Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015

Όλα μια πλατεία που την λένε Αγίων Αναργύρων στο Επταπύργιο, γράφει ο Τάσος Ορφανίδης

όρθιος ο Ναπολέων
 από αριστερά Μανώλης &Στέλιος Ορφανίδης,Ιακώβος Καλαμπάκας,Πέτρος Νικολαίδης ,άγνωστος
Τις περισσότερες φορές όταν από διάθεση είμαι χάλια, παίρνω στα χέρια μου το άλμπουμ με τις παλιές φωτογραφίες και αφήνω τα συναισθήματα να γεμίζουν με  ζεστές αναμνήσεις.

Αυτή την φορά έπεσαν στα χέρια μου φωτογραφίες από την γειτονιά μου, την πλατεία των Αγίων Αναργύρων στο Επταπύργιο . Εκεί είχε ο πατέρας μου το κουρείο του, δίπλα το κρεοπωλείο του Καλαμπάκα και το μαγαζί με τα ηλεκτρικά  του Καραμήτσου, παραδίπλα ο υδραυλικός Πέτρος και το προποτζίδικου του Ναπολέων. Από την άλλη μεριά  η ταβέρνα του Γκαρίπη και το ζαχαροπλαστείο της Ανάστως. Πιο πέρα λίγο έξω από την πλατεία η ταβέρνα του Σαίτη και παρακάτω ο κινηματογράφος που έγινε όπως όλα σούπερ μάρκετ . Από την απέναντι μεριά το γαλακτοζαχαροπλαστείο Τζεβελέκη με το  καθαριστήριο του  Ευαγγέλου, ενώ παραδίπλα το τσαγκαράδικο του Μελίδη και το πουκαμισάδικο του Ούτσογλου που αργότερα την θέση τους πήρε  το καφενείο του Βουλγαρίδη. Παρακάτω υπήρχε το μανάβικο του Κλειδαρά που αργότερα έγινε παπουτσάδικο του Μαρκόνη και το τσαγκαράδικο του κυρ Άγγελου, ενώ κολητά  το ψιλικατζίδικο της κυρα Πολυξένης, δίπλα το καφενείο του Σίμου και το κουρείο του Χάρη.Απέναντι το πολυπαντοπωλείο του παππού μου του Αναστάση δίπλα στην εκκλησία και κολλητά το σχολείο. 

από αριστερά Ταβέρνα Γκαρίπη, κουρείου Ορφανίδη(μπροστά στέκονται Κων/νος & Στέλιος Ορφανίδη),κρεοπωλείο Καλαμπάκα (μπροστά στέκεται η γιαγιά Εριφύλη), πολιτικό γραφείο της ΕΡΕ μεταγενέστερα ηλεκτρικά Καραμήτσος
Ίσως μπερδεύω τις περιόδους για τον καθένα, γιατί κατά καιρούς άλλαζαν οι χρήσεις των καταστημάτων και όσο πλησιάζουμε στο σήμερα ακόμη χειρότερα. Έχουν ήδη αρχίσει κάποια μαγαζιά έξω από την πλατεία να παραμένουν κενά. Μια πλατεία με τρία πλατάνια και φοβερό ίσκιο. Από εκεί περνούσε το λεωφορείο για την πόλη, όπου έκανε στάση .Δίπλα στη στάση το περίπτερο του κυρ Στέλιου.

από αριστερά Κωνσταντίνος Ορφανίδης ,Γιώργος Καραμήτσος,Μίμης Ευαγγελου, Τετζεράς


Οι συνθήκες αλλάζουν το καφενείο του Βουλγαρίδη έγινε ΚΑΠΗ το κρεοπωλείο κουρείο, ενώ το κουρείο του πατέρα μου ραφείο, το μαγαζί των ηλεκτρικών άλλαξε σε μπουγάτσα, η ταβέρνα του Γκαρίπη σε ψητοπωλείο και ζαχαροπλαστείο που στήσανε ο Κοσμάς και ο Χρήστος παδιά της Ανάστως,το καθαριστήριο σε φωτογραφείο που αργότερα έγινε ειδικής διατροφής και σε πρατήριο άρτου, το ψιλικατζίδικο άλλαξε χέρια, το καφενείο του Σίμου έγινε καφέ και το κουρείο έκλεισε .Το μαγαζί του παππού κατέβασε στόρια μετά θάνατον, η εκκλησία απλώθηκε και το σχολείο έμεινε όπως το θυμάμαι αρχικά, με άλλα χρώματα σήμερα μοντέρνας βαφής για άλλους καλαίσθητο και για άλλους κιτς.

Ιάκωβος Καλαμπάκας, Κωνσταντίνος Κοτσαμπάσης, Γιώργος Καραμήτσος

Όλα αυτά ξεκίνησαν από κάποιες φωτογραφίες με εικονιζόμενους τους μαγαζάτορες της εποχής, σε κλίμα αγάπης φιλίας και αλληλεγγύης. Οι μικροδιαφορές υπήρχαν, μη ξεχνάμε ότι τα πολιτικά φρονήματα του καθενός καθόριζαν τις σχέσεις. Αυτοί ήξεραν μεταξύ τους, γνώριζαν ακόμη και ποιους πλεύριζε ο μυστικός  στην γειτονιά  για πληροφορίες την εποχή της χούντας η τα οικογενειακά τους  και  τα οικονομικά τους. Η καθημερινότητα τους ντυνότανε με τα μυστικά των άλλων .Όλα όμως μπαίνανε σε σειρά όταν ήταν η ώρα του καφέ. Αργότερα έβγαινε στα γρήγορα τσίπουρο  , με μεζέ ελιά και ντομάτα ίσως και καμιά αντσούγια για να δένει καλύτερα.

Οι περισσότεροι απο αυτούς έχουν πεθάνει. Τα μαγαζιά τους έμειναν σε φωτογραφίες, να θυμίζουν ότι κάποτε έφτιαχναν την αγορά της πλατείας. 

Ο πατέρας μου πλησιάζει τα 90. Όταν του δείχνω τις φωτογραφίες 
ένα δάκρυ κυλά στο πρόσωπο. Ϊσως νιώθει ανήμπορος να θυμηθεί η θυμάται με συγκίνηση αντικρύζοντας τα νιάτα τους που έφυγαν, άλλων σκόρπια στον άνεμο και άλλων σε σταθερή πορεία.

 Όμορφα χρόνια, δύσκολα αλλά είχαν αυτή την απλότητα στην καθημερινότητα τους, που σήμερα φαντάζει μακρινό όνειρο. 

Τάσος Ορφανίδης 

Υ.Γ συμπαθάτε με  αν ξέχασα κάποιον, είναι αυτή η ριμάδα η μνήμη βασική αιτία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου