Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015

Στο χωριό Βράσταμα της ορεινής Χαλκιδικής, ανθεί ένας παραδοσιακός ξενώνας με το όνομα "Βίραγγας"
Όταν ήρθα στο χωριό Βράσταμα με τον φίλο μου Γιάννη σε αναζήτηση πετρόκτιστου,  γνώρισα το παλαιότερο χωριό της Χαλκιδικής. Πριν από 20 χρόνια δεν υπήρχε άσφαλτος και η μετακίνηση των κατοίκων γινότανε με τα ζώα τους μέσα από το δάσος η με το λεωφορείο του κτελ σε σπάνια δρομολόγια. Κάποτε όταν ρώτησα έναν φίλο μου που είχε τόπο καταγωγής του το χωριό, γιατί έφυγε σε άλλα μέρη, μου απάντησε ότι χάλασε δύο αυτοκίνητα για να μπορεί να έρχεται.

χωριό Βράσταμα Χαλκιδικής

Σήμερα το χωριό είναι πλούσιο χάριν της ελιάς, τα στρέμματα των περισσοτέρων κατοίκων πολλαπλασιάστηκαν. Οι οικογένειες είχαν πρώτο τους μέλημα, να κρατήσουν με κάθε τρόπο τα παιδιά τους στον τόπο που γεννήθηκαν. Γι' αυτό προσπάθησαν να βελτιώσουν και να βελτιωθούν, οργανώνοντας καλύτερα την αγροτική καλλιέργεια της ελιάς.  

Απέκτησαν γεωργικά μηχανήματα,αυτοκίνητα αγροτικά 4χ4, βελτίωσαν τις κατοικίες τους αύξησαν τις περιουσίες τους.Παρ' όλα αυτά τα νέα στοιχεία που άλλαξαν τον τρόπο ζωής τους, δεν στάθηκαν ικανά να επηρεάσουν  τα ήθη και τα έθιμα τους.Έχουν 13 πανηγύρια τα οποία υποστηρίζουν σθεναρά. Τα παιδιά τους κατάφεραν να τα κρατήσουν στον τόπο τους ,οι γάμοι μεταξύ τους είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Τους αναγνωρίζω την πολλή δουλειά και την διάθεση ν'αποτινάξουν την φτώχεια από πάνω τους.

ο Βασίλης Χαιριστανίδης 
Σε αυτό το χρονικό διάστημα έκανε την εμφάνιση του ο αρχιτέκτονας Βασίλης Χαιριστανίδης από την Θεσσαλονίκη, που κάποτε έκανε το μεταπτυχιακό του στην περιοχή για τα παραδοσιακά και διατηρητέα κτίσματα . Η αγάπη του για το αντικείμενο και η ομορφιά του χωριού με τα αρκετά ακόμη διατηρητέα κτίρια προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του. Εγκαταστάθηκε στο χωριό  κι έκτισε ένα παραδοσιακό ξενώνα με το όνομα "Βίραγγας". 
Προκλητική ευκαιρία για τον ίδιο, ξεχωριστή τιμή για το χωριό. Βέβαια δεν απέφυγε τις δυσκολίες και το αποτέλεσμα προέκυψε κάτω από  αντίξοες συνθήκες. 
Ξενώνας Βίραγγας

Το χωριό έγινε γνωστό στο εξωτερικό, χάριν του Βασίλη και την επιθυμία του να προχωρήσει την προσπάθεια του . Χωρίς να κάνει χρήση κονδυλίων επιδότησης που προβλεπόταν για ανάλογες επενδύσεις,έκανε το όνειρο του  πραγματικότητα 
με ίδια κεφάλαια. Σήμερα με ιδιαίτερη ευχαρίστηση χαίρομαι να διαπιστώνω την επσκεψημότητα από όλο τον κόσμο και την άριστη βαθμολογία που συγκεντρώνει κάθε φορά για την ποιότητα φιλοξενίας.

Ξενώνας Βίραγγας

Πόσο ανεκτίμητη ήταν και είναι η επιλογή του  Η κλειστή κοινωνία των κατοίκων  δεν του στάθηκε εμπόδιο .Χωρίς να γίνεται το χωριό τουριστικό, διατηρεί μέχρι σήμερα  την φυσιογνωμία του  ενώ απέκτησε εικόνα φιλόξενου τόπου, μέσω του "Βίραγγα". Είναι πολλές οι φορές που οι επισκέπτες περιφερόμενοι στο χωριό περνούν από το σπίτι μου, ενώ αρκετοί από αυτούς θέλησαν να το φωτογραφήσουν η να το επισκεφθούν εσωτερικά . Όταν εγώ καμαρώνω για το δικό μου πέτρινο, τι θα έλεγε ο Βασίλης για τον δικό του ξενώνα που βρίσκει καθημερινή αναγνώριση από κάθε ξένο επισκέπτη, από κάθε άκρη της γης.

ο Βασίλης σεφ
Ο Βασίλης είναι στην υποδοχή, αυτός θα μαγειρέψει η ακόμη και θα σερβίρει το φαγητό η το ποτό. Η προσωπική του επαφή με τους πελάτες, καθώς χειρίζεται την Αγγλική γλώσσα άριστα, είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Ενισχύει την επικοινωνία και αντιλαμβάνεται άμεσα τις ανάγκες τους, για να τις καλύψει στο λεπτό αλλά να ικανοποιήσει και τις επιθυμίες τους. 

Το χωριό προσφέρεται για πεζοπορίες στον Χολομόντα με οδηγό τον ίδιο τον Βασίλη, απέχει από την πλησιέστερη θάλασσα της Χαλκιδικής 15' με το αυτοκίνητο, ενώ η μικρή πισίνα του ξενώνα προσφέρει δροσιά και απόλαυση. Ο μικρός του μπαξές είναι αρκετός για να καλύπτει τα απαραίτητα στην διατροφή, από τους καρπούς των δένδρων του φτιάχνει μαρμελάδες και γλυκά, ενώ το κούμαρο η το τσίπουρο είναι δικής του παραγωγής. Φροντίζει να ενημερώνεται για κάθε τι, ενώ ο ίδιος είναι κινητή βιβλιοθήκη. Μη θεωρήσετε υπερβολή αν θα τον δείτε την ίδια μέρα να κατασκευάζει  η να επισκευάζει κάτι,  αργότερα να μαγειρεύει και  να σερβίρει. 
ο Βασίλης επί των έργω 

Ο ξενώνας είναι πέτρινος,δημιούργημα του, έχει διατηρήσει την Μακεδονική αρχιτεκτονική με τα χαρακτηριστικά  σαχνισί ,εσωτερικά έχει διακοσμηθεί με προσωπικό γούστο εξοπλισμένο  με ακριβά έπιπλα, φροντισμένο ιδιαίτερα. Η προσωπική εργασία και επίβλεψη του Βασίλη έχει αφήσει την σφραγίδα του στο αποτέλεσμα κι εμείς οι φίλοι του αλλά κυρίως οι επισκέπτες του απολαμβάνουν την ξεχωριστή του φιλοξενία. Την περίοδο της κρίσης και του capital control οι πελάτες του συνεχίζουν να κάνουν κρατήσεις και να τιμούν με την παρουσία τους, ένα 
απομονωμένο από τον τουρισμό χωριό της ορεινής Χαλκιδικής.

Τάσος Ορφανίδης


Αρχοντικό Βίραγγας
<http://viraggas.gr/el/>                         Γευστικές δημιουργίες του Βασίλη
έτοιμο για σερβίρισμα
  
Andy Kennedy(Irvine)is a very good musician but most of all, a very sweet and kind person
ο Αντώνης Κωνσταντινίδης με την Μαρία Χαριστού παραβρέθηκαν και έπαιξαν προς τιμήν του Andy Kennedy(Irvine)
οι φωτογραφίες είναι από το προφίλ του Βασίλη στο f/bΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου