Κυριακή, 1 Μαρτίου 2015

Το φιλοθέαμον κοινό χρειάζεται την επαναλειτουργία της Δημόσιας τηλεόρασης ΕΡΤ

Κείμενο: Τάσος Ορφανίδης


Πολλές γνώμες ανταλλάσσονται και σκέψεις προωθούνται σχετικά με την επαναλειτουργία της δημόσια τηλεόρασης της ΕΡΤ.
Η νέα κυβέρνηση Σωτηρίας κατά τον κον Τσίπρα, έθεσε μέσα στις πρώτες της δηλώσεις, προτεραιότητα στην επανασύσταση και λειτουργία της .
Είναι αλήθεια ότι το ξαφνικό Μαύρο στις οθόνες δεν νομίζω ότι άρεσε στους πολίτες. Τα αισθήματα ποικίλα, αλλά αυτό το Μαύρο έμεινε καρφωμένο στην ψυχή σαν διάβολος να περιφέρεται στα ιδιωτικά κανάλια, για να διαμορφώσουν κλίμα υποδοχής .Πράξεις που θύμιζαν δυσάρεστες εποχές κατάλυσης της δημοκρατίας στον τόπο. Κι όμως οι εντολές των καναλαρχών εκφράσθηκαν ως σκέψεις , ειπώθηκαν λόγια  εμφανώς κεκαλυμμένα, αλλά προφανώς σε συγκεκριμένη κατεύθυνση διαμόρφωσης της κοινής γνώμης .Οι εντολές εξετελέσθηκαν απόλυτα.


Η ΕΡΤ  έκλεισε και στην θέση της εμφάνισαν το έκτρωμα της ΝΕΡΙΤ, που επανδρώθηκε δυστυχώς από απολυμένους υπαλλήλους της ΕΡΤ. Και ήρθαμε στο σήμερα .Να εμφανίζονται ηλεκτρονικά περιοδικά με το ερώτημα, αν θα πρέπει να πριμοδοτηθεί από τους πολίτες η ΕΡΤ. Το λυπηρό φαινόμενο της διαπίστωσης ότι, η ποιότητα στην τηλεόραση εξέλειπε μετά το απόλυτο Μαύρο, είναι ό,τι κυρίαρχο ως θέμα,που θα πρέπει να προβάλλεται και να προβληματίζει τους πολίτες .Κάθε επιθυμία δική μας θα πρέπει να συνδέεται με την απαίτηση της ποιότητας για την νέα Δημόσια τηλεόραση. Η πριμοδότηση από τους πολίτες με μηνιαία εισφορά, δεν είναι κυρίαρχο θέμα, αλλά του δίνεται προτεραιότητα χάριν σκοπιμοτήτων .Προσωπικά δεν θα με απασχολούσε το θέμα της συνεισφοράς μου στα πλαίσια λειτουργίας μιας Δημόσιας τηλεόρασης με πρωταρχικό σκοπό την ποιότητα. Παρ’ όλα αυτά όμως δεν είναι το κυρίαρχο αλλά ούτε και προϋπόθεση. 


Η ποιότητα έχει το κόστος της, σαφώς λόγω των εξειδικευμένων πολιτιστικών και κοινωνικών θεμάτων της, που απευθύνονται στο πλατύ κοινό μεν αλλά με περιορισμένη συνήθως ακροαματικότητα .Η αυστηρή επιλογή ποιοτικών  προγραμμάτων, δεν επιφέρει απαραίτητα και ακροαματικότητα αλλά ούτε και διαφημίσεις κατ’ επέκταση.

Το φιλοθεάμον κοινό χρειάζεται εκπαίδευση και αυτή μπορεί να διαμορφωθεί μόνο μέσω της Δημόσιας τηλεόρασης.  


Στην Θεσσαλονίκη, γνωρίζουμε τα θετικά αποτελέσματα από την λειτουργία της αυτοδιαχειριζόμενης τηλεόρασης και ραδιοφώνου, από τους πρώην εργαζόμενους της ΕΡΤ3. Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση θα υποδεχόμασταν,  την επαναλειτουργία της με το μοντέλο αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου