Σάββατο, 3 Ιανουαρίου 2015

«A Family Affair»: Η σπουδαία μουσική παράδοση της οικογένειας Ξυλούρη στη μεγάλη οθόνη από τις 8 Ιανουαρίου! (photos & video)

Το ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Μία Οικογενειακή Υπόθεση» (A Family Affair), καταγράφει πώς, μέσα από τους στενούς δεσμούς και τις αξίες αυτής της οικογένειας λαϊκών καλλιτεχνών, η παραδοσιακή μουσική της Κρήτης διατηρείται, μεταδίδεται και ανανεώνεται από γενιά σε γενιά. Απο τον παππού Ψαραντώνη, στον γιό του Ψαρογιώργη και τα παιδιά του, ξεδιπλώνεται η ιστορία μιας οικογένειας που έχει τη δύναμη να θυσιάσει -και να κερδίσει- τα πάντα μέσα από την μουσική! Η ταινία θα προβάλλεται από την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου  στον κινηματογράφο «Δαναός» στην Αθήνα. Στο Ηράκλειο, τα Χανιά και το Ρέθυμνο από τις 15 Ιανουαρίου, και στην Θεσσαλονίκη από τις 29 Ιανουαρίου.
Μία Οικογενειακή Υπόθεση (2014) - A Family Affair (2014)
Η «Οικογενειακή Υπόθεση», είναι ένα από τα σπάνια ελληνικά projects που στηρίζονται απ’ευθείας από το κοινό, μέσα από τη διεθνή πλατφόρμα χρηματοδότησης Kickstarter.
Μία Οικογενειακή Υπόθεση (2014) - A Family Affair (2014)
Η καμπάνια παρακινεί το κοινό να συμμετέχει ενεργά τόσο στην χρηματοδότηση της ταινίας όσο και στην αναζήτηση ανέκδοτου αρχειακού υλικού για την οικογένεια Ξυλούρη και ταΑνώγεια τις δεκαετίες 1950-1970.
Μία Οικογενειακή Υπόθεση (2014) - A Family Affair (2014)
Το ντοκιμαντέρ,  είναι σε σκηνοθεσία της βραβευμένης, νέας δημιουργού Αγγελικής Αριστομενοπούλου, που βρίσκεται και πίσω από την πρόσφατη επιτυχία του ντοκιμαντέρ «Ταξιδιάρα Ψυχή» με τον μουσικό Γιάννη Αγγελάκα.
Μία Οικογενειακή Υπόθεση (2014) - A Family Affair (2014)
Η ΤΑΙΝΙΑ
Οι Ξυλούρηδες είναι η πιο γνωστή μουσική οικογένεια της Ελλάδας. Από τον θρυλικό Νίκο Ξυλούρη και τα αδέρφια του, τον φημισμένο λυράρη Ψαραντώνη και τον δεξιοτέχνη λαουτιέρη Ψαρογιάννη, μέχρι τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, τρεις γενιές μουσικών κρατούν ζωντανή τη μουσική παράδοση της οικογένειας και την μεταφέρουν σε χιλιάδες θαυμαστές ανά τον κόσμο. Με κεντρικούς χαρακτήρες τον Ψαρογιώργη (Γιώργη Ξυλούρη), τα τρία παιδιά του που σπουδάζουν στην Μελβούρνη, και τον πατέρα του, Ψαραντώνη, η ταινία ακολουθεί την οικογένεια μέσα από επαγγελματικές προκλήσεις και δύσκολες προσωπικές αποφάσεις, και καταγράφει τη ζωή τους για διάστημα δύο ετών. Η ταινία ξεκινάει το 2012. Είναι μια χρονιά κρίσιμων αποφάσεων και αλλαγών για την οικογένεια του Ψαρογιώργη, που ζει μεταξύ Κρήτης και Αυστραλίας.
Ο Γιώργης περιοδεύει ασταμάτητα στην Κρήτη και σε όλον τον κόσμο, τραγουδώντας και παίζοντας λαούτο. Είναι ο συνεχιστής μιας παράδοσης που έχει κληρονομήσει από τον πατέρα του Ψαραντώνη και τον θείο του, τον θρυλικό Νίκο Ξυλούρη.
Η ταινία μεταφέρει τον θεατή στην Κρήτη, εκεί όπου η μουσική παράδοση βιώνεται καθημερινά μέσα από τις γιορτές, τους γάμους και τα πανηγύρια. Ο Γιώργης δεν λέει ποτέ «όχι» όταν τον προσκαλούν να παίξει -θεωρεί καθήκον του να κρατάει ζωντανή την μουσική του τόπου του. Όπως καθήκον του είναι να μεταφέρει τη γνώση του για τη μουσική και το πάθος του για την Κρήτη, στα τρία του παιδιά, Νίκο, Αντώνη και Απολλωνία. «Αυτή την παράδοση δεν την κουβαλάμε σαν βάρος» λέει ο Γιώργης, «είναι μέρος της ζωής μας, του ποιοι είμαστε. Σαν το οξυγόνο, τη χρειαζόμαστε για να ζήσουμε».
Όμως η οικογένεια του Γιώργη βρίσκεται σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι. Η 16χρονη κόρη του, Απολλωνία, μετακομίζει στην Αυστραλία για να τελειώσει το σχολείο. Εκεί, ζει με δύο της αδέλφια που ήδη σπουδάζουν μουσική. Η ταινία καταγράφει την καθημερινότητα τους στη Μελβούρνη καθώς ανακαλύπτουν έναν νέο κόσμο.
Δύο μήνες αργότερα, υποδέχονται στη Μελβούρνη τον πατέρα τους και τον παππού τους, Ψαραντώνη. Οι τρεις γενιές, θα παίξουν για πρώτη φορά μαζί επί σκηνής σε μια μεγάλη συναυλία, στο Φεστιβάλ Womadelaide. Καθώς πλησιάζει η μέρα της συναυλίας, η ένταση και η αγωνία τους μεγαλώνει και η σχέση τους δοκιμάζεται. Είναι για όλους μία κορυφαία μουσική και οικογενειακή στιγμή, προτού ο καθένας συνεχίσει το δικό του δρόμο.
Από τα ορεινά τοπία των Ανωγείων μέχρι τις ερήμους της Αυστραλίας, ξεδιπλώνεται το πορτραίτο μιας οικογένειας που έχει τη δύναμη να θυσιάσει -και να κερδίσει- τα πάντα μέσα από τη μουσική.
ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ από 8 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους!
Πηγή: athensmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου