Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016

Εργαστήρι για την Αφήγηση και τη Μυθοπλασία Ομάδα Αφηγηματικής Δράσης – ΜεταμορφώσειςΗ Μαρίνα Χατζηκυριάκου Αφηγήτρια και Παραμυθού,
διοργανώνει απο τις 7 Μαΐου εως τις 25 Ιουνίου  το Μικρό Εργαστήρι για την Αφήγηση και την Μυθοπλασία  σε συνεργασία με το International Research Laboratory of Performing Arts AlmaKalma, που θα διεξαχθεί σε οχτώ τρίωρες συναντήσεις  (24 ώρες)

Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν  επαφή με την Αφήγηση του Παραμυθιού ακολουθώντας όλες τις φάσεις από την δημιουργία του, την εργασία με το σώμα και τη φωνή και την προετοιμασία της Αφήγησης. Το εργαστήρι θα λήξει με παράσταση είτε εσωτερική είτε δημόσια, όπως επιλέξουν οι συμμετέχοντες.


Αναλυτικά

Περιήγηση στα Φανταστικά Τοπία - Μυθοπλασία 6 ώρες ( 7 & 14 Μαΐου)
Μία σύντομη απόλυτα βιωματική μέθοδος της Μαρίνας Χατζηκυριάκου για να ανοίξουμε στον χώρο της Φαντασίας, να δημιουργήσουμε τον χώρο δράσης καθώς τον περπατάμε με το σώμα και αφουγκραζόμαστε με τις αισθήσεις.
Τις ιστορίες που προκύπτουν τις δομούμε με τους όρους του Μαγικού Παραμυθιού.

Βιωματικές Ιστορίες - Το σώμα του Αφηγητή - 6 ώρες (21 & 28 Μαΐου)
Χρησιμοποιώντας ασκήσεις από το σωματικό θέατρο, προσεγγίζουμε το σώμα στην στάση του και την κίνησή του την ώρα της αφήγησης.
Ανιχνεύουμε τις περιοχές των κινήσεων, τις εντάσεις, το πρόσωπο και την αφηγηματική στάση. Συνδέουμε το σώμα με τον ήχο που παράγει μέσα από ιστορίες από μνήμης ή βιωμένες

Ιστορίες των άλλων - Φωνή και Ήχοι - 6 ώρες ( 4 & 11 Ιουνίου)
Εργαζόμαστε με την φωνή, και τους βασικούς κανόνες εκφοράς του λόγου. Μέσα από ένα παραμύθι που επιλέγει ο κάθε ένας, περπατάμε στο τοπίο του, βιώνουμε το σώμα μέσα σε αυτό και προετοιμάζουμε την αφήγησή μας πειραματιζόμενοι πάνω σε διαφορετικές υφές του λόγου.

Γενική Πρόβα Ομαδικής Αφήγησης 18 Ιουνίου (4 ώρες)
Στην εκπαιδευτική γενική πρόβα εφαρμόζουμε ολα όσα έχουμε δει στην διάρκεια του εργαστηρίου, -ασκήσεις και τεχνικές- πάνω σ ένα συγκεκριμένο αφήγημα, της επιλογής του καθενός, και διερευνούμε τον τρόπο που βίωσε το σώμα του αφηγητή τις συνειδητοποιήσεις και τις αλλαγές στην φωνή και το σώμα

Εκπαιδευτική Παράσταση 25 Ιουνίου (2 ώρες)
Στην εκπαιδευτική παράσταση μπαίνουν οι συμμετέχοντες στην θέση του αφηγητή σ ένα δεκαπεντάλεπτο αφήγημα, έτσι αποκτούν την εμπειρία με το δρών σώμα, την ικανότητα να κρατήσουν ενεργό το κοινό και να το ξεναγήσουν μέσα στην ιστορία τους.

Απευθύνεται

Σε όλους όσους επιθυμούν να κάνουν σπουδή στην  Μυθοπλασία  και στην Αφηγηματική Τέχνη. Στους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν Λόγο (εκπαιδευτικούς κλπ) καθώς τους δίνει εργαλεία να ανακαλύψουν τον δικό τους αφηγηματικό τρόπο και τα εργαλεία που καθιστούν το αντικείμενο του λόγου τους  προσιτό και ενδιαφέρον για τους ακροατές
Σε όλους όσους επιθυμούν να βιώσουν την Μεταμορφωτική και  Θεραπευτική Δύναμη του Παραμυθιού αλλά και την Θεραπευτική Δύναμη του Λόγου .  Σε performer και ηθοποιούς.
Αλλά και  σε αυτούς που θέλουν να πουν και ν' ακούσουν  ιστορίες βιώνοντας την  δύναμη του μοιράσματος,  να αποκαταστήσουν την προφορική επικοινωνία στην εποχή της σιωπηλής εικόνας.   Σε όλους όσους θέλουν να χαλαρώσουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν

Το πρόγραμμα  είναι βιωματικό δηλαδή σωματικό.
Αφορά την εμπειρία της  Αφηγηματικότητας του σώματος
και του Λόγου ως μέλος του σώματος.
Σχεδόν το σύνολό του αποτελείται από ασκήσεις σώματος και λόγου
Η Μαρίνα Χατζηκυριάκου είναι Αφηγήτρια, Παραμυθού και η εκκίνηση της  βρίσκεται στον κοινό χώρο που συνδέει την ποίηση  τα παραμύθια και την ραψωδία την παλαιότερη μορφή προφορικότητας στην γεωγραφική περιοχή μας

Πληροφορίες  – Κράτηση Θέσης: 6945 992509           

Κόστος συμμετοχής: 100 € -  Έγκαιρη εγγραφή έως 20 Απριλίου: 80€
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στο Workcenter of Yiannis Mitrou & AlmaKalma, Φράγκων 20
Δίνεται Βεβαίωση Συμμετοχής
Κάποτε ήταν ένας άνθρωπος μ' ένα αόρατο σακούλι στην πλάτη. Κάθε τι που άκουγε ή κάθε τι που ζούσε το έβαζε στο σακούλι του. Τα  βράδια καθόταν κι έραβε τις ιστορίες μεταξύ τους και τις έλεγε στους  συγχωριανούς του.
Αν ξεχνιόταν για λίγο καιρό και δεν μοιραζόταν τις ιστορίες του, τότε το βάρος στο σακούλι γινόταν αβάσταχτο κι ο άνθρωπος σκυφτός.

Πως μπορεί ένα βίωμα ή κάτι που ακούσαμε  να φτιάξει μια ιστορία με τους όρους του παραμυθιού;
Πόσο επηρεάζουμε τις ιστορίες μας και Πόσο αυτές εμάς;
Πως αφουγκραζόμαστε μια  ιστορία με το σώμα;
Πως μοιραζόμαστε τις ιστορίες με τον Λόγο που γεννιέται μέσα στο ενεργό σώμα;  

Ομάδα Αφηγηματικής Δράσης – Μεταμορφώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου