Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015

"Μια απροσδόκητη βραδιά" ,γράφει ο Τάσος ΟρφανίδηςΦωτογραφία Μαριάννα Τσίρτου


Φωτογραφία Τάσος Ορφανιδης

Η βραδιά σήμερα είναι γλυκιά, η διάθεση ανάλογη, αφορμή χρειάζεται. Το μισοφέγγαρο δεν ήταν αρκετό για να πλανέψει τα όνειρα.Η γνώριμη 
μελωδική φωνή όμως  της Μαρίας,  ήταν αρκετή για το κάλεσμα στην πλατεία του χωριού Βράσταμα στην ορεινή Χαλκιδική

Χωρίς δεύτερη σκέψη κατεβήκαμε για μια μπύρα στην ταβέρνα του Ηρακλή & της Άννας .Βρεθήκαμε σε μια μεγάλη παρέα να πιάνει κατά μήκος την μικρή πλατεία. Ο καθένας τους με ένα διαφορετικό  όργανο , μπουζούκι κιθάρα, μπαγλαμαδάκι, τζουράς, βιολί, τουμπερλέκι και ότι άλλο μου ξεφεύγει. 

Νέοι άνθρωποι γεμάτοι ζωντάνια, με τα παιδιά τους να τρέχουν πέρα δώθε , άλλα να κοιμούνται στις αγκαλιές κι άλλα στο πρόχειρο στρώμα από το μπουφάν των γονιών τους. Tο τραγούδι και η μουσική βγήκαν σεργιάνι να ξυπνήσουν το χωριό,για  να απολαύσουν τις ωραίες μουσικές .Ρεμπέτικα, σμυρναίικα, λαϊκά, οι μουσικοί συγχρονισμένοι μεταξύ τους , μια παρέα όλοι σ’ ένα τραπέζι με ωραία διάθεση και πλούσιο ρεπερτόριο. Εμείς οι απρόσκλητοι απολαμβάναμε το απροσδόκητο και σιγοτραγουδούσαμε παρέα με το ποτό και τις υπέροχες μουσικές. Ο Ηρακλής με την Άννα οικοδεσπότες ιδανικοί, να ζητάς μπύρα και να σου λένε με την κούραση χαραγμένη στα πρόσωπα τους " πάρε μια από το ψυγείο τι το σκέφτεσαι".

Όταν βλέπει κάποιος αυτή την εικόνα , έχει ξεχάσει τα μνημόνια, τις ανατροπές , ζει το παρόν, φοβάται να σκεφθεί το μέλλον ,γνωρίζει την Eλλάδα του κάποτε, να ζει το σήμερα προκαλώντας το αύριο. 

Aυτοί οι νέοι με τις οικογένειες τους και το κέφι τους, την θέληση τους για ζωή , κλέβουν στιγμές για να τις χαρίσουν απλόχερα για μια ελπίδα. Καλοδεχούμενοι  με τις μουσικές τους, να κρατούν τα βλέφαρα ανοιχτά και  τα μυστικά να δένουν με το παλιό κρασί .

Τάσος Ορφανίδης

Φωτογραφία Τάσος Ορφανιδης

Φωτογραφία Τάσος Ορφανιδης


2 σχόλια:

  1. πάντα τέτοια Τάσο !!
    δεν υπάρχει μεγαλύτερη ψυχική ανά(σ)ταση ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γράφουν οι Ελληνες κυκλώματα και ιστορία οι παρέες!!!!
    Καπως έτσι,σου ανήκει ο κόσμος ολάκερος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή