Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016

Ούλοφ Πάλμε: Ο φάρος που παραμένει άσβεστος… μια βραδιά αφιέρωμα απο τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών(φωτογραφίες & video)Φωτογραφίες & video : Τάσος Ορφανίδης


Μια ζεστή βραδιά ζήσαμε, όσοι παραβρεθήκαμε σήμερα το απόγευμα, στο κλειστό θέατρο του Δήμου Συκεών –Νεαπόλεως. Οικοδεσπότης, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης. Ο Γιώργος Λογοθέτης, δημοσιογράφος για πολλά χρόνια της Σουηδικής τηλεόρασης επιχείρησε να παρουσιάσει τα βιβλία που έγραψε για τον Όλαφ Πάλμε, αλλά η συγκίνηση από την όμορφη βραδιά δεν του άφησε περιθώρια. Ο Λευτέρης Κωνσταντινίδης, πρώην βουλευτής και παλιός γείτονας του Ούλοφ Πάλμε στην Στοκχόλμη, αναφέρθηκε με την χαρακτηριστική περιγραφή του στον άνθρωπο πρωθυπουργό. Ο βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, κος Παπαχριστόπουλος μας αιφνιδίασε, δηλώνοντας οπαδός του Πάλμε. Τα βίντεο που προβλήθηκαν φόρτισαν ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα, ενώ την βραδιά έκλεισε η χορωδία του ΚΑΠΗ Πεύκων, με πέντε υπέροχα τραγούδια και την συνοδεία εγχόρδων υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Στόικου.
.
Το αφιέρωμα  μας θυμίσε τα λόγια του  για  την  αξία της μετανάστευσης, τις αντικαθεστωτικές και φιλειρηνικές του θέσεις, τις διακηρύξεις του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους καταγγελτικούς του λόγους,που  τον κατέστησαν άτυπα πρεσβευτή της ειρήνης . Αυτή ήταν η βάση της επιτυχίας του Σουηδικού μοντέλου, του οποίου φορέας και σύμβολο υπήρξε ο μεγάλος αυτός πολιτικός άνδρας, ο οποίος δεν δίστασε να γίνει η ασπίδα του κάθε μετανάστη.

Πόσο επίκαιρα για την χώρα μας αλλά και για την Ευρώπη, φαντάζουν σήμερα όλα όσα έλεγε και πρέσβευε. Ο Γιώργος Λογοθέτης έχοντας την στήριξη του Δήμου κατάφερε να μας μεταφέρει σήμερα με την παρουσία του και τα βιβλία του στην εποχή που έζησε ο Πάλμε.  Το φως που άναψε πρίν 30 χρόνια παραμένει άσβεστος φάρος να φωτίζει το παγκόσμιο γίγνεσθαι, καθώς μέχρι σήμερα συνεχίζει ν’ αποτελεί σύμβολο δημοκρατίας.

Τάσος Ορφανίδης  
1 σχόλιο:

  1. Αδελφέ μου φανταστική δουλειά ,έχεις περάσει και τους επαγγελματίες . Σε ευχαριστώ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή