Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016

Η φιλόζωη με τα πουλιά τα σκυλιά και τα γατιά της , Τάσος Ορφανίδης


 Γυροφέρνουν στα πόδια της, πετάνε πέρα δώθε, στα κεραμύδια απέναντι στο σχολειο,στο καμπαναριό της εκκλησίας, στα πλατάνια, στην πλατεία, στα κάστρα σμίγουν με αλλα της γειτονιάς κάνοντας θόρυβο με το πέταγμα τους.Γεμίζει ο ουρανός πουλιά και η προσοχή τεταμένη να μη εμφανισθεί κανένα γεράκι να τα κόψει στα δύο.Η προσγείωση τους είναι μοναδική, κάνοντας σβούρες κατευθείαν στην φωλιά τους η πάνω στα κουμάσια , μια μαγική εικόνα . Αυτή ρίχνει το σιτάρι για να τα ταΐσει κι αυτά μαζεύονται στα χέρια της, στους ώμους, στο κεφάλι,παντού. Τσιμπολογάνε στην άμμο και περιστρέφονται γύρω απο τον εαυτόν τους βγάζοντας διάφορους ήχους ανάλογα με την επιθυμία ζευγαρώματος η κυριαρχίας . Στις ταΐστρες, στις ποτίστρες το ένα πάνω στο άλλο. Πάντα στην αρχή γίνεται πανικός. Στην συνέχεια λες και συνειδητοποιούν ότι θα φθάσει για όλα η τροφή,γίνεται ησυχία και όλα παίρνουν την σειρά και την θέση τους.

 Τα έχει δόσει ονόματα,  τις περισσότερες φορές τα μπερδεύει αλλά το διασκεδάζει.Τελευταία, αναγκάζεται για να περιορίσει τον αριθμό τους να μαζεύει τα αυγά απ’ τις φωλιές τους, να μη επωάζονται.Οι περιστεράδες της γειτονιάς την πειράζουν ευγενικά κι αυτή αφήνει το χιούμορ της να ξεθυμάνει. 

 Ούτε καν το φανταζότανε, τι παιχνίδια παίζει η ζωή. Από παιδί ο πατέρας της, δεν  άφηνε αυτήν και τ’ αδέλφια της, να πλησιάσουν στα κουμάσια, «για να μη κολήσουνε την ψόρα» όπως έλεγε. Σήμερα λόγω ηλικίας, του είναι αδύνατο να τα φροντίσει .Τα ανέλαβε  με την σειρά της από αγάπη πρός τους γέροντες και τα ζωντανά τους. 

 Καθημερινή φροντίδα, μαζί και τα καναρίνια που έχει ο πατέρας της στο διπλανό σπιτάκι. Εκεί τον χειμώνα βάζει την θερμάστρα, για να κρατάει μια θερμοκρασία να μη παγώσουν απ’ το κρύο. Με το που μπαίνει μέσα, συναυλία απ’ τις φωνούλες και τα τραγούδια τους .Την περιμένουν,την υποδέχονται με τον τρόπο τους  κι αυτή μέσα στην κούραση της συγκινείται ,της αρέσει να τα φροντίζει.  Έχει μάθει να τα βάζει να ζευγαρώνουν, την ξεχωριστή τροφή  που χρειάζονται, τις αρρώστιες τους.Κι αυτά της ανταποδίδουν την φροντίδα, χαρίζοντας της μελωδίες. Δεν της κάνει καρδιά να φύγει

 Εξάλλου  είχε τα γατιά της και τα σκυλιά της, ξεχωριστή φροντίδα και γι' αυτά . Οι γάτες της γειτονιάς στειρώθηκαν με προσωπική της μέριμνα. Ένας γάτος  γλύτωσε μέσα απ' τα δόντια ενός σκύλου,μετά απο χειρουργείο με ένα μάτι έμεινε.Την προβλημάτισε το όνομα που θα του βγάλει. Ο γατούλης της το ανταποδίδει με χάδια στο μάγουλο και ιδιαίτερη ζεστασιά στην συμπεριφορά.Τον υιοθέτησε, τα έκανε δύο τα γατιά κι ένα σκύλο στο σπίτι που της τον άφησαν πρίν απο χρόνια μπροστά στην πόρτα, τόσο δα μικρούλη. Ο σκύλος του πατέρα της που τον υιοθέτησαν πρίν από καιρό, της έχει ιδιαίτερη αδυναμία, ξέρει την ώρα που έρχεται και την περιμένει για την καθημερινή του έξοδο.

 Τα Φώτα, οι πιστοί στην πλατεία περιμένανε να δούν όπως κάθε χρόνο, τα περιστέρια του μπαρμπα Κώστα στον αέρα.Φέτος, για πρώτη φορά η Ευαγγελία τα πέταξε για χατήρι τους, να κάνει την καρδιά του πατέρα της που έχει πιάσει πλέον τα 90. 


Τάσος Ορφανίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου