Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014

Γιάννης Χαρούλης [Θέατρο Βράχων] Πηγή: www.musicpaper.gr

Τόσα πολλά αντιραδιοφωνικά κομμάτια, τόσα αντισουξέ σε ένα πρόγραμμα με έξι-εφτά χιλιάδες νοματαίους από κάτω (μέσα και έξω από το Θέατρο Βράχων) να πίνουν τις πρώτες καλοκαιρινές μπύρες δεν είναι και το πιο συχνό θέαμα ή τουλάχιστον δεν ήταν πριν μερικά χρόνια.

 Είναι προφανές πια ότι υπάρχει ένα μεγάλο ακροατήριο που δεν ακούει και δεν μαθαίνει τα τραγούδια από το ραδιόφωνο. Αν ήταν έτσι τα μισά τραγούδια του Γιάννη Χαρούλη, αλλά και τον ίδιο, ίσως να μην τον γνώριζαν όλοι αυτοί. Ο ακροατής πια όσο και να του επιβάλλεται η μουσική που θα ακούσει, έχει τους δικούς του τρόπους να μαθαίνει αυτά που θέλει.


Γράφει  ο Μιχάλης Γελασάκης
Πηγή: www.musicpaper.gr
  Το θέατρο γεμάτο ασφυκτικά όπως ήταν αναμενώμενο! Ήταν γνωστό εδώ και μέρες ότι και η χθεσινή αλλά και η σημερινή συναυλία του Χαρούλη έγιναν sold out λίγες μέρες μετά την έναρξη της προπώλησης. Κοινό ετερόκλητο, όπως συμβαίνει με κάθε καλλιτέχνη που μπορεί να κάνει δύο συνεχόμενες μέρες sold out, το οποίο βρίσκει όμως μία κοινή συνισταμένη και έχεις την αίσθηση ότι οι συναυλίες αυτές είναι σαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας απέναντι στην καθημερινότητα που φτηναίνει διαρκώς ύστερα από πολιτικές αποφάσεις.

 Ο Χαρούλης σαρώνει.  Και το κάνει φαινομενικά με απλό τρόπο και σχεδόν το ίδιο πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια. Για να φτάσεις όμως εκει που είναι σήμερα το χαμογελαστό παιδί της Κρήτης θέλει δουλειά και δουλειά, πείσμα και πείσμα. Και τύχη βέβαια, αλλά αυτή στην περίπτωσή του είναι χαμηλά στη λίστα όπως σε κάθε καλλιτέχνη που βγάζει μια δεκαετία νικητής. Σε μία-δύο συναυλίες του να έχεις πάει το τι θα ακούσεις το ξέρεις, αλλά αξίζει να ξεζουμάρουμε το φακό από τη ροή του προγράμματος και να δούμε τα πράγματα από λίγο μεγαλύτερη απόσταση.

Ο Χαρούλης ανήκει σε μια γενιά που παίρνει ρεβάνς επιβάλλοντας τους όρους της και τους χώρους, που όπως φαίνεται τη σεζόν που έρχεται θα τρέχουν να καλύψουν τη δυσωσμία της μαύρης νύχτας με ψεκασμούς ποιοτικών προγραμμάτων. Η γενιά αυτή έχει πάρει τα σώβρακα μιας από τη μια σοβαροφανούς λοβοτομημένης εντεχνίλας και από την άλλη μιας κενής χαζοποπ με αποτέλεσμα ήδη οι «γνώστες» να ψάχνουν τον καινούριο Χαρούλη (Μποφίλιου, Μαραβέγια, Monika, Αντωνοπούλου, Ζουγανέλη κλπ).

   Στην αντικλαμουράτη επιστροφή μιας καλλιτεχνικής τάξης πραγμάτων, ο Χαρούλης έχει συμβάλει τα μέγιστα. Τόσο με τα δικά του τραγούδια όσο και με αυτά που θύμισε κυριεύοντάς τα με τους δικούς του παραστατικούς όρους. Και μην ξεχνάμε ότι για να συμβαίνει αυτό σήμερα κράταγαν τις θερμοπύλες οι Χαΐνηδες, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Πασχαλίδης που ανέβηκε στη σκηνή χθες και πολλοί άλλοι με πρόγονό τους βέβαια το Νικόλα με το κόκκινο φουλάρι.
Πηγή: www.musicpaper.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου