Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015

"Διάβασέ μου", γράφει ο Τάσος ΟρφανίδηςΈχουμε συνηθίσει στην εικόνα της γιαγιάς να διαβάζει στα εγγόνια της παραμύθια.Αυτή να κάθεται στο σκαμνάκι της με το βιβλίο στο χέρι και αυτά να είναι μαζεμένα γύρω της κρατώντας την αναπνοή τους.

Αναρωτηθήκαμε ποτέ αν θα γινόταν το αντίθετο; Τα συναισθήματα δεν μπορούν ν'αλλάζουν, παραμένουν ίδια. Έχουν απλά άλλη αιτία η αφορμή.

 Αυτή την ευαίσθητη αφορμή, έπιασαν οι εθελοντές της ομάδας "διάβασε μου". Έκαναν πράξη την εικόνα, ο παππούς η γιαγιά να ακούει από τον εθελοντή αναγνώστη το διήγημα, την νουβέλα, το μυθιστόρημα, ίσως και κάποιο ποίημα γιατί όχι. 

Μια αγαπημένη φίλη, μου έκανε πρόσκληση για να δώ την σελίδα της ομάδας. Είδα να ακουμπά την διάθεση της,να μεταφέρει με την ανάγνωση γνώση, γαλήνη, ηρεμία, συντροφιά και επικοινωνία,  σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες  των ιδρυμάτων της πόλης. Ενιωσα το φως να βρίσκει μια μικρή τρύπα στον ξύλινο φεγγίτη και κάποιες αναπνοές να πιάνουν ένα σοκάκι.

Δεν ένιωσα το ίδιο, όταν πρόσφατα διάβασα στο διαδίκτυο ότι, το βιβλιοπωλείο Ραγιάς στην Θεσσαλονίκη κλείνει τις πόρτες  και τα παράθυρα μαζί με τα βιβλία του, ένιωσα ξαφνικά να μη μπαίνει φως απ’ την χαραμάδα .

Δεν είναι εύκολο όταν χάνει ο  κόσμος  τον πολιτισμό του, όπως εξίσου  δύσκολο να του μεταφέρεις πολιτισμό. Στιγματίζει την πόλη ακόμη μια απώλεια. Πονάει η πληροφορία και η διαπίστωση αυτή, να κατεβάζει τα κεμπέκια του ένα ιστορικό βιβλιοπωλείο. Είναι σαν να κόβεται το νήμα ζωής των αναγνωστών. Ο κάθε αναγνώστης το δικό του στέκι ψάχνει και με αυτό συζεί.

Με αυτές τις σκέψεις αναλογίζομαι επίσης, πόσο  δύσκολο είναι να κρατήσεις ζωντανούς αυτούς που είναι κοντά στο να κοπεί το νήμα της ζωής τους η να βιώνουν καθημερινά την προσωπική τους απώλεια.

Λέτε να είναι μόνο αυτό;Απώλειες καθημερινές είναι τ'αγαπημένα πρόσωπα, οι ανήμποροι σε ιδρύματα, όσοι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Τα γερόντια στα ΚΑΠΗ η στα ιδρύματα έχουν ανάγκη την θαλπωρή και συντροφιά. Κάποιος να τους δίνει προσοχή κι αν κάνει το λάθος να το ξεχάσει, την έβαψε . Το κρατάνε αμανάτι.

Έχουμε δει να συσπειρώνονται σε ομάδες, να φτιάχνουν χορωδίες, να μαθαίνουν τέχνες η ακόμη και να στήνουν θεατρικές ομάδες. Η πρωτοβουλία αυτή της ομάδας εθελοντών «διάβασε μου» ,όπως και άλλων,έχουν προσθέσει στις δράσεις κάτι ακόμη, μικρό αλλά σημαντικό .

Ας μη το υποτιμούμε, αδυνάτισε το φως ήρθε η κούραση. Δεν  αφήνει στους παππούδες να συνεχίσουν ότι έμαθαν να κάνουν χρόνια αλλά κάποιοι έχουν την αφορμή για να πιάσουν το βιβλίο στα χέρια τους και να ονειρευτούν. Τα όνειρα δεν ξεχωρίζουν ηλικίες, ταξιδεύουν παντού.

Έχω δει πολλές φορές να  χαρίζουν το χαμόγελο τους με μια απλή χειρονομία. Έχω σκουπίσει και το δάκρυ τους όταν κυλούσε στο μάγουλο τους. Αν το χέρι μπορέσει να πιάσει το δικό τους και να το ζεστάνει, τότε η γλυκιά φωνή του αναγνώστη μπορεί να τον πάρει απ’ το χέρι και να τον ταξιδέψει σε κάθε σελίδα του βιβλίου.

η ομάδα εθελοντών του "διάβασε μου"

<Η Ντίνα εθελόντρια αναγνώστρια έγραψε για την ομάδα της στο ψυχιατρείο:

"Σήμερα διάβασα το "Λατέρνα στο ασανσέρ" του Γ. Σκαμπαρδώνη. Το διάλεξα με κάποια επιφύλαξη γιατί δεν ήξερα πως θα ανταποκριθούν τα συγκεκριμένα άτομα στο θέμα.
Η συνάντηση ήταν συγκινησιακά φορτισμένη με πληθώρα αναμνήσεων, τραγούδια, κλάματα, ότι περίπου έγινε και στο διήγημα με τους ενοίκους της πολυκατοικίας.
Η Φ. (δεν μπορώ να μην αναφέρομαι στην Φ.) μου είπε πως δεν έπρεπε να ξοδέψω βενζίνη και να πάω. Προσφέρθηκε να μου δώσει τα 120ευρώ της σύνταξής της που εκείνη δεν έχει τι να τα κάνει. Ότι και να σας γράψω γι' αυτό που έζησα κι ένιωσα σήμερα είναι λίγο. Είμαι πάρα πολύ συγκινημένη. Η ευαισθησία και η ανθρωπιά βρίσκονται παντού, δεν χρειάζεται να κάνεις πολλά για να την ανακαλύψεις">


Τάσος Ορφανίδης 
την ομάδα μπορείτε να την βρείτε εδώ Διάβασέ μου

άλλο σχετικό δημοσίευμα  Ανάγνωση Και Τρίτη Ηλικία

2 σχόλια:

  1. Όλα κι αν τα χάσουμε την ανθρωπιά να την φυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Χωρίς ανθρωπιά ο άνθρωπος είναι η προσωποποίηση του τίποτα, το απόλυτο μηδέν!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έτσι είναι, η διαφύλαξη της ανθρωπιάς είναι πανανθρώπινη προσπάθεια

      Διαγραφή