Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014

Σαν Σήμερα, το 1986, πεθαίνει ο Αντρέι Ταρκόφσκι

Ο Αντρέι Αρσενιέβιτς Ταρκόφσκι ήταν Ρώσος σκηνοθέτης και σεναριογράφος, ένας από τους κορυφαίους της περιόδου της Σοβιετικής Ένωσης. Γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1932 στο χωριό Ζαβράγιε της Ρωσίας και ήταν γιος του σπουδαίου ποιητή Αρσένι Ταρκόφσκι. Σπούδασε γλυπτική, ζωγραφική και μουσική, ενώ για κάποιο διάστημα εργάστηκε και ως γεωλόγος στη Σιβηρία.
Το 1956, εγγράφεται στη σχολή VGIK (Ινστιτούτο Κινηματογράφου της Σοβιετικής Ένωσης), όπου παρακολουθεί μαθήματα κινηματογράφου δίπλα στον Μιχαήλ Ρομ. Η πρώτη του ολοκληρωμένη δουλειά ήταν ουσιαστικά η πτυχιακή του εργασία, μια ταινία διάρκειας 46 λεπτών με τίτλο “Ο Βιολιστής και ο Οδοστρωτήρας” (1960).
To 1962, γύρισε τα Παιδικά Χρόνια του Ιβάν, για την οποία τιμήθηκε με τρεις Χρυσούς Λέοντες στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Επτά χρόνια αργότερα, η ταινία του με τίτλο Αντρέι Ρουμπλιόφ, θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στο σοβιετικό καθεστώς, λόγω της χριστιανικής θεματολογίας της και θα απαγορευτεί μέχρι το 1971. Το 1983, ταξιδεύει στην Τοσκάνη για τα γυρίσματα της ταινίας του Νοσταλγία, όπου εγκαθίσταται μετά το πέρας των γυρισμάτων.

Οι ταινίες του χαρακτηρίζονται από εικόνες υψηλής αισθητικής με ρεαλιστικά αλλά και μεταφυσικά στοιχεία. Σε αυτές εμπεριέχεται το προσωπικό στοιχείο μέσα από μνήμες και όνειρα, δημιουργώντας αυτό που ο ίδιος ονόμασε Γλυπτική του Χρόνου. Η κινηματογραφική αυτή θεωρία υποστηρίζει την “καταγραφή της αληθινής ανθρώπινης εμπειρίας του χρόνου”. Άλλα χαρακτηριστικά των ταινιών του είναι τα μεγάλης διάρκειας μακρινά πλάνα και ο αργός ρυθμός, στοιχεία που εξυπηρετούν ακριβώς τη θεωρία του γύρω από την έβδομη τέχνη, παρέχοντας στο θεατή την αίσθηση του πραγματικού χρόνου.
Μέσα στα 23 χρόνια που υπήρξε ενεργός κινηματογραφιστής, ολοκλήρωσε πολύ μικρό αριθμό ταινιών (μόλις επτά). Παρόλα αυτά οι ταινίες του, υπήρξαν καθοριστικής σημασίας στην ιστορία του Παγκόσμιου Κινηματογράφου και τον κατέταξαν στους σπουδαιότερους κινηματογραφιστές όλων των εποχών.
Πέθανε το 1986 στη Γαλλία από καρκίνο.
Οι ταινίες του:
  • Ο Οδοστρωτήρας και το βιολί (1960)
  • Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν (1962)
  • Αντρέι Ρουμπλιόφ (1969)
  • Σολάρις (1972)
  • Ο Καθρέπτης (1975)
  • Στάλκερ (1979)
  • Νοσταλγία (1983)
  • Θυσία (1986)

Πηγές: tvxs.gr, wikipedia


Διαβάστε Περισσότερα στο: http://www.ekriti.gr/article/san-simera-1986-pethainei-o-antrei-tarkofski#ixzz3NPINXiBZ 
Follow us: @ekriti_gr on Twitter | ekriti.gr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου