Σάββατο, 15 Αυγούστου 2015

'Αλλη μια νύχτα στην ταβέρνα, γράφει ο Τάσος Ορφανίδης

Φωτογραφία Μιχάλης Ματζαβίνος

"Η ταβέρνα"

 Άργησε σήμερα η παραγγελία, το μαγαζί είχε κόσμο και η Άννα δεν προλάβαινε. Ο Ηρακλής έτρεχε πάνω κάτω σαν τρελός. Το αποφάσισα, σηκώθηκα με βεβαιότητα κατευθυνόμενος προς το ψυγείο που ‘χει έξω για τα ποτά. Πιάνω δυο μπύρες  και μια σόδα που μου ζήτησαν απ’ την παρέα. Αυτό ήταν, δροσίστηκα ας αργήσουν τα υπόλοιπα .
Την συζήτηση της παρέας την πρόλαβα σε στιγμή φόρτισης αλλά με χιούμορ. Δεν έχω να παινευτώ για το χιούμορ μου, στερούμε αυτού του ταλέντου, αλλά μια διαολεμένη συμπάθεια έφερνε το καλαμπούρι πρώτο στην διάθεση. Μια  από εδώ μια από εκεί, γυρόφερνε η κουβέντα σαν πειραχτήρι στο τραπέζι, παίζοντας με τις αντοχές.
Αυτή είναι η ταβέρνα σκέφτηκα , αυτό κάνει την διαφορά στον τόπο μας. Δεν πίνουμε για να μεθύσουμε, θέλουμε μόνο να φτιάξουμε κεφάλι , να πειραχτούμε μεταξύ μας με τα καλά και τα στραβά μας και ας πάει το παλιάμπελο απ’ εκεί που ‘ρθε. 

Φωτογραφία Χριστίνα Σαραφιανού
Η παρέα μπερδεμένη ηλικιακά κι όμως η μαγεία της ταβέρνας ξέρει να δένει τις ηλικίες. Συνδετικός κρίκος, το ποτό, η διάθεση, η οικογένεια,η παρέα, το τραγούδι, το στέκι , η ταβέρνα του χωριού, ο φιλόξενος ταβερνιάρης. 

Η επόμενη μέρα θα ‘ναι μια άλλη μέρα που ήδη αναλύθηκε μεσ’ το ποτήρι με την μπύρα.  Οι ξεχωριστές νύχτες, αφήνουν την ομορφιά τους, για την μέρα που θα ξημερώσει. Το ποτό με το τραγούδι,θα έχουν στραγγίσει τα δάκρυα που φωλιάζουν μες την ψυχή. Εξάλλου, τι άλλο μαρτυρά τον έρωτα,τις αμφιβολίες η τις ενοχές, από ένα δάκρυ πονεμένο. 

Αυτό το βράδυ αντέχει στα πειράγματα, όπως αντέχει και η ζωή μας στις κακουχίες. Δοκιμασμένη συνταγή για να μη ταξιδέψει το κύμα  μόνο του. 

Γιορτινή μέρα ξημερώνει,η μέρα της Παναγίας.Η μάνα μου έχει τ' όνομα της, το κληρονόμησε και η κόρη μου . Μεγάλη η Χάρη της.

Τάσος Ορφανίδης 1 σχόλιο:

  1. πολύ ωραίο κείμενο, με ανθρωπιά και ταπεινό μεγαλείο !!

    https://www.youtube.com/watch?v=RttYADVN8No

    ΑπάντησηΔιαγραφή