Δευτέρα, 4 Αυγούστου 2014

Ντόπινγκ: Μακριά από τα παιδιά, από sigmalive.com

Ανδρέα ΧριστοφήΗ νίκη ή η υψηλή επίδοση δεν αξίζουν το βαρύ τίμημα των κινδύνων

Οι γονείς υποθέτουν ότι είναι εντάξει για τα παιδιά τους να κάνουν χρήση ουσιών, επειδή χρησιμοποιούνται και από διάσημους αθλητές. Δυστυχώς, όμως, τα παιδιά μας υποφέρουν από τις αρνητικές συνέπειες, ενώ οι κατασκευαστές επωφελούνται από τα κέρδη…

Η ΚΡΕΑΤΙΝΗ, τα αναβολικά στεροειδή, οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα είναι κάποιες από τις συνηθισμένες ουσίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται και από τα παιδιά, όχι ασφαλώς χωρίς συνέπειες

Η χρήση αναβολικών ουσιών με σκοπό τη βελτίωση της αθλητικής επίδοσης δεν είναι κάτι καινούργιο, ειδικά στις μέρες μας, που η πίεση να θριαμβεύσει ο αθλητής είναι τόσο μεγάλη όσο ποτέ. Από τα γήπεδα της γειτονιάς μέχρι τα επαγγελματικά στάδια οι αθλητές σήμερα προκαλούνται από μία μεγάλη ποικιλία ουσιών, που τους υπόσχονται να βελτιώσουν την εμφάνιση και τη συνολική τους φυσική κατάσταση. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται ντόπινγκ (doping). Λίγοι αθλητές στην εποχή μας δεν κάνουν πια χρήση επικινδύνων, παρανόμων ή αγνώστων ουσιών.

Υπάρχουν αθλήματα όπου η εξάρτηση απ’ αυτά γίνεται σε μικρές ηλικίες, με παρότρυνση συχνά και των ίδιων των προπονητών, αλλά και αθλητικών παραγόντων. Άλλοτε γίνεται με την άγνοια και άλλοτε με την ανοχή ή και την συναίνεση των γονέων. Αργότερα και με την συναίνεση των ίδιων των αθλητών και αθλητριών. Ήδη το πρόβλημα του ντόπινγκ έχει περάσει και στο χώρο μιας άλλης μορφής άθλησης, αυτής των γυμναστηρίων. Και εκεί, παρότι κάποια άτομα ακόμα ανθίστανται, η πίεση από τα κυκλώματα πείθει μεγάλα τμήματα αθλουμένων να κάνουν χρήση και κατάχρηση του ντόπινγκ.

Γονείς, προσοχή

Εκτενής έρευνα σε αμερικάνικα πανεπιστήμια απέδειξε ότι το 20% των κολεγιακών αθλητών χρησιμοποιούσε σε κάποιο στάδιο αναβολικά στεροειδή. Άλλη μία έρευνα, ανάμεσα σε 600.000 γυμνασιόπαιδες, κατέδειξε ότι τουλάχιστον το 4% του συνόλου χρησιμοποιούσαν στεροειδή, άλλοι για πρωταθλητισμό στα στάδια κι άλλοι για ομορφιά στα γυμναστήρια.

Το ερώτημα είναι, αν εμείς μοιάζουμε με την αμερικάνικη κοινωνία. Παρακαλουθώντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες των τελευταίων χρόνων αμφιβάλλει κανένας; Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς των νεαρών αθλητών να καταλάβουν ποσό επικίνδυνες είναι οι ουσίες αυτές για την υγεία των παιδιών τους. Είναι επίσης σημαντικό να μάθουν τις ενέργειες και τις παρενέργειες αυτών των ουσιών, ιδιαίτερα στα παιδιά. Επειδή αυτές οι ουσίες είναι ευρέως διαθέσιμες και επειδή χρησιμοποιούνται από πολλούς διάσημους αθλητές, οι γονείς υποθέτουν ότι είναι εντάξει για τα παιδιά τους να κάνουν χρήση. Δυστυχώς, όμως, είναι τα παιδιά μας που υποφέρουν από τις αρνητικές συνέπειες των ουσιών αυτών, ενώ οι κατασκευαστές και οι πωλητές επωφελούνται από τα κέρδη.

Ουσίες και επιπτώσεις

Η κρεατίνη, τα αναβολικά στεροειδή, οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα είναι κάποιες από τις πιο συνηθισμένες ουσίες οι οποίες χρησιμοποιούνται δυστυχώς και από τα παιδιά, όχι ασφαλώς χωρίς συνέπειες.
Κρεατίνη: Είναι μία ουσία η οποία έχει γίνει ευρέως γνωστή μεταξύ των νεαρών αθλητών. Διαφημίζεται ως ένα «φυσικό» προϊόν το οποίο θα μας βοηθήσει να φτιάξουμε μεγαλύτερους και ισχυρότερους μύες. Δυστυχώς όμως οι έρευνες που έχουν γίνει δεν είναι αρκετές για να μας δείξουν τις ακριβείς παρενέργειές της.

Οι δόσεις που τα παιδιά παίρνουν είναι ποικίλες και συχνά μπερδεύονται με άλλες αναβολικές ουσίες που έχουν τις δικές τους αρνητικές παρενέργειες. Τα σημεία πώλησης (καταστήματα συμπληρωμάτων διατροφής, γυμναστήρια κτλ.) δεν έχουν ιδέα πόσο «καθαρά» είναι τα προϊόντα αυτά, πόση είναι η κατάλληλη δόση και πότε κάποιος πρέπει να τα σταματήσει.

Ένα σωρό παρενέργειες είναι ίσως πιθανές: Κοιλιακοί πόνοι, ναυτία, αύξηση του σωματικού βάρους, κράμπες, μυϊκές συσπάσεις. Ακόμα, μείωση της νεφρικής λειτουργίας και μεγέθυνση του μυοκαρδίου παρατηρήθηκε σε παιδιά. Όλα αυτά δεν ξέρουμε τι αποτελέσματα μπορεί να έχουν στην ανάπτυξη ενός παιδιού. Είναι πολλά τα ερωτηματικά για την κρεατίνη αυτή τη στιγμή. Ας μην πειραματιζόμαστε με την υγεία των παιδιών μας!
Αναβολικά στεροειδή: Πρόκειται για τεχνητά παράγωγα τεστοστερόνης.

Έγιναν δημοφιλή από αθλητές οι οποίοι ζητούσαν να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα και δύναμη, προκειμένου να κερδίσουν έναν αγώνα ή απλά να βελτιώσουν την εμφάνισή τους σε ένα κόσμο με ογκώδη και μυώδη κορμιά. Πολλά παιδιά χρησιμοποιούν στις μέρες μας μεγάλες δόσεις των ουσιών αυτών και συχνά σε συνδυασμό με άλλες αναβολικές ουσίες . Τα παιδιά τα οποία χρησιμοποιούν αναβολικά έχουν να κάνουν με μία ωρολογιακή βόμβα. Πολλές είναι οι ανεπιθύμητες παρενέργειες της απερίσκεπτης χρήσης αυτών των ουσιών.

Οι γυναίκες αποκτούν ανδροπρεπή χαρακτηριστικά. Στους νεαρούς αθλητές μπορεί να επηρεαστεί η ομαλή ανάπτυξη, ενώ πολλές είναι και οι συνέπειες σε ζωτικά όργανα του οργανισμού. Μπορεί να επηρεαστούν τα γεννητικά όργανα, να αυξηθεί η αρτηριακή πίεση, να προκληθεί έλκος στομάχου και αύξηση των τραυματισμών από τενοντίτιδες. Κάποια επιστημονικά άρθρα επίσης συσχετίζουν τον καρκίνο του ήπατος με τη χρήση αναβολικών στεροειδών.

Πρωτεΐνες & Αμινοξέα: Οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν την αθλητική απόδοση. Οι περισσότεροι νεαροί αθλητές μπορούν όμως να καλύψουν τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνη με μία σωστή καθημερινή διατροφή και χωρίς τη χρήση αυτών των ουσιών και τις ανεπιθύμητες παρενέργειές τους.

Βαρύ το τίμημα

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ μέθοδος αύξησης της αθλητικής επίδοσης είναι ο συνδυασμός ενός δραστικού προπονητικού προγράμματος, κάτω από την επίβλεψη ενός προσοντούχου γυμναστή-προπονητή, με μία κατάλληλα ισορροπημένη διατροφή. Η χρήση χημικών και αναβολικών ουσιών είναι γεμάτη από ένα σωρό ανεπιθύμητες παρενέργειες και κινδύνους.

Είναι σημαντικό λοιπόν όσοι εμπλέκονται στο χώρο του αθλητισμού ή της άθλησης, να φωτίσουν όλες τις πλευρές του προβλήματος. Εξάλλου, το ζήτημα της πρόληψης κρίνεται στην καθημερινότητα. Οι γονείς, επίσης, πρέπει να έχουν τα παιδιά τους υπό τη δική τους επιτήρηση και να μη λυγίζουν από την κοινωνική πίεση που τους ασκείται για να κερδίσουν. Οι αναβολικές ουσίες δεν αξίζουν το τίμημα που θα πληρώσουν τα παιδιά μας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΗ
Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Αθηνών
Pilates Master Trainer
Group& Personal Trainer
Salto Health and Fitness
saltohealthandfitness@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου