Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2015

Εμνιέτ Χαν η μέγαρο Νάτσινα ένα αρχιτεκτονικό διαμάντι στην πόλη της Θεσσαλονίκης


Ένα πραγματικά αρχιτεκτονικό διαμάντι σώζεται μέχρι σήμερα, στην οδό Εδέσσης, στα Άνω Λαδάδικα, στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Εμνιέτ Χαν η μέγαρο Νάτσινα, όπως είναι ευρέως γνωστό. Ένα κτίριο που σώθηκε απ' την πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917, φθείρεται αμείλικτα  στον πέρασμα του χρόνου.

Οι γιορτινές μέρες, είναι μια καλή αφορμή για να γνωρίσουμε την πόλη μας. Ας χαθούμε στα στενά της και ας την ανακαλύψουμε. Οι καλές χειμωνιάτικες μέρες, συνηγορούν για βόλτες στην πόλη. Όσα χρόνια κι αν ζεις ένα τόπο, είναι βέβαιο ότι για να τον αγαπήσεις πρέπει να τον γνωρίσεις.

Τάσος Ορφανίδης


Ιστορία του κτιρίου

Χτίστηκε το 1896 για Τούρκο ιδιοκτήτη και πουλήθηκε αργότερα στην οικογένεια Νάτσινα. Η αρχική του ονομασία είναι Εμνιέτ Χαν αλλά σήμερα είναι ευρύτερα γνωστό ως Μέγαρο Νάτσινα. Η οικογένεια Νάτσινα το χρησιμοποίησε ως κατοικία εκτός από το ισόγειο όπου λειτουργούσαν καταστήματα. Ήταν το πιο ψηλό κτίριο της περιοχής και είναι από τα ελάχιστα που σώθηκαν από την φωτιά του 1917. Βρίσκεται στις οδούς Εδέσσης και πάροδος Εδέσσης και ανήκει μέχρι και σήμερα στον Λέανδρο Νάτσινα. Στο ισόγειο λειτουργεί κατάστημα χρωμάτων από το 1906. Το υπόλοιπο παραμένει άδειο.

Αρχιτεκτονικά στοιχεία


Αποτελείται από ισόγειο, ημιώροφο και δύο ορόφους. Παρουσιάζει ποικιλία στη σύνθεση και πλούτο διακοσμητικών στοιχείων. Περισσότερα διακοσμημένη είναι η όψη της οδού Εδέσσης με τις κατακόρυφες ραβδώσεις που διαγράφονται στο επίχρισμα και καταλήγουν σε κεφαλή κόρης -χαμογελαστής, που υποβαστάζει το γείσο της επίστεψης του κτίσματος. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η γωνιακή διαμόρφωση του κτίσματος που προβάλλει ελαφρά προς τα έξω και στηρίζεται σε κεφαλή λέοντος. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα εκλεκτικισμού, μιας τάσης στην αρχιτεκτονική που ήταν πολύ διαδεδομένη την συγκεκριμένη εποχή. Όπως στα περισσότερα μέγαρα της εποχής του υπάρχει σημείο της οροφής με μεταλλικό σκελετό και κάλυμμα γυαλιού για να προσφέρει φυσικό φωτισμό στον χώρο.

βλέπε 


Το παράθυρο του έρκερ στον 2ο όροφο
Έρκερ σε απότμηση 45 μοιρών


Η λεοντοκεφαλή που στηρίζει το έρκερ

Η όψη της παρόδου Εδέσσης

Η όψη της παρόδου Εδέσσης

Η όψη της Εδέσσης

Η πινακίδα του Πολ. Μηχ. και ιδιοκτήτη Λέανδρου Νατσινα

Η είσοδος από την πάροδο Εδέσσης
Το έρκερ από την Εδέσσης

        

πηγή:thessarchitecture.wordpress.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου