Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015

το καφέ "αίθριο" στο Γεντί Κουλέ, μια ιστορία


Στην γειτονιά μου στο Γεντί κουλέ , ξεχωρίζουν πολλά που θα τραβήξουν την προσοχή του επισκέπτη . 

Τα κάστρα της περιοχής με την ξεχωριστή ιστορία τους. Οι πρώην φυλακές της ντροπής, που γίνανε σήμερα μουσείο.Το γραφικό του πάρκο με ακόμη πιο γραφικούς τους ιδιοκτήτες των σκύλων, ανάμεσα τους  κι εγώ. Οι ίδιοι οι κάτοικοι να μπερδεύονται με τους τουρίστες, σε μια εικόνα ιδιαίτερα νοσταλγική. Η ησυχία στα σοκάκια με τις μονοκατοικίες Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, μια νότα ευχάριστη . Ο θόρυβος των κεντρικών δρόμων με τις πολυόροφες οικοδομές, να αλλοτριώνουν το τοπίο. Οι πολλές ταβέρνες, οι περισσότερες με την δική τους ιστορία, τα ξεχωριστά καφέ & μπαράκια.

Όλα αυτά έρχονται να τα συμπληρώσουν οι εθελοντικές δράσεις της παρέας του Επταπυργίου, που δραστηριοποιείται στην προστασία των οικόσιτων& αδέσποτων ζώων και σε προσπάθειες  ανάδειξης-επίλυσης  των προβλημάτων  της περιοχής.

Οι μαζώξεις μας στο πάρκο με αφορμή την βόλτα των σκύλων μας, έχει απροσδόκητες και ευχάριστες συναντήσεις αλλά και νέες γνωριμίες.Το καθημερινό παιχνίδι των σκύλων μας , οι ατέρμονες συζητήσεις μεταξύ μας για τα κοινά, έχουν βοηθήσει να πλησιάσουμε περισσότερο μεταξύ μας.
  

Ανάμεσα μας, στην παρέα είναι η Δήμητρα,  εκπαιδευτικός, κομμάτι της δράσης, ψυχή της ομάδας. Κάθε φορά θα έρθει με μια πρόταση, κάθε φορά θα πρωτοστατήσει και θα παρασύρει τους υπόλοιπους της παρέας.Κυκλοφορεί με τα τρία σκυλάκια της, ενώ αρκετές φορές ήταν που μας φιλοξένησε στο καφέ «αίθριο»  στην πλατεία του Γεντί κουλέ. Μια μικρή όαση στην μεγάλη γειτονιά μας. Από τις 6 το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ, με ωραίες μουσικές επιλογές και καθημερινούς συχνούς θαμώνες που αρέσκονται στο περιβάλλον του καφέ.Οι περισσότεροι γνωρίζονται με τα μικρά τους ονόματα, τι ποτό πίνουν, θα κεράσουν και θα κεραστούν. Καμιά φορά θα μπούνε σε συζητήσεις σε πιο προσωπικά θέματα, γίνονται οικείοι. Η Δήμητρα δίνει το παρόν της, τα σκυλιά της το καθένα στη θέση του. Μη διστάσετε να το επισκεφθείτε με τα ζωάκια σας, έχει κοινωνικό πρόσωπο το μαγαζί, ανοιχτό και στα αγαπημένα οικόσιτα των φίλων. 

Η Δήμητρα επί τω έργω
Πολλές φορές αναρωτήθηκα πως καταφέρνει να συνδυάζει τις ακαδημαϊκές της υποχρεώσεις, με τα ποικίλα ενδιαφέροντα της. Κι όμως τα καταφέρνει .Πρώτη σε ιδέες ,πρώτη στις εθελοντικές πρωτοβουλίες, τελευταία θα φύγει.


Πρόσφατα διάβασα ότι ετοιμάζει μια θεατρική παράσταση, με θέμα της την ιστορία του καφέ «αίθριο». Καθημερινές πρόβες, καλές προσδοκίες , εξαιρετική διάθεση. Οι φίλοι της συμπράττουν και το αποτέλεσμα θα είναι συγκινητικό. Όλοι εμείς που γνωρίζουμε την Δήμητρα,  είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα πέσει βελόνα κάτω, στο τέλος του Αυγούστου που θ'ανέβει η παράσταση στην αυλή του καφέ. Δεν θα ‘βαζα στοίχημα για το πόσοι είμαστε,οι φίλοι του 'αίθριο'.


Η Δήμητρα,είμαι βέβαιος ότι ήδη σκέφτεται την επόμενη έκπληξη που μας επιφυλάσσει.


Καλή επιτυχία  Δήμητρα. 

Τάσος Ορφανίδης

Από τις πρόβες  η θεατρική ομάδα
(οι φωτογραφίες, από το προφίλ της Δήμητρας στο f/b)

1 σχόλιο: