Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015

στην τσαγερία "Ζώγια " οι πέντε φίλοι, γράφει ο Τάσος Ορφανίδης


Στην τσαγερία Ζώγια πηγαίνω από τότε που στήθηκε, δηλαδή από το 1986. Στον 1ο όροφο στην Κομνηνών πάνω ακριβώς στην Τσιμισκή σε ένα παλαιό κτίριο. Το γούστο και η ευαισθησία της Ζώγιας, το έντυσε με παλαιά έπιπλα για να ταιριάξουν.
Σε αυτό τον χώρο βρίσκεις συνήθως τους ίδιους ανθρώπους. Με τους περισσότερους όλα αυτά τα χρόνια γίναμε γνώριμοι, ίσως και φίλοι. Δεν χρειαζόταν πολλές φορές να κουβαλήσω το βιβλίο μου, δανειζόμουν από το βιβλίο τσάι και συμπάθεια. Τρεις λέξεις  ήταν αρκετές για ν’ αποτυπώσουν αυτό που συμβαίνει ακριβώς σε αυτό τον χώρο. Τον θεωρώ ζεστό, οικείο, είναι το σπίτι μου.
Τα τελευταία 15 χρόνια μια παρέα φίλων μεγάλης ηλικίας κάθε Τετάρτη είχαν το στέκι τους στη Ζώγια. Συζητούσαν τα δικά τους, μάλωναν βάζοντας τις διαφορές τους, αλλά πάντα εκεί κάθε Τετάρτη, δέκα παρά τέταρτο χωρίς απουσίες .
¨Όταν όμως πριν από 5 χρόνια το θέλημα του μεγάλου από ψηλά πήρε τον έναν κοντά του, τότε η παρέα μειώθηκε αριθμητικά σε τέσσερις νοματαίους. Αυτοί όμως οι τέσσερις δεν ξέχασαν ποτέ ότι ήταν πέντε . Συνέχισαν να έρχονται κάθε Τετάρτη, στο ίδιο σημείο, στο ίδιο τραπέζι, με την ίδια διάθεση για πειράγματα και διαφωνίες, αλλά δεν ξέχασαν τον φίλο τους. Στο κέντρο του τραπεζιού  ανθοδοχείο φιλοξενούσε ένα μπουκέτο λουλούδια στην μνήμη του για να μη ξεχνάνε που έφυγε, αλλά δεν τους εγκατέλειψε. Ήταν εκεί να τους ακούει και να διαφωνεί μαζί τους κλείνοντας τους το μάτι πονηρά κι όταν έπεφτε κάτω κάποιο πέταλο από τα λουλούδια ήξεραν ότι
γελούσε που έβλεπε την παρέα του εκεί, στο ίδιο τραπέζι, κρατώντας παρουσίες.

Τάσος Ορφανίδης


(μια αληθινή ιστορία που συνεχίζω να ζω κάθε Τετάρτη στο βιβλίο τσάι και συμπάθεια της Ζώγιας) 

3 σχόλια:

 1. οι άνθρωποι πάντα θα ζουν μέσα μας..
  όσο κι αν αριθμητικά λιγοστεύουν..
  υπέροχο κείμενο συναισθηματικό !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Και ίσως μια Τετάρτη σε συντροφέψω, να πάρω λίγη από την τρυφεράδα τους! Καλό απόγευμα φίλε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γλυκό και αγαπησιάρικο, όπως τα κείμενά σου. Να είσαι καλά και να εντοπίζεις με την ίδια ευαισθησία τα όμορφα και ουσιαστικά της ζωής. Καλό βράδυ, φίλε μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή