Παρασκευή, 8 Μαΐου 2015

γιατί να αγοράσω το περιοδικό δρόμου "Σχεδία"Ένα περιοδικό ποικίλης ύλης και με κοινωνικό προσανατολισμό με το όνομα «Σχεδία»έκανε την εμφάνιση του στους δρόμους Θεσσαλονίκης και Αθήνας, εισάγοντας νέα ήθη στην προώθηση του. 
Αν συναντήσετε στο δρόμο σας κάποιον με κόκκινο μπουφάν με το σήμα « Σχεδία» μη εκπλαγείτε .Δεν πρόκειται για επαίτες, αλλά για εργαζόμενους που προωθούν την πώληση του περιοδικού, με ευγένεια και χωρίς να γίνονται πιεστικοί. Συνήθως ο κόσμος που έχει εξοικειωθεί με την εικόνα αυτή,πλησιάζει για να προμηθευτεί το περιοδικό, αλλά  πολλές φορές να συζητήσει μαζί τους, να ρωτήσει ,να μάθει.
Αφορά άτομα που είναι άστεγοι η άνεργοι ,ενώ τους δίνεται η δυνατότητα να βγάλουν τα απαραίτητα για να ζήσουν πωλώντας  το περιοδικό με αυτό τον τρόπο. Το δικαίωμα από την πώληση τους είναι 50% επί της τιμής του , ενώ η αρχική τους  υποστήριξη παρέχεται από το ίδιο το περιοδικό, δίνοντας τους την δυνατότητα ν’αποκτήσουν το πρώτο τους κεφάλαια δωρίζοντας τους 10 τεύχη. Από την πώληση τους θα μπορέσουν να προμηθευτούν τα επόμενα . 
Πράξη αλληλεγγύης χαρακτηρίζεται η μορφή αυτή συνεργασίας και σαφώς δεν απέχει από την αλήθεια. Όταν δίνεται η δυνατότητα σε άτομα που έχουν βιώσει την αιφνίδια ανεργία στο πετσί τους ,να ξανακερδίσουν την αξιοπρέπεια τους και το δικαίωμα για δουλειά ,είναι πράξη αλληλεγγύης.

Κάθε ένας από εμάς που μπορούμε να διαθέσουμε το ποσό των €3 δίνει βοήθεια στην προσπάθεια αυτή και αποκτά παράλληλα ένα περιοδικό ποιότητας στην ενημέρωση και στον πολιτισμό.
Κυκλοφορεί την τελευταία Τετάρτη κάθε μήνα , μη το χάσετε,μη ξεχάσετε.
Διαβάζω στο τελευταίο τεύχος ένα απόσπασμα:
«Δεν είναι ένα ακόμα επίδομα, είναι οικουμενικό δικαίωμα», λένε εκείνοι που διεκδικούν εκ μέρους όλων μας ένα βασικό, άνευ όρων εισόδημα. Είναι ένα διεθνές κίνημα που στόχο έχει να περάσουμε όλοι μας το κατώφλι της οικονομικής –και όχι μόνο– αξιοπρέπειας.
Αυτός είναι και ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ στη «σχεδία» του Μαΐου: «Το κατώφλι της αξιοπρέπειας».
Φροντίστε να σταματήσετε μπροστά σ' ένα πωλητή με κόκκινο μπουφάν και αγοράστε το. Θα τον βοηθήσετε να κρατήσει την αξιοπρέπεια του .

Τάσος Ορφανίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου