Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014

Σχολικές Θεατρικές παρουσιάσεις :Τα μαγικά κλειδιά των μαθητών του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου Θεσσαλονίκης & η «Τελευταία μαύρη γάτα» του Τριβιζά στη Μυρτιά

Μη πυροβολείτε το δημόσιο σχολείο .Το δημόσιο σχολείο οδηγείται στην υποβάθμιση σταδιακά, λόγω περικοπής κονδυλίων στην δημόσια παιδεία και σημαντικής μείωσης των αποδοχών των δασκάλων και καθηγητών .Παρόλα αυτά αντιστέκεται ,με κάθε δύναμη και με μοναδικό όπλο το σθένος και την ποιότητα.
 Η αλληλέγγυα συνεργασία και επικοινωνία, δασκάλων, καθηγητών, μαθητών, γονέων και εθελοντών στο Δημόσιο σχολείο ,φέρνει πάντα θετικά αποτελέσματα . Γίνεται ο αντίλογος της ιδιωτικής παιδείας αλλά και το μήνυμα της δημιουργίας, της σύμπνοιας, της συμμετοχής,της κατανόησης και αποδοχής.


ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΚΛΕΙΔΙΑ


Ξεχωριστό παράδειγμα ,το 7ο δημοτικό σχολείο Ευόσμου Θεσσαλονίκης  το οποίο ,παρουσίασε την μουσικοθεατρική παράσταση 
" τα μαγικά κλειδιά ".
Τα παραμύθια στα οποία βασίζεται η θεατρική διασκευή γράφτηκαν από τα παιδιά του Δ1 και Δ2 ,υπό την καθοδήγηση της μουσικοπαιδαγωγού του σχολείου κ.Αννα -Μαρία Κότσιφα 

 Η Θεατρική διασκευή και η Σκηνοθεσία έγιναν από την
 κα.Λουκία Ορφανίδου ,καθηγήτρια θεατρικής αγωγής 
Η Σκηνογραφία  και η  κατασκευή των σκηνικών και των  κουστουμιών έγινα από την  
 κα .Μυρσίνη Παπαδοπούλου ,καθηγήτρια εικαστικώ
Η Μουσική σύνθεση ,επιμέλεια και διδασκαλία έγιναν από την
 κα Άννα Μαρία Κότσιφα,καθηγήτρια Μουσικής Αγωγής 

Είναι μία παράσταση ,που διδάσκει όχι μόνο τους μαθητές, τους οποίους φέρνει σε επαφή με την μουσική ,αλλά και και τους ίδιους τους  γονείς, οι οποίοι χρειάζεται να είναι συνεργάτες των παιδιών με κατανόηση και με ανοιχτά αυτιά σε διάθεση επικοινωνίας .
Το μουσικό αυτί χρειάζεται εκπαίδευση αλλά και το γονεϊκό αυτί το ίδιο Είναι αναγκαιότητα  να δίνει προσοχή στα ενδιαφέροντα του παιδιού, να αφουγκράζεται τις ανάγκες και επιθυμίες του, να μη αφήνει να τις προλαβαίνουν τρίτοι, άσχετοι με το σχολείο και την οικογένεια .
Η φοβία και η ανασφάλεια δεν είναι καλοί σύμβουλοι,αποδυναμώνονται όμως όταν, συσπειρώνονται όλοι οι συντελεστές.
 Τα μουσικά κλειδιά είναι το μυστικό ,για να ξεκλειδώνουν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, είτε ως μονάδες είτε ως σύνολο , Δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να ανιχνεύσουμε τους διαδρόμους που θα μας οδηγήσουν σε λύσεις ,Αυτούς τους διαδρόμους μας δείχνουν  τα ίδια τα παιδιά μέσα από την παράσταση που εμπνεύστηκαν τα ίδια .Μας λένε απλά ότι ,θα τους βρούμε μόνο αν συνεργαστούμε ,αν αναγνωρίσουμε ο ένας την αξία του άλλου και όλοι μαζί να δημιουργήσουμε .Δεν υπάρχει εμπόδιο αξεπέραστο όταν, εργαζόμαστε με ζήλο στην κατεύθυνση αυτή .Δεν υπάρχει πρόβλημα χωρίς λύση .
Τα κλειδιά τα έχουμε εμείς ,είναι μέσα στην ψυχή μας στο μυαλό μας .Όταν καταφέρουμε να βγούμε από την θολούρα που μας περιβάλει και με καθαρό μυαλό και θέληση αναζητήσουμε την λύση, τότε θα την βρούμε, μαζί με τον συμμαθητή τον γείτονα τον συγγενή τον φίλο,τον δάσκαλο τον γονιό ,τον αδελφό .
Η κάθε νότα είναι , το μονοπάτι  του καθενός και όλες μαζί η ίδια η ζωή .


Παρουσιάζεται η «Τελευταία μαύρη γάτα» του Τριβιζά στη Μυρτιά

Το έργο του Ευγένιου Τριβιζά «Η τελευταία μαύρη γάτα» παρουσιάζουν αυτό το Σάββατο 8 Ιουνίου οι μαθητές και οι γονείς του Δημοτικού Μυρτιάς, στα πλαίσια του προγράμματος «Είμαστε ίδιοι και διαφορετικοί». Πρόκειται για ένα έργο-δριμύ «κατηγορώ» κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της δεισιδαιμονίας.

www.neakriti.gr

Η διασκευή του έργου έγινε από την Πελαγία Ουτατζή, καθηγήτρια στο Γυμνάσιο Λιμένος Χερσονήσου, και η σκηνοθεσία από το δάσκαλο του σχολείου Δερμιτζιτζάκη Βαγγέλη με βοηθό τη δασκάλα του σχολείου Ψυχογιού Μαίρη. Τα κουστούμια είναι της Φωτούλας Μουστακάκη-Σκεμπετζή, ενώ τα σκηνικά και ο φωτισμός παραχωρήθηκαν από τον κ. Αγαπάκη Χάρη (Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων) και το σκηνοθέτη Πέτρο Μαυροματίδη. Στον ήχο οι γονείς του σχολείου κ.κ. Αντωνακάκης Γεώργιος και Καψούλης Γεώργιος. Στο έργο συμμετέχουν ως ηθοποιοί γονείς των παιδιών.


Λίγα λόγια για το έργο


Σε ένα μακρινό νησί τα μέλη μιας μυστικής αδελφότητας προληπτικών πιστεύουν ότι οι μαύρες γάτες φέρνουν γρουσουζιά και αποφασίζουν να τις εξολοθρεύσουν με δηλητήρια, παγίδες και χίλιους δυο απάνθρωπους τρόπους. Σε λίγο έχουν σχεδόν επιτύχει το σκοπό τους. Μόνο μια μαύρη γάτα έχει απομείνει ζωντανή. Τα μέλη της αδελφότητας είναι αποφασισμένα να τη βρουν και να την εξοντώσουν. Αλλά και η γάτα είναι αποφασισμένη να επιζήσει.


Αυτή είναι η ιστορία ενός ανελέητου διωγμού, ενός απελπισμένου έρωτα, μιας πικρής προδοσίας – αυτή είναι η ιστορία της τελευταίας μαύρης γάτας.


«Η τελευταία μαύρη γάτα» είναι ένα μυθιστόρημα από τον «ποιητή παραμυθιών» Ευγένιο Τριβιζά που κερδίζει από την πρώτη σελίδα και κρατά αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Μια συναρπαστική περιπέτεια που συνδυάζει το λυρισμό με το χιούμορ, τη συγκίνηση με το μυστήριο, την απόγνωση με την ελπίδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου