Δευτέρα, 9 Μαΐου 2016

« η ιστορία της συνοικίας των εξοχών Θεσσαλονίκη (1885-1912)» του Βασίλη Κολώνα, σε πρώτη προβολή ντοκιμαντέρ στο Λιμάνι


Η αίθουσα Σταύρος Τορνές στην αποθήκη Ι στο λιμάνι , είναι γνωστή στους σινεφίλ από τα φεστιβάλ κινηματογράφου. Είχα να δω την αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη, με άτομα να κάθονται στους διαδρόμους η να στέκονται στις πίσω σειρές όρθιοι, από τις καλές μέρες του φεστιβάλ.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ « η ιστορία της συνοικίας των εξοχών Θεσσαλονίκη (1885-1912)» βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Βασίλη Κολώνα, ήταν η αφορμή για να ξεπεράσει ο αριθμός των παρευρισκομένων κάθε προσδοκία της Πολιτιστικής εταιρίας.

Το ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σανιώτη με τις εξαιρετικές αεροφωτογραφίες του Γιάννη Λοίζου, βοήθησε το ακροατήριο να προσεγγίσει το θέμα του  βιβλίου.  

Την προβολή ακολούθησε συζήτηση με την συμμετοχή του ομότιμου καθηγητή σχολής αρχιτεκτόνων ΕΜΠ  Δημήτρη Φιλιππίδη, των αρχιτεκτόνων Χρήστο Κουλουκουρη & Μάνο Παραβολιάση, ενώ το κεντρικό πρόσωπο ήταν ο Βασίλης Κολώνας καθηγητής στο τμήμα αρχιτεκτόνων ΠΘ.Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάκας.

Η παρουσία του κόσμου έδωσε δύναμη στην εκδήλωση η διαφορετικά θα έλεγα ότι το εξαιρετικό βιβλίο του Βασίλη Κολώνα και το αναμενόμενο καλό αποτέλεσμα από το ντοκιμαντέρ, συγκέντρωσε το πολυπληθές ακροατήριο.


Τάσος Ορφανίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου