Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015

Εσείς μαγειρέψατε; γράφει η Ελένη Σκάβδη


Μαγειρεύω πάλι... Οχι δεν είναι "μοντάζ"¨! Αλήθεια λέω...
Δεν σας λέω όμως τι έφτιαξα, γιατί θα ...λέτε πως ζω μονάχα με όσπρια. Σκέπτομαι τις επόμενες μέρες να φτιάξω εκείνη τη συνταγή που μου περιέγραψε χθες στο καφέ της πλατείας, ένας φίλος.
Μεσήλιξ και μόνος, η καλή του έφυγε πριν δέκα χρόνια, κι αναγκάστηκε να μάθει να μαγειρεύει. Δεν φτιάχνει παστίτσιο και κισλοραίν, δεν του αρέσουν ούτε ξέρει από τέτοια. Ξέρει όλα τα χόρτα απ΄έξω κι ανακατωτά, ξέρει από πού να τα μαζέψει, ποια είναι γλυκά, ποια ξινά, ποια αλμυρά, ποια δηλητηριώδη, όπως οι ρακοντιές για παράδειγμα που δεν καταδέχεται να τις φάει κανένα ζωντανό, ή πετούμενο. Μόνο τη ρίζα της-κρεμμυδάκι- την τρώνε κάτι σπουργίτες όταν πεινάνε πολύ!
 Η σπεσιαλιτέ του λοιπόν είναι τσιγαριστά σαλιγκάρια με ψιλικά χόρτα. Μαζεύει μόνος τα σαλιγκάρια από καθαρές ρεματιές... Τα περνάει ένα πρώτο νερό και τα βάζει μέσα σε ένα πλαστικό γλαστράκι που το σκεπάζει με δίχτυ για να μη λακίσουνε και τα ψάχνει. Για να τα καθαρίσει δεν τα ταΐζει μακαροτσίνι και τέτοια, αλλά τα αφήνει τρεις μέρες νηστικά, και κάθε μέρα τους κάνει κι από ένα δυο ντουζάκια. Ετσι πεινασμένα αυτά αποπατούν και στο τέλος καθαρίζει τ΄ αντεράκι τους.
 Ύστερα τα ξαναπλένει, και τα βουτάει σε ξύδι για απολύμανση. Τα χωρίζει σε μαγεριές, από 70-80 κομμάτια και τα βάζει στην κατάψυξη... Μαγειρεύει την πρώτη... Βάζει τα σαλιγκάρια να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για να χαλαρώσουν και να βγάλουν έξω το στόμα τους... Άμα τα βράζεις με καυτό νερό αυτά θα μαζευτούν και θα σφίξουν και χρειάζεσαι ...ανασκαφή για να τα βγάλεις από το κέλυφος. Ύστερα τα σουρώνει και τα τσιγαρίζει με κρεμμυδόπουλα και λαδάκι. Όταν πάρουν βράση, ρίχνει μέσα τα ψιλικά. Μυρώνια, καυκαλίδες, μοσχολάχανα, πικραλίδες, χτενάκια, κουτσουνάδες... Με λίγο νεράκι... Τα σπυραλατίζει και άμα πιουν το νερό τους είναι έτοιμα... 
Δύσκολο φαγητό και μαζί ανατριχιαστικό. Εδώ που τα λέμε αυτό τον καιρό, σαν μαγειρευτό σαλιγκάρι αισθάνομαι κι εγώ... Το ξεγελάνε με χλιαράδες να χαλαρώσει κι ύστερα ...βρασμός και χαμός!!! Καλή μας όρεξη με ή χωρίς σαλιγκάρια... Εσείς μαγειρέψατε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου