Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2014

Σαν σήμερα, το 1968, πεθαίνει ο Τζον Στάινμπεκ

Γεννημένος στις 27 Φεβρουαρίου του 1902, ο Τζον Ερνστ Στάινμπεκ ο Νεότερος, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη μικρή αγροτική πόλη Σαλίνας της Καλιφόρνια. Τα καλοκαίρια συμμετείχε στις αγροτικές δραστηριότητες και ήρθε σε επαφή με μετανάστες εργάτες που κατοικούσαν κατά κόρον στην περιοχή και εργάζονταν στα κτήματα. Αυτά τα στοιχεία μετουσιώθηκαν και χαρακτήρισαν το έργο του, με αντιπροσωπευτικότερα παραδείγματα το Άνθρωποι και Ποντίκια και τα Σταφύλια της Οργής για τα οποία βραβεύτηκε με το βραβείο Πούλιτζερ το 1940.

Από το 1919 έως το 1925 παρακολούθησε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, χωρίς να αποκτήσει ποτέ πτυχίο. Για ένα διάστημα έζησε στη Νέα Υόρκη, όπου κυνηγώντας το όνειρό του να γίνει συγγραφέας, άλλαξε πάρα πολλές δουλειές. Σύντομα, επέστρεψε στην Καλιφόρνια χωρίς να έχει καταφέρει να εκδώσει κάποιο έργο του. Εκεί έζησε το μεγαλύτερο μέρος της Μεγάλης Ύφεσης. Το 1929 εκδίδεται το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Το Χρυσό Κύπελλο. Ακολούθησαν μερικά έργα όπως οι Ουράνιες Βοσκές και η Πεδιάδα της Τορτίγια μέχρι το 1937 και το 1938 οπότε και εκδίδονται το Άνθρωποι και Ποντίκια και τα Σταφύλια της Οργής, δυο από τα πιο αναγνωρισμένα έργα του, τα οποία συγκαταλέγονται στα κλασικά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εργάστηκε ως πολεμικός ανταποκριτής για την New York Herald Tribune και συμμετείχε σε διάφορες αποστολές του προγράμματος Beach Jumpers. Το 1950 πραγματοποιεί τον τρίτο γάμο του με την Ελέιν Σκοτ. Ο γάμος τους διήρκεσε μέχρι το θάνατό του το 1968.

Το 1962 τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας για τη συνολική λογοτεχνική προσφορά του.
Ο Τζον Στάινμπεκ πέθανε από καρδιά στις 20 Δεκεμβρίου του 1968, αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία λογοτεχνική κληρονομιά που τον καθιέρωσε ως έναν από τους κορυφαίους Αμερικανούς λογοτέχνες. Ο αγώνας των ανθρώπων για το καλύτερο και τα όνειρα που διαψεύδονται ενταγμένα σε φόντο ιστορικό και πολιτικό είναι από τα βασικότερα θέματα που τον απασχολούν και δίνουν στα έργα του έντονα διαχρονικό χαρακτήρα.
Άλλα έργα του που ξεχωρίζουν είναι το Ανατολικά της Εδέμ (1952), Ο Δρόμος με τις Φάμπρικες (1945) και το Μαργαριτάρι (1948).

Πηγές: steinbeck.org, wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου