Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014

13o Φεστιβάλ χορού του σωματείου Ελλήνων Χορογράφων flâneuse. – συνάντηση έβδομη.gothess.gr

Η ομάδα χορού Creo και η αστική μη κερδοσκοπική Ρέον παρουσιάζουν την παράσταση
flâneuse. – συνάντηση έβδομη, μία συνάντηση αυτοσχεδιασμού ανάμεσα στον μουσικό
Μπάμπη Παπαδόπουλο και την χορεύτρια Πωλίνα Κρεμαστά.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ χορού του Σωματείου Ελλήνων χορογράφων, στο θέατρο Κήπου της Θεσσαλονίκης στις 28 και 29 Ιουνίου του 2014.

Ο όρος flâneuse προέρχεται από το γαλλικό ουσιαστικό flâneur, που μεταφράζεται και ως «πλάνης», «περιπατητής». «Παρατηρητή, φιλόσοφο, πλάνητα, αποκαλέστε τον όπως επιθυμείτε» λέει ο Baudelaire, αλλά ο flâneur είναι κάτι περισσότερο:
«ένας ζωγράφος της περαστικής στιγμής και όλων των ιχνών αιωνιότητας που αυτή εμπνέει».

Η περιπλάνηση, συμβαίνει όπου συνωστίζεται κόσμος, γιατί η περιπλάνηση μπορεί να φαίνεται ατομική, αλλά έχει δημόσιο χαρακτήρα, όπως παρατηρεί ο Walter Benjamin στο βιβλίο του για τον Μπωντλαίρ.

Εμπνευσμένο πάντα από την παράσταση «flâneuse.» και συνεχίζοντας τα ταξίδια της, το χορευτικό σώμα συναντά τόπους και ανθρώπους επιχειρώντας μία χαρτογράφηση συναντήσεων με καλλιτέχνες, μουσικές, ήχους, χώρους κι ερεθίσματα.
Στη συνάντηση αυτή η χορεύτρια Πωλίνα Κρεμαστά συναντά τον μουσικό Μπάμπη Παπαδόπουλο.

Η παράσταση «flâneuse.» είναι ένα αυτοσχεδιαστικό χορευτικό σόλο που ξεκίνησε τη διαδρομή του τον Δεκέμβριο του 2012 στην παλιά λαϊκή αγορά των Ιωαννίνων, με ήχους από την Καππαδοκία. Η πρώτη αυτή συνάντηση έγινε στο πλαίσιο ενός ολοήμερου δρώμενου που σχεδίασε η ε.μα.στο.μα. project. Η συνάντηση έγινε μεταξύ της χορεύτριας και διαφόρων καλλιτεχνών που συμμετείχαν στην εκδήλωση (ζωγράφους, γλύπτες, μουσικούς, φωτογράφους, τυπογράφους κά).

Ως δεύτερη συνάντηση η flâneuse δοκίμασε να κινηθεί στην Ορμύλια της Χαλκιδικής, συναντώντας την κιθάρα του Νικία Μαντέλη και τη στάμνα του Γιώργου Γέργου, το Πάσχα του 2013.

Η τρίτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον ιδιαίτερο χώρο του εκπαιδευτικού χώρου Μπάρι-ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και την μουσική υπόκρουση της ηλεκτρικής κιθάρας του Απόστολου Λεβεντόπουλου.

Η τέταρτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε με το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν στην Αθήνα, το οποίο υπήρξε και ο χώρος ζύμωσης της δουλειάς και μελέτης του κομματιού. Το κέντρο Ντάνκαν μεταμορφώθηκε φωτιστικά από τον Θωμά Οικονομάκο και γέμισε για άλλη μια φορά με τις μουσικές του Απόστολου Λεβεντόπουλου.

Η πέμπτη συνάντηση υποδέχτηκε το χειμώνα του 2014, στον ίδιο φιλόξενο χώρο του Κέντρου Ντάνκαν. Αυτή τη φορά το χορευτικό σώμα θα κινηθεί σε ένα γνώριμο χώρο αλλά με νέα μουσικά ερεθίσματα. Η χορεύτρια συναντά τον Πορτογάλο βιμπραφωνίστα Nuno Aroso σε ήχους πορτογαλικούς, ελληνικούς και αφαιρετικούς.

Η έκτη συνάντηση έγινε με τον τσελίστα Γιώργο Ταμιωλάκη στον εκθεσιακό χώρο Νίκος Κεσανλής της ΑΣΚΤ, στο πλαίσιο του Athens video dance festival 2014.

Συντελεστές:
Ερμηνεύουν: Πωλίνα Κρεμαστά(χορός)
Mπάμπης Παπαδόπουλος(μουσική)
Φωτισμοί-σύμβουλος: Ορέστης Τάτσης

Τόπος: Θέατρο Κήπου, Γερμανού Νικολάου, Έναντι ΧΑΝΘ, Θεσσαλονίκη
Μέρες: Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Ιουνίου 2014
Ώρα: 21.30μμ

Γενική είσοδος: 7 ευρώ
*Το ίδιο βράδυ στις 22.30 η ομάδα Pas.Par.Tu. παρουσιάζει την παράσταση Άπολις

Είσοδος και για τις δύο παραστάσεις: 12 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου