Τρίτη, 18 Αυγούστου 2015

"καημένη Ελλαδίτσα" , γράφει ο Τάσος Ορφανίδης

Φωτογραφία Χριστίνα Σαραφιανού
"καημένη Ελλαδίτσα" 

Η νύχτα προσφέρει την γαλήνη της, ανακουφίζει από τις σκοτούρες της μέρας. Κάθομαι σκεπτικός στην αυλή και παρατηρώ τα σκυλιά μου, να παίζουν αμέριμνα στο γρασίδι. Τα απασχολεί η διεκδίκηση της μπάλας , το μπολ του φαγητού, ο περαστικός έξω από την αυλή, ο περίεργος θόρυβος από τις φωνές των παιδιών η το αργό βάδισμα με το μπαστούνι του παππού, που περνά πάντα την ίδια ώρα επιστρέφοντας απ’ το καφενείο.

Είναι πολλές φορές που ενοχλούμαι όταν γαβγίζουνσκεπτόμενος ότι το ίδιο ενοχλείται και ο γείτονας. Τα φωνάζω αλλά σίγουρα κάνω λάθος γιατί αποτρέπω τον ρόλο τους που είναι η φύλαξη και λειτουργούν σαφώς με το ένστικτο. Θέλω την ηρεμία μου, αλλά παράλληλα χρειάζομαι και την φύλαξη τους.

Ένα περίεργο παιχνίδι παρατηρώ στην μικρή τους ομάδα, της διεκδίκησης της αρχηγίας. Η Νίνα ηλικίας 3 ετών άρχισε να επιβάλει σταδιακά την παρουσία της και ν’ αμφισβητεί δυναμικά την αρχηγία της Γκρέτας 9 ετών. Η Φλόκα  2,5 ετών λειτουργεί και με τα δύο χωρίς ακόμη ν’ αμφισβητεί την αρχηγία της Γκρέτα.

Βλέπω τον νόμο του ισχυρού να κυριαρχεί  παντού , όχι μόνο στον άνθρωπο αλλά  στα ζώα επίσης.Θα το λέγαμε αντίστροφα ο νόμος της ζούγκλας παρατηρείται στην ανθρώπινη κοινωνία. 

Αλίμονο, είναι δραματικό να διαπιστώνεις ότι για να ζήσεις θα πρέπει να επιβληθείς των άλλων της ομάδας και αν δεν το κάνεις θα σε κατασπαράξουν.Οικτρή διαπίστωση ,ισχύει ο ίδιος νόμος για τα ζώα και τους ανθρώπους.

Πόσο πονάει ; Η καημένη Ελλαδίτσα είναι αδύναμη και μικρή.  Προσδοκούσε να εφαρμόζονται ίδιοι κανόνες, για την ίδια όπως με τους άλλους. Δεν θα μπορούσε όμως, οι δυνατοί κάνουν παιχνίδι δυστυχώς και η δύναμη είναι για να εξυπηρετεί το χρήμα .
Η ιδεολογία βρίσκεται στο περιθώριο, οι αρχές της ισότητας  έχουν καταπατηθεί, η δημοκρατία έχει τρομοκρατηθεί. 
Καληνύχτα μας . 

Τάσος Ορφανίδης   


1 σχόλιο: