Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015

Οικογενειακή υπόθεση, γράφει ο Τάσος Ορφανίδης

ο παππούς Αναστάσης με την γιαγιά Εριφύλη, μπροστά στο μαγαζάκι τους στην πλατεία των Αγιων Αναργύρων,  από το οικογενειακό αρχείο

Ο παππούς με την γιαγιά, χτυπούσανε τρελά ωράρια για το μαγαζάκι τους. Ήταν η επιχείρηση τους, που υποστήριξε την οικογένεια. Από τ’ άγρια χαράματα, κινούσε για την λαχαναγορά να διαλέξει την πραμάτεια του, να προλάβει το πρωινό ξύπνημα και το σχολείο των παιδιών που θα περνούσαν απ’εκεί. Μόνος του να τα παλέψει μέχρι της 10 το πρωί, που η γιαγιά θα κατέβαινε στο μαγαζί με την σειρά της, για να ξαποστάσει στα κλεφτά ο παππούς .Αλλιώς τραβούσανε μέχρι αργά όταν ήθελε εκείνη να μαγειρέψει, να παλέψει τα δικά της.

 Αυτό βέβαια που την ξεχώριζε ήταν η ετοιμασία της. Δεν υπήρχε περίπτωση να κατέβει στην πλατεία των Αγίων Αναργύρων, εκεί ήταν το μαγαζάκι τους, χωρίς να έχει περιποιηθεί επί ώρες τον εαυτόν της.Η Εριφύλη με τ΄όνομα, απ’ την Πόλη. Αργότερα το ‘μαθα,ότι οι γυναίκες από την Κωνσταντινούπολη φρόντιζαν πολύ τον εαυτόν τους. Η τουαλέτα της ακριβή, πανάκριβη θάλεγα με γούστο όμως, της το αναγνωρίζω. Την καμάρωνα αλλά με θύμωνε πολύ. ( βλέπε ,Ακριβό στολίδι, γράφει ο Τάσος Ορφανίδης )

Ο παππούς κουρασμένος πάντα, σπάνια μοίραζε το χαμόγελο του και το χάδι του ακριβό. Τότε δεν τον δικαιολογούσα, τώρα τον καταλαβαίνω. Όταν μ’ έπιανε το πείσμα μου, απ’ τ’ απέναντι πεζοδρόμιο περνούσα για το σχολείο. Του είχα όμως κρυφή αδυναμία, μου χάρισε και τ’ όνομα πώς να τ’ αρνηθώ .<Αναστάσης> με τ’ όνομα .Θύμωνα πάντα με την μάνα μου που με φώναζε στην αρχή Σούλη μετά Τασούλη, μας φάγανε τα χαιδευτικά και τα υποκορεστικά. Μετά έκανα την επανάσταση μου και ονομάστηκα Τάσος με μικρή ικανοποίηση, γιατί μου άρεζε ολόκληρο το όνομα στο μεγαλείο του, Αναστάσιος. Όταν αυτοσαρκαζόμουν συστηνόμουνα  Αναστάσιος αλλά δεν με κολλούσε αλλιώς το συνήθισα, κρίμα.


Τα μεσημέρια κρατούσε βάρδια ο θείος Στέλιος, η ακόμη αργά το βράδυ όταν πλέον έγινε άντρας. Σχεδόν 20 χρόνια μικρότερος απ’ τον πατέρα μου, κοντά στην ηλικία του μεγαλύτερου αδελφού μου, γινότανε ένα με εμάς .Τον αγαπούσαμε κι αυτός μας το ανταπέδιδε με δώρα απ’ την επιχείρηση. Παγωτό , γλειφιτζούρια, καραμέλες. Μου άρεζαν τα μαντζούνια και του φλόκα, γι αυτό ονόμασα το σκυλάκι μου Φλόκα. Ταξιδευτής ο θείος, μερακλής και ωραίος άντρας, δεν άντεξε στον χρόνο και πήρε το μεγάλο ταξίδι πρόωρα. Πόνεσε όλη η οικογένεια, ίσως βιάστηκε η γιαγιά Εριφύλη που του ‘χε αδυναμία να τον καλέσει κοντά της. Δεν πρόλαβε ότι του άξιζε.

Από τον παππού τον Αναστάση έχω ενθύμιο ένα ρολόι τσέπης με τ’ όνομα του και την εικόνα της κορμοστασιάς του. Απ’ την γιαγιά την θύμιση για τα υπέροχα κανταΐφια της και την ομορφάδα της, που κοσμούσε όλη την πλατεία των Αγίων Αναργύρων στα κάστρα της Σαλονίκης.

Μια οικογενειακή υπόθεση που δεν σηκώνει αντιρρήσεις!  


Τάσος Ορφανίδης 

καμάρα και πλατεία Αγίων Αναργύρων ,το μαγαζάκι του παππού Αναστάση εικονίζεται μπροστά στην εκκλησία, από την ομάδα f/b "παλαιές φωτογραφίες Θεσσαλονίκης”

βλέπε σχετικά 

7 σχόλια:

 1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κάθε τζάκι, τα δικά του ξύλα καίει.. υπέροχη περιγραφή "οικογενειακής υπόθεσης" !!

  (το προηγούμενο το διέγραψα λόγω λάθους.. πρέπει να μας αφήνει να διορθώνουμε)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ευχαριστώ Πελαγία ,η οικογενειακή εστία σε κάθε χρονική περίοδο , ήταν και είναι μεγάλη υπόθεση. Το έζησαν οι παππούδες μας στην δική τους προσφυγιά, το βλέπουμε σήμερα με τους πρόσφυγες της Συρίας.

   Διαγραφή
 3. Τι υπέροχη περιγραφή Τάσο μου. Οι αναμνήσεις από στιγμές οικογενειακές έχουν την πρωτοκαθεδρία στις ψυχές μας!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. και η θύμιση τους απαλύνει την θλίψη της απώλειας, ευχαριστώ Παρασκευή!

   Διαγραφή
 4. Οτι πιο πολύτιμο,ότι πιο ανθρώπινο,είναι οι μνήμες.Γλαφυρή περιγραφή των οικογενειακών υποθέσεων,που χαράζονται ανεξίτηλα στη μνημη,και πάντα,μα πάντα,όποτε ξεσκονίζονται,αφήνουν μια γλυκιά νοσταλγια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. αυτό το ξεσκόνισμα είναι ακριβό αλλά αξίζει τον κόπο,ευχαριστώ Ελένη

   Διαγραφή