Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2015

Μια καλή αφορμή, γράφει ο Τάσος Ορφανίδης
«Μου χαμογέλασε η  μέρα γι’ αυτό θα την χαρώ»

Η συνάντηση με παλιούς συναδέλφους- φίλους εμπεριέχει συγκίνηση. Το σκεφτόμουνα απ’ το πρωί, αν θα μπορούσα να πάω στο λιμάνι, τόπος συνάντησης.

Δρώμενα εκεί πολλά, παρουσίαση κρητικών προϊόντων, έκθεση φωτογραφίας. Ετοιμάζεται το φεστιβάλ κινηματογράφου την ερχόμενη εβδομάδα να γεμίσει τις αίθουσες. Φανατικός επισκέπτης των δράσεων που γίνονται στο λιμάνι, δεν θα μπορούσα να λείψω όσο κι αν το συγκινησιακό κλίμα της συνάντησης με φόρτιζε.

Πάντα υπάρχει κάποια αφορμή για τέτοιες συναντήσεις .Τις περισσότερες φορές είμαστε μια πόρτα και βαριόμαστε να πούμε καλημέρα . Τέτοιες ευκαιρίες με αφορμή την έλευση αγαπημένου φίλου από Αθήνα, δεν αφήνουν περιθώρια αναστολών και επιλογών.

Το μπαράκι στο λιμάνι είναι φιλόξενος χώρος με θέα όλη την πόλη.
Η συνάντηση όπως περίμενα συγκινησιακή. Ευτυχώς δεν μπήκαμε στο αγαπημένο θέμα ανάλογων συναντήσεων, με αναφορές σε αναμνήσεις από τον χώρο που εργαζόμασταν. Είχαμε να μιλήσουμε για άλλα ενδιαφέροντα όπως συνηθίζεται. Μαθαίνεις πρώτα για την υγεία . Αυτό το θέμα κρατάει την περισσότερη ώρα της συνάντησης. Δεν γίνεται όταν πας σε ΚΑΠΗ μαθαίνεις τα φάρμακα που παίρνει ο καθένας.

Κάπως έτσι προχώρησε και η μέρα αφήνοντας λίγα περιθώρια για τα υπόλοιπα θέματα. Η πολιτική έχει κουράσει, τα παιδιά βρίσκονται μακριά, οι γονείς σε φροντίδα, τα ταξίδια λιγοστεύουν ακολουθώντας την πορεία της σύνταξης. Βρισκόμαστε σε μια ρουτίνα που δεν αντιλαμβανόμαστε. Οι αφορμές γίνονται ευκαιρίες, για να αποτινάξουμε την μιζέρια της καθημερινότητας από πάνω μας.

Ο φίλος Δημήτρης που μας επισκέφθηκε, αγαπημένος όλων. Οι υποσχέσεις να επαναληφθεί ανάλογη συνάντηση πολλές. Οι δυνατότητες για τον καθένα μας ξεχωριστά, παραμένουν  άγνωστες.

Έρχεται το βράδυ με τον μονόλογο της Κοκκίνου στην αναμέτρηση της με τον  Θουκυδίδη, θέατρο της καλαμαριάς . Αύριο τα νεότερα απ’ την παράσταση.


Τάσος Ορφανίδης

φωτογραφίες Λάμπρος Χριστοφίδης

1 σχόλιο: