Κυριακή, 11 Μαΐου 2014

Μια στοά στη Θεσσαλονίκη αλλάζει όψη με.. Καβάφη (pathfinder.gr)Οι δράσεις και οι εκδηλώσεις εις μνήμη του αλεξανδρινού ποιητή δεν φαίνεται να τελειώνουν καθώς μετά την Αθήνα, μεταφέρονται και στη Θεσσαλονίκη, σε μία δυναμική προσπάθεια να έρθει ο κόσμος σε επαφή με το σπουδαίο έργο του Κ.Π. Καβάφη. Η στοά Αγίου Μηνά 11, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ντύνεται με στίχους από καβαφικά ποιήματα και προσκαλεί το κοινό σε ένα μυσταγωγικό περίπατο μεταξύ σκιάς και φωτός.

Από το έτος Καβάφη (2013) μπορεί να έχουμε περάσει στο έτος Ελ Γκρέκο (2014), αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι τιμητικές εκδηλώσεις για τον αλεξανδρινό ποιητή, έχουν τελειώσει. Μία νέα πρωτοβουλία, από τη Θεσσαλονίκη, μεταμορφώνει μία από τις πιο όμορφες στοές της πόλης, τη στοά Αγίου Μηνά, σε ένα χώρο ποίησης, έμπνευσης και ονείρου.

Το περιοδικό “Parallaxi” στο πλαίσιο της δράσης του “Η Θεσσαλονική αλλιώς...” σε συνεργασία με  το Ίδρυμα Ωνάση που έχει στη διάθεσή του το καβαφικό αρχείο, εμπνεύστηκαν αυτήν την εξαιρετική ιδέα με σκοπό να μυήσουν όλο και μεγαλύτερη μερίδα πολιτών στην ποίηση του Καβάφη. Στην είσοδο της στοάς, επί της οδού Αγίου Μηνά 11, ένα δάσος από φωτεινές κολώνες που εκτείνεται σε όλο το ύψος της στοάς προσκαλεί τους περαστικούς σε μια χωρική εμπειρία ποίησης εμπνευσμένη από το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή.

Πίσω από την καγκελόπορτα της στοάς ο επισκέπτης ανακαλύπτει τα λόγια του μεγάλου Έλληνα ποιητή κάτω από αλλεπάλληλες στρώσεις χαρτιού που δημιουργούν ένα παιχνίδι φωτός και σκιάς.  "Κ' ενώ εχάνετο κάτω απ' τες στοές/ μες στες σκιές και μες στα φώτα της βραδυάς/ πηαίνοντας προς την συνοικία/ που την νύχτα μονάχα ζει/ με όργια και κραιπάλη/ και κάθε είδους μέθη και λαγνεία...".

Την πορεία μέσα στον φωτεινό κήπο της ποίησης συνοδεύουν ηχητικά ντοκουμέντα, αναγνώσεις και απαγγελίες των ποιημάτων του ενώ στο βάθος της διαδρομής ο επισκέπτης μεταφέρεται νοερά στο χώρο εργασίας του Κωνσταντίνου Καβάφη όπου και έχει την ευκαιρία ο επισκέπτης να αναπαράγει ο ίδιος αντίγραφα των ποιημάτων του.
Με μία τέτοια σφραγίδα ο επισκέπτης μπορεί να τυπώσει το αγαπημένο του καβαφικό ποιήμα


Με μία τέτοια σφραγίδα ο επισκέπτης μπορεί να τυπώσει το αγαπημένο του καβαφικό ποιήμα
Την εγκατάσταση σχεδίασαν και επιμελήθηκαν οι Not A Number Architects. Οι Not A Number Architects είναι ένα νέο αρχιτεκτονικό γραφείο με διεθνή παρουσία και διακρίσεις (Architizer Awards 2012, Core77 Design Awards) με έδρα την Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το 2009 από τους Ερμή Αδαμαντίδη και Δομινίκη Δαδάτση θέτοντας ως αρχή τον συγκερασμό αρχιτεκτονικής πρακτικής και έρευνας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η parallaxi με τη δράση της ''Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς'' επιλέγει έναν από τους ωραιότερους δρόμους της πόλης, την Αγίου Μηνά για μια δράση της. Τον Ιούνιο του 2010 ανοίξαμε δεκαεπτά συνολικά κτίρια του δρόμου και παρουσιάσαμε την ιστορία τους συνοδεία εξαιρετικών καλλιτεχνικών δράσεων αλλά και αρχιτεκτονικών εκθέσεων. Ένα από αυτά ήταν η στοά της Αγίου Μηνά με την υπέροχη συναυλία εντός της της μπάντας του Δήμου Αμπελοκήπων.

Το κτήριο αποτελεί αρχιτεκτονικό μνημείο για την ιστορία της νεότερης Θεσσαλονίκης. Χτίστηκε το 1906, για να στεγάσει την "Τράπεζα της Ανατολής" και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, ενώ τα υπόλοιπα κτίρια του τετραγώνου έχουν χαρακτηριστεί μη κατεδαφιστέα. Ο αρχιτέκτονας ο οποίος ανέλαβε να χτίσει τη στοά, ήταν ο ονομαστός στις αρχές του 20ού αιώνα Ξενοφών Παιονίδης.

Η εγκατάσταση θα βρίσκεται στην ιστορική στοά της οδού Αγίου Μηνά μέχρι τις 31 Μαϊου.

Το Αρχείο Καβάφη αποτελεί μοναδική περίπτωση στα ελληνικά γράμματα, αφού και ο ίδιος ο ποιητής είχε φροντίσει να οργανώσει με μοναδικό τρόπο τα ανυπολόγιστης αξίας χειρόγραφα αλλά και προσωπικά αντικείμενά του, έχοντας κατά νου τους μελλοντικούς ερευνητές του έργου του. Πιο συγκεκριμένα, το Αρχείο που απέκτησε το Ίδρυμα  Ωνάση περιλαμβάνει: ποιήματα (πρωτότυπα, μεταφράσεις, σχόλια σε ποιήματα κ.λπ.), πεζά λογοτεχνικά και φιλολογικά κείμενα, ιδιωτικά κείμενα (αλληλογραφία, ημερολόγια, δημόσιος και κοινωνικός βίος κ.λπ.), το Αρχείο της Αλεξανδρινής Τέχνης (του περιοδικού που εξέδιδε ο ποιητής), καθώς και το Αρχείο Σεγκόπουλου (αρχειακά κατάλοιπα σχετικά με τον Καβάφη του κληρονόμου του, Αλέκου Σεγκόπουλου, και της συζύγου του, Ρίκας Σεγκοπούλου, πρώτης επιμελήτριας του αρχείου).

Διάρκεια έκθεσης από 29/4 έως 31/5/14

Οι ώρες επισκέψεων της εγκατάστασης είναι:

Δευτέρα-Σάββατο: 8:30-15:30

Τρίτη Πέμπτη 17:00-20:00  Εκτός Κυριακών και αργιών

Είσοδος Ελεύθερη
πηγή:pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου