Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2015

"σαν ανάμνηση του κάποτε" γράφει ο Τάσος Ορφανίδης

Τα σχέδια για διακοπές έχουν περιορισθεί, σε εξορμήσεις ημέρας σε κοντινές περιοχές η ολιγοήμερες όσο επιτρέπει το βαλάντιο μας. Και επειδή έχει στραγγίξει αρκετά, μπορούμε ν’ απολαμβάνουμε προς το παρόν αλλά σε μειωμένο χρόνο, τις ομορφιές που έχουμε την τύχη να ζούμε στην κατατρεγμένη χώρα μας.

Πολλοί την ζήλεψαν λίγοι την φθόνησαν. Είναι ξελογιάστρα, κάθε τόπος της έχει ανοιχτή αγκαλιά, για να χωρέσουν οι πάντες. Πόσοι όμως την αγάπησαν σεβάστηκαν τα κάλλη της, πλανεύτηκαν απ’ την ομορφιά της; Πολλοί, μα πάρα πολλοί που διάβηκαν τα μονοπάτια της και χάρηκαν τις ακρογιαλιές της. Αρκετοί που γνώρισαν τον έρωτα και γεύτηκαν τις ομορφιές της. Λίγοι αυτοί που πόνεσαν όταν αντίκρισαν τα λάθη της καρδιά της.

Δεν υπάρχει σημείο της που να μη έχει κάτι ξεχωριστό. Ο τέλειος συνδυασμός των χρωμάτων αναδεικνύει ακόμη και περιοχές που μέχρι σήμερα προσπερνούσαμε για να πάμε πιο κάτω. Όμως ο μικροαστισμός αλλά και ο νεοπλουτισμός έφεραν εξελίξεις που ήρθαν σε σύγκρουση με τις συνήθειες αυτού του τόπου. Καταπατητές των πάντων είχαν εξελιχθεί σε οδοστρωτήρες του γνήσιου ελληνικού χρώματος και της ελληνικής παράδοσης . Όλα ενταγμένα στον τουρισμό γίνανε προϊόν super market για προώθηση. Ήταν τα χαρακτηριστικά που απέκτησε τα τελευταία χρόνια ο κάτοικος αυτής της χώρας, ξεπούλησε την ψυχή του μαζί με τα ιδανικά και τις ομορφιές του.

Το χάδι με την δανεική χτένα στα μαλλιά ήταν συνεχές, μέχρι να πέσουν κι αυτά ενώ  η χτένα συνέχιζε να σκάβει, μέχρι που συνάντησε μια χούφτα από παιδιά να κοιτάνε με μάτια ορθάνοιχτα γεμάτα απορία, που δεν μπορούσαν να κατανοήσουν την αδικία.

Σήμερα γίναμε παρατηρητές των έργων μας, περήφανοι για τον τόπο μας,
ευνουχισμένοι όμως από την κατάντια μας.
Ίσως τα υψηλά βαλάντια να συνεχίζουν να έχουν μερίδιο της απόλαυσης.
Οι υπόλοιποι θα περιοριζόμαστε στις όμορφες εικόνες η σε σκηνικά που έχουμε κρατήσει ευλαβικά μέσα μας σαν ανάμνηση του κάποτε.

Τάσος Ορφανίδης

φωτογραφία Δημήτρης Σπυράκος

φωτογραφία Δημητρης Σπυράκος

1 σχόλιο: