Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015

"φωτογραφίες καδραρισμένες" γράφει ο Τάσος Ορφανίδης

¨Όταν οι συγκυρίες της ζωής κάνουν το παιχνίδι τους, εμείς γινόμαστε παρατηρητές των εξελίξεων. Κάθε συμμετοχή, μας αφήνει εκτεθειμένους και αδύναμους, είτε γιατί το τέλμα ήρθε πρόωρα , είτε γιατί η ηλικία καθορίζει τις δυνατότητες, είτε γιατί άλλες δυνάμεις απρόβλεπτες έπαιξαν τον ρόλο τους στην πορεία για την υπόλοιπη διαδρομή.

Με αυτές τις προϋποθέσεις οι σχέσεις διαβίωσης  ως μέλος της κοινωνίας , μέλος ομάδας , εργαζόμενος με κοινές δράσεις ,  κομμάτι μιας παρέας φίλων με κοινά ενδιαφέροντα, είναι καθοριστικές. Οι σχέσεις διαμορφωμένες και δοκιμασμένες πλέον αποδίδουν τα οφέλη που συγκεντρώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, "τα κεκτημένα" όπως μάθαμε να λέμε. 

Μόνο που αυτά σήμερα εκχωρήθηκαν ανεπιστρεπτί, χωρίς καν μια ανάσα
πισωγυρίσματος. Οι τελετουργείς άσκησαν τον ρόλο τους χωρίς αναστολές, όπως θα λέγαμε απλά ξεπούλησαν τα ιδανικά μας, τους αγώνες μας.Άφησαν  ενέχυρο τον πολιτισμό μας, την δημοκρατία μας, την περηφάνια μας, τις περιουσίες μας, την χώρα μας,για να μη τολμήσουμε να αντιδράσουμε.

Αυτές τις στιγμές λοιπόν έρχονται στην θύμηση μου οι αγώνες μας, τα χαμένα μεροκάματα, οι στερήσεις μας. Δεν λέω, φάγαμε το απατηλό σκηνικό της κοινωνικής καταξίωσης, ανεβήκαμε ένα σκαλοπάτι , πήραμε ένα αυτοκίνητο ακολούθησε ένα δεύτερο , το εξοχικό στη θάλασσα η στο βουνό ακόμη και στο χωριό,φορτωθήκαμε δάνεια. 

Η καταναλωτική κοινωνία είναι φαινόμενα αυτών των εξελίξεων, διαμορφώθηκε με σχέδιο για να περάσουν εύκολα τα λαμόγια. Αυτό δεν συνηθίσαμε να βλέπουμε  να μας σερβίρουν τα κανάλια την περίοδο ευημερίας; Να μας πετούν την πεπονόφλουδα, κάποια στιγμή που θα την πατήσουμε κι όταν γκρεμοτσακιστούμε απ’ εδώ πήγαν κι άλλοι.

Αυτές είναι οι στιγμές που αναρωτιέμαι, τι κερδίσαμε όταν ανεβήκαμε το  σκαλοπάτι; Αν ξέραμε το ακριβό αντίτιμο που δίνουμε σήμερα, θα το ανεβαίναμε; Φάγαμε το παραμύθι της ευρωπαϊκής ένωσης , ευρωπαίοι πολίτες ντε,όχι βαλκάνιοι η έστω μεσογειακοί ούτε καν έλληνες ,ξεχαστήκαμε .

Την βλέπαμε την αποχαύνωση, αλλά επειδή συμπεριελάμβανε κι εμάς μέσα στο μεγαλείο της σιωπούσαμε, είτε συνειδητά είτε χαμένοι στην κραιπάλη. Όχι δεν τα φάγαμε μαζί, αλλά σιωπούσαμε όταν το διαπιστώναμε. Η ψήφος το δικαίωμα μας στην δημοκρατία γινότανε κουρελόχαρτο χωρίς αξία, εφόσον επαναλαμβάναμε το λάθος με την επανεκλογή ατόμων να μας εκπροσωπήσουν που  την είχανε προ πολλού απολέσει . Αυτό είναι το έγκλημα που κάναμε στις επόμενες γενεές.

Είχαμε την επιθυμία να σπουδάσουμε τα παιδιά μας , φροντιστήρια, ιδιαίτερα, η παιδεία από το σχολειό δεν έφθανε για να πιάσουνε τους στόχους.Δεύτερη δουλειά, δεύτερο μεροκάματο την μέρα, να συμπληρώσουμε για τα πρόσθετα έξοδα. 

Το αντίτιμο αυτών των προσπαθειών είναι σήμερα το φευγιό τους. Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, επιστήμονες κάθε ειδικότητας, αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν. Η χώρα που τους γέννησε  δεν τους αγάπησε, τους έδιωξε με τις μεγάλες υπογραφές που τόλμησε να υποθηκεύσει το μέλλον τους.

Εμείς μείναμε να κοιτάμε αμήχανα, τις φωτογραφίες τους καδραρισμένες δίπλα στα πτυχία τους. Αυτό έμεινε, το μεράκι, ο κόπος και το γαμώτο.  

Πόσο κρίμα για τα παιδιά μας.

"δεν αντέχω άλλες εκπλήξεις κι ο θυμός έχει αγωνία."

" για την Ελλάδα ρε γαμώτο , το ξανασκέφθηκα"

(οι παραπάνω στίχοι είναι από τις <τσακισμένες σελίδες>) 

Τάσος Ορφανίδης

φωτογραφία Θάνος Χαρίσης

2 σχόλια:

 1. Λες αλήθειες Τάσο, μα να πεις και πότε δεν λες!!!
  Δεν φοράς παρωπίδες, μιλάς έτσι όπως μιλά η λογική,
  χωρίς φανατισμούς και ωραιοποίηση , ηρωοποίση ή και θυματοποίηση
  της δικιάς μας γενιάς. Και μόνο η σιωπή μας και η ψήφος μας ακόμα ,μας συνιστά κατά ένα μέρος συνυπεύθυνους! Αλίμονο στους νέους (τίτλος παλιάς ελλ. ταινίας)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καθρέφτης της κοινωνίας το κείμενό σου φίλε μου!!!!ένας καθρέφτης, όπου καθρεφτίζονται τα λάθη, τα πάθη, οι πόθοι, οι ελπίδες του καθενός από εμάς χωριστά, και συνολικά της κοινωνίας μέσα στην οποία ζούσαμε και ζούμε!!!Κυρίως όμως η διάψευση των ονείρων και των επιθυμιών μας, η οποία εν μέρει, περνάει μέσα από δικούς μας λάθος χειρισμούς , λανθασμένες επιλογές και λανθασμένες εκτιμήσεις. Δυστυχώς η σκιά των δικών μας λαθών, έχει πέσει πάνω στα παιδιά μας!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή