τίποτα!

6. Κάντε ολοκληρωμένες προτάσεις και εκφραστείτε με σαφήνεια. Βρείτε την κατάλληλη λέξη για να πείτε αυτό που θέλετε.

7. Ξαναδιαβάστε το γραπτό πριν το δώσετε.

8. Σκεφτείτε ότι όταν βγαίνετε από το σπίτι σας προσπαθείτε να είστε περιποιημένοι (μερικοί το παρακάνετε!..).

Να θυμάστε «όλα στη ζωή περνούν». Οσο δύσκολο κι αν είναι κάτι, κάποια στιγμή τελειώνει. Οταν τελειώσει, πρέπει να έχουμε παραμείνει όρθιοι. Αρα, κουράγιο και να κρατάμε το κεφάλι ψηλά! Καλή επιτυχία, παιδιά μου!

Ψυχραιμία, γονείς!

πηγή:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου