Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016

Ταρτούφος του Μολιέρου απο τη θεατρική ομαδα Μηχανή


Την κλασική κωμωδία του Μολιέρου για τον πανούργο Ταρτούφο που με τις δολοπλοκίες του αναστατώνει τη ζωή της οικογένειας του εύπιστου Οργκόν, απολαύσαμε στο πολιτιστικό κέντρο του δημαρχιακού μεγάρου Πανοράματος .

Ο Ταρτούφος χαρακτηριστική φυσιογνωμία ψευτοθρησκευόμενου απατεώνα, αναστατώνει την πλούσια οικογένεια του Οργκόν που του παράσχε φιλοξενία.Ο Οργκόν εύπιστος, δεν αποδέχεται τις επιφυλάξεις των υπολοίπων μελών της οικογένειας και είναι πρόθυμος να του προσφέρει τα πάντα. 

Είναι άραγε ο Ταρτούφος επικίνδυνος, η μήπως  είναι οι συγκυρίες που οδήγησαν ένα μικροαπατεώνα να διαταράξει τις ενδοοικογενειακές σχέσεις, θιασώτες οι ίδιοι μιας υποκριτικής ζωής;

Με το έργο αυτό ο Μολιέρος καταδεικνύει την υποκριτική φιλανθρωπία και αποκαλύπτει την γύμνια της αριστοκρατίας, δημιουργώντας κοινωνικά πρότυπα.

Ο Ταρτούφος γράφτηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε το 1664.Για πέντε χρόνια εμποδίστηκε η παρουσίαση επηρεασμένο από την λογοκρισία. Με τη στήριξη του Βασιλιά Λουδοβίκου XIV, ανέβηκε τελικά το 1669 σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

Το έργο ανέβηκε από τη θεατρική ομάδα «Μηχανή». 30 χρόνια παρουσίας στον χώρο του ερασιτεχνικού θεάτρου, ένα θεατρικό μπουλούκι με αξιώσεις από το Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης,σύμφωνα με την δημιουργό της και σκηνοθέτιδα κα Λύτρα . 

Η παράσταση πρόκειται να παρουσιαστεί επίσης,σε Ασβεστοχώρι, Χορτιάτη, Πυλαία και αργότερα στο ανοιχτό θέατρο του Φιλύρου. Μια ομάδα 12 ηθοποιών με πλούσια κουστούμια, απλό σκηνικό, υποδειγματική υποκριτική παρουσία, ήταν το αποτέλεσμα της σκηνοθετικής ματιάς της Λ.Λύτρα . Η σκηνοθετική της πρόταση και η πολυετής συνεργασία της με την ομάδα, ανέδειξε μια πολύ  καλή παράσταση που καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Οι καλές δουλειές ιδιαίτερα όταν προέρχονται από τον ερασιτεχνικό χώρο ξεχωρίζουν και αναγνωρίζονται . Γιατί κάθε ερασιτέχνης είναι εραστής της τέχνης! 


Τάσος Ορφανίδης

ΠΑΙΖΟΥΝ
Κα Περνέλ: Ευγενία Ροΐδου
Ελμίρα: Καίτη Περχανίδου
Ντορίνα: Λίζα Διαμαντή
Δάμις: Αντώνης Γραμμένος
Μαριάνα: Άννα Κοτλόβα
Κλεάνθης: Βασίλης Θεολόγης
Οργκόν: Γιάννης Γαρυφάλλου
Βαλέριος: Μάρκος Σιδηρόπουλος
Ταρτούφος: Κώστας Κουνελάκης
Κος Παστρικός: Χρήστος Αντωνιάδης
Αστυνόμος: Δημήτρης Παπαδόπουλος
και
Σφήνα: Δέσποινα Τσιτσικώστα
Λωράν: Αθανασία Γαϊτανίδου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο: Μολιέρος (1632-1673)
Μετάφραση: Άρης Αλεξάκης
Επεξεργασία κειμένου: Όλγα Κουτσού-Λίλια Λύτρα
Σκηνοθεσία: Λίλια Λύτρα
Σκηνικό-Κοστούμια: Σύνθια Γεροθανασίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Λίτσιου
Μουσική: Αντώνης Φαναράς
(επεξεργασία μουσικού θέματος του Jean-Baptiste Lully 1632-1687)
Video clip: Βάσω Φλωρίδη, Γαβρήλος Ψαλτάκης
Κατασκευές: Κώστας Κουνελάκης
Περούκες: Μαρία Λίτσιου, Μαρία Παπανικολάου, Δέσποινα Τσιτσικώστα, Αθανασία Γαϊτανίδουφωτογραφίες Τάσος Ορφανίδης 

1 σχόλιο: