Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015

παλιές φωτογραφίες με συναισθηματική αξία, γράφει ο Τάσος ΟρφανίδηςΌταν επισκέπτομαι τις παλιές φωτογραφίες, το ταξίδι μου με πάει μακριά. Το κρατάω όμως πίσω, για να ζήσω τις στιγμές αυτές που προσπέρασα κάποτε και θέλω να τις ξαναδώ.

Στην εποχή μας η διασκέδαση είναι συνυφασμένη με μεγάλα ταξίδια, ακριβά αυτοκίνητα, πισίνες, τουριστικές εξορμήσεις, με  τάμπλετ ,κινητά και  διαδίκτυο.Οι συναντήσεις έχουν περισσότερο προσωπικό χαρακτήρα.Η ατμόσφαιρα των αναχωρήσεων για ξένους τόπους αγαπημένων προσώπων,  συχνό φαινόμενο τελευταία, δεν έχει ίδια χαρακτηριστικά με το παρελθόν. Η συνήθεια στην εικόνα μέσω της τηλεόρασης και του διαδικτύου έχει αποφορτίσει το κλίμα, έγινε καθημερινό.  

Οι γονείς μας, την διασκέδαση την είχαν στο αίμα τους. Παρά τις δυσκολίες και τις στερήσεις, οι παρέες ήταν εύκολη υπόθεση. Μια αφορμή χρειαζόντουσαν για να βρεθούν κάπου, στην γειτονιά, στο βουνό, στην θάλασσα. Απαραίτητο βέβαια κάποιο μπουζούκι με κιθάρα, μια φυσαρμόνικα η ακορντεόν.Όταν επρόκειτο να φύγει κάποιος από την παρέα γινότουσαν γλέντια για καιρό. Η ατμοσφαιρα ήταν φορτισμένη. Τότε η ξενητιά τράβηξε πολλούς και η αγκαλιά της μέχρι σήμερα παραμένει σφιχτή. 

Οι μαζώξεις  στα νιάτα τους,  ακόμη και σήμερα γινότανε  εύκολα. Δεν συγκρίνονται με τα χρόνια τα δικά μας.  Για να επισκεφθούμε ένα κολλητό μας, χρειάζεται να κλείσουμε ραντεβού. Τα προβλήματα κυριαρχούν η διάθεση δεν φθάνει.

Τα παιδιά μας έχουν άλλους ρυθμούς, μας είναι δύσκολο να τους παρακολουθήσουμε η να τους καταλάβουμε.Το βλέπουμε καθημερινά, η διασκέδαση έχει άλλη ταυτότητα σήμερα, οι σχέσεις  αναπτύσονται ηλεκτρονικά.

Είναι λάθος να προσπαθήσουμε να δούμε τις εποχές με το ίδιο βλέμμα. Κάθε χρόνος, άλλος χρόνος, διαφορετικά ερεθίσματα και συγκινήσεις.

Μακρινό είναι το ταξίδι με τις παλιές φωτογραφίες και δύσκολο, αλλά οι στιγμές του θησαυρός.


Τάσος Ορφανίδηςη επιλογή του τραγουδιού από την φίλη μου Πελαγία Κουκίδου2 σχόλια:

  1. πω πω μνήμες .. μπράβο Τάσο, άλλα χρόνια .. κρατώ το δικό σου..

    " Μακρινό είναι το ταξίδι με τις παλιές φωτογραφίες και δύσκολο, αλλά οι στιγμές του θησαυρός."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θησαυροί ανεκτίμητοι οι παλιές φωτογραφίες και οι αναμνήσεις που γεννούν!!1

    ΑπάντησηΔιαγραφή