Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015

Καλή πλεύση Θέμη και Χριστίνα στο μαγικό ταξίδι σας
Φωτογραφία Τάσος Ορφανίδης< Το καράβι έχει αρχίσει το ταξίδι του, δεν κάνει εύκολα αναστροφή κινδυνεύει να μπατάρει, πρόσεχε παιδί μου να σαι καλός καπετάνιος , τα μάτια σου στο τιμόνι και στο πλήρωμα>

Με αυτά τα λόγια προβόδιζαν  οι γονείς τα παιδιά τους, όταν επρόκειτο να σαλπάρουν. Με τα ίδια λόγια τα καλοτυχίζουν,  όταν αποφασίσουν να κάνουν το δικό τους σπιτικό . Καπεταναίοι γίνονται,θα συναντήσουν θύελλες, καταιγίδες στις περαντζάδες τους. Το πλήρωμα δεν είναι έμπειρο σιγά -σιγά θα μάθει, γι’ αυτό ο καπετάνιος χρειάζεται σοφία και υπομονή.

Η αγωνία των γονιών όταν αποχαιρετούν το παιδί τους, εκδηλώνεται με κάθε τρόπο. Γι αυτό η παράδοση και οι σοφοί μας πρόγονοι όταν δεν μαστίζονταν από την κατηφόρα της πληροφόρησης, προέβλεψαν τα ήθη και τα έθιμα.

Στον γάμο που βρέθηκα χθες, σπάνια συνήθεια για μένα, σπάνε την κουλούρα στο κεφάλι του γαμπρού και το κομμάτι μοιράζεται στους παρευρισκόμενους. Τα έθιμα είναι αυτά που έχουν κρατήσει μέχρι σήμερα τις οικογένειες δεμένες με τον τόπο τους και τους συγγενείς τους. Η παγκοσμιοποίηση των πραγμάτων έχει οδηγήσει σε αλλοτρίωση.

Η συγκίνηση κυρίαρχη που αντιμετωπίζεται με πειράγματα και τον εξαντλητικό χορό. Μακάρι να κρατούσαμε τις παραδόσεις και στα γλέντια με τα παραδοσιακά έθιμα και τραγούδια .Αναβιώνει σταδιακά μέσα από την κρίση και την παλιννόστηση στα χωριά.


Καλή πλεύση Θέμη & Χριστίνα στο μαγικό  ταξίδι σας ,οι καλοί καπεταναίοι στέκουν άφοβα και καρτερούν τις φουρτούνες για να  δαμάσουν  τα κύματα.

Τάσος Ορφανίδης

Φωτογραφία Τάσος Ορφανίδης

\Για την φωτογραφία της νύφης επιφυλασσόμαστε , η σπάνια ελληνική ομορφιά δεν εκτίθεται εύκολα χρειάζεται προσπάθεια\

βλέπε σχετικό θέμα:Ελληνική σπάνια ομορφιά
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου