Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2015

Σχέδια από τη Θεσσαλονίκη , Γιάννης Παπαράλλης


στην γωνία φαίνεται το μαγαζάκι του παππού μου Αναστάση και πίσω στο βάθος η μονοκατοικία του

  

Ο θεσμός του open house, έδωσε την ευκαιρία σε κάθε πολίτη να επισκεφθεί και να γνωρίσει από κοντά, αρχιτεκτονικά διαμάντια της Θεσσαλονίκης. Για μένα ήταν η αφορμή ν’ αναζητήσω  σχέδια από κάποια κτίρια παλιά. Ο φίλος Στέφανος Νούτσιας μου έστειλε τα σχέδια του Γιάννη Παπαράλη σε πλούσια έκδοση του ΙΑΝΟΥ.

Αντιμέτωπος με τον χρόνο βρέθηκα στα βήματα του να τριγυρνά τα σοκάκια της πόλης για  να σχεδιάζει κτίρια που κατασκευάσθηκαν μέχρι το ’30. Η συλλογή αυτή βοηθά να μη χαθούν στη λησμονιά του χρόνου τα κατασκευαστικά αυτά στολίδια της πόλης.

(Με συγκίνησε ιδιαίτερα το σκίτσο που απεικονίζει την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, όπου στην γωνία βρίσκεται  το μαγαζάκι του παππού μου Αναστάση)

Τάσος Ορφανιδης


φωτογραφίες: από το προσωπικό αρχείο, την ομάδα παλιές φωτογραφίες και του Στεφανου Νούτσια
Ο Γιάννης Παπαράλλης είναι ένας από τους σημαντικότερους φωτορεαλιστές (τους ελάχιστους άλλωστε) Θεσσαλονικείς ζωγράφους, που αγάπησαν τόσο πολύ την πόλη, την τίμησαν και την αποθανάτισαν κατ’ επανάληψη μ’ έναν τρόπο μοναδικό. Ο Παπαράλλης μεταφέρει αυτούσια την εικόνα για να μιλήσει μόνη της, να δώσει το δικό της στίγμα και να κριθεί. Οι πίνακες του μοιάζουν με κοσμήματα λαϊκής τέχνης, δουλεμένα με μεράκι, με αφοσίωση και με υπομονή.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έζησε τα μαθητικά του χρόνια στην Αλεξανδρούπολη. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης κλασική φιλολογία. Δίδαξε 3 χρόνια σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης και 36 χρόνια στο Κολέγιο ΑΝΑΤΟΛΙΑ. Είναι συνταξιούχος και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη.
Ομαδικές εκθέσεις: Έκθεση ζωγραφικής φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 1954
Έκθεση εικαστικών τεχνών δήμου Θεσσαλονίκης 1956
Έκθεση εικαστικών τεχνών δήμου Θεσσαλονίκης 1957
Θεσσαλονικείς Ζωγράφοι, Μικρή Πινακοθήκη, Διαγώνιος 1990
Αστικό τοπίο, γκαλερί Ώχρα 1992
Ατομικές εκθέσεις: Μικρή Πινακοθήκη Διαγώνιος 1990
Μικρή Πινακοθήκη Διαγώνιος 1993
Αμερικάνικο κολλέγιο Ανατόλια, ακουαρέλλες 1994
Δήμος Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Τέχνης, 1997

Από τις εκδόσεις IAΝOS και με τη συμπαράσταση του Συλλόγου Αποφοίτων Κολλεγίου «ΑΝΑΤΟΛΙΑ» κυκλοφορεί το λεύκωμα  <«Σχέδια από τη Θεσσαλονίκη» Γιάννης Παπαραλλής>. Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώνονται 160 από τα 450 έργα του ζωγράφου, στα οποία απεικονίζεται ένα μεγάλο τμήμα της Θεσσαλονίκης, αλλά μ' έναν αυστηρά επιλεκτικό τρόπο. Η καταγραφή επικεντρώνεται στην ¶νω Πόλη, σε λαϊκές περιοχές, στις αγορές του κέντρου, σε ιστορικά μνημεία, σε κτήρια νεοκλασικά ή Αρτ Νουβώ, που χαθήκαν ή συνεχίζουν να υπάρχουν, στα κάστρα, σε προσφυγικά σπίτια κυρίως της ¶νω Πόλης. Χρονικά σταματά σε κτίσματα που έγιναν περίπου ως τις αρχές της δεκαετίας του '30.
πηγή:ellinikospiti.gr/
         ianos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου